Schab w galarecie. Klasyczne polskie danie nie tylko od święta
Dieta bezglutenowa
Schab w galarecie to klasyk polskiej kuchni. Prezentuje się efektownie, smakuje przepysznie, a przyrządzenie dania nie jest skomplikowane. To doskonała przekąską na Wielkanoc, imprezę czy rodzinny jubileusz. Oto sprawdzony przepis na tradycyjne polskie danie, czyli schab w galarecie.
Jak się robi schab w galarecie?
Upieczony schab trzeba pokroić w plastry i ułożyć na półmisku razem z kukurydzą i groszkiem. W bulionie gotuje się marchewkę, a następnie wsypuje żelatynę. Kiedy galaretka zacznie tężeć, przekłada się ją na schab. Danie należy wstawić do lodówki, aż galareta całkowicie zastygnie. Schab w galarecie pysznie smakuje na zimno, więc najlepiej wyjąć go z lodówki tuż przed podaniem.
Przepis na schab w galarecie
- To prosty przepis na klasyczną polską przekąskę. Postępując krok po kroku, danie uda się już za pierwszym razem.
- Schab z warzywami i galaretką robi się dość szybko.
- Lista składników jest krótka. Produkty są proste, tanie i łatwo dostępne.
- W ten sam sposób można zrobić schab ze śliwką lub z morelą.
- Schab w galarecie należy przechowywać w lodówce. Świeżość i smak zachowuje przez pięć dni.
Co do schabu w galarecie?
W tym przepisie do schabu dodaje się marchewkę, groszek i kukurydzę oraz ugotowaną i pokrojoną w plasterki marchewkę. Jednak wybór dodatków nie jest ściśle ustalony. Do galaretki można dodać czerwoną paprykę, ugotowaną i pokrojoną w plasterki pietruszkę czy pieczarki w zalewie octowej. Sprawdzą się też marynowane grzyby leśne, perłowa cebulka i zielone liście pora. W wersji wielkanocnej schab w galarecie można udekorować plasterkami ugotowanego na twardo jajka.
SKŁADNIKI
- 500 g schabu pieczonego
- 500 ml bulionu warzywnego
- 1 marchew
- 2 łyżki groszku konserwowego
- 2 łyżki kukurydzy konserwowej
- 1 łyżka żelatyny
- sól, pieprz
- natka pietruszki i plasterki cytryny do dekoracji
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Schab pokroić w plastry o grubości około 0,8 cm i ułożyć na półmisku lub w dużym głębokim talerzu. Między plastrami schabu ułożyć groszek i kukurydzę oraz natkę pietruszki. Na plastrach ułożyć plasterki cytryny.
- Bulion przelać do garnka i dodać obraną i pokrojoną w plasterki marchewkę. Gotować pod przykryciem na średnim ogniu, aż marchewka będzie miękka. Garnek zdjąć z ognia, doprawić solą i pieprzem i odstawić na kilka minut.
- Wsypać żelatynę i mieszać, aż całkowicie się rozpuści. Odstawić, aż galaretka zacznie tężeć. Za pomocą łyżki przekładać ją razem z marchewką na talerz ze schabem. Udekorować natką pietruszki i koperkiem. Wstawić do lodówki, aż galaretka całkowicie stężeje.
- Schab w galarecie podawać schłodzony.