Schab z morelami
2021-03-29
średni
30 min
4
Wypróbuj przepis na schab pieczony, nadziewany suszonymi morelami. Schab nadziewany suszonymi morelami ładnie się prezentuje i wyśmienicie smakuje. Owoce nadają wieprzowinie delikatny owocowy smak i niezrównaną kruchość i soczystość.
Pierś indyka nadziana morelami z kopytkami
Filet z kurczaka z morelami
Jogurtowa owsianka z kiwi i suszonymi morelami
Przed nadzianiem schabu możesz włożyć do każdej moreli migdał.
SKŁADNIKI
- 1,2 - 1,5 kg ładnego schabu bez warkocza
- 200 g suszonych moreli
- łyżeczka majeranku
- 1/2 łyżeczki vegety
- sól do smaku
- łyżeczka oleju
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Długi nóż wbijamy w środek mięsa i odrobinę poszerzamy nacięcie. W powstały otwór wkładamy morele.
- Po nadzianiu schab odrobinę solimy i posypujemy majerankiem oraz vegetą.
- Długi kawałek folii aluminiowej smarujemy olejem i mocno zawijamy mięso (trzykrotnie) i podwijamy boki. Rulon z mięsem umieszczamy w keksówce i pieczemy w 200 stopniach ok. 2 godziny. Po wyjęciu mięso zostawiamy w folii jeszcze przez ok. godzinę.
5 zasad, jak upiec mięso