Jak naciąć i upiec schab nadziewany śliwką lub owocami suszonymi? Wskazówki i przepisy
Schab nadziewany śliwką to staropolski przepis, który od wieków cieszy nie nieustannym powodzeniem. Owoce ukryte we wnętrzu pieczeni nadają jej smak i pięknie się prezentują. Jak naciąć i upiec schab nadziewany śliwką lub owocami suszonymi? Oto pomocne wskazówki i przepisy.
Spis treści
- Jak wybrać schab?
- Jakie owoce wybrać do nadzienia?
- Jak przyprawić schab?
- Jak wykonać nacięcie w schabie?
- Jak długo piec schab nadziewany?
Jak wybrać schab?
Tradycyjne danie, jakim jest pieczony schab nadziewany śliwką suszoną, wymaga użycia wieprzowego schabu środkowego. Schab środkowy to prosty mięsień w kształcie walca o przekroju okrągłym lub elipsoidalnym. Idealnie nadaje się do wykonania nacięcia. Przed przyprawianiem mięsa warto pozbawić je białych błon i ewentualnego nadmiaru tłuszczu.
Zobacz: Schab wieprzowy: zastosowanie, własności, wartości odżywcze, ile ma żelaza?
Jakie owoce wybrać do nadzienia?
Zazwyczaj do nadziania schabu pieczonego używa się suszonych śliwek. Owoce muszą być pozbawione pestek. Najlepiej wybrać miękkie owoce suszonej śliwki kalifornijskiej. Śliwki wędzone, np. polska suska sechlońska, wymagają wstępnego namoczenia we wrzątku. Można również schab nadziewać suszonymi morelami, figami lub rodzynkami, a także żurawinami. Każdy z tych owoców ze swoją słodko-kwaśną nutą nada mięsu idealny smak i aromat. Owoce warto wymieszać z masłem, aby wraz z tłuszczem smak przeniknął w głąb mięsa. Można je też krótko zagotować w mieszaninie masła z aromatycznym alkoholem - np. ziołową nalewką, ginem, whisky.
Zobacz: Schab ze śliwką - przepis à la Magda Gessler oraz Schab z morelami
Jak przyprawić schab?
Schab nadziewany śliwką przyprawiamy majerankiem, pieprzem oraz czosnkiem roztartym z solą lub samą solą. Można również użyć tymianku. Do schabu pasuje też papryka słodka lub wędzona. Polecamy artykuł Przyprawy: jak ich właściwie używać?
Jak wykonać nacięcie w schabie?
Nacięcie w schabie wykonujemy ostrym, wąskim nożem po środku przekroju schabu. Tak jak na zdjęciu powyżej. Wystarczy teraz wbić nóż, wykonując niewielkie poziome nacięcie, tak aby go przebić na wylot. W to nacięcie wkładamy suszone owoce lub inne nadzienie.
Polecamy również: Schab faszerowany owocami oraz Schab faszerowany kurkami świeżymi lub mrożonymi
Jak długo piec schab nadziewany?
Schab nadziewany śliwką wstępnie należy obsmażyć na gorącym tłuszczu. Schab pieczemy w 180°C przez 90 minut lub w 160°C przez 2 godziny. Osobiście wolę powolne pieczenie. Schab wolno pieczony jest bardziej soczysty i ma więcej smaku. Po upieczeniu schab pozostawiamy na 10 minut w brytfannie, aby wchłonął soki. Dopiero po tym czasie kroimy go na porcje.
Zobacz GALERIĘ: Mięsa pieczone na Boże Narodzenie - 11 pomysłów na święta oraz 10 przepisów ekstra