Grillowane warzywa w galarecie, czyli terrina z grillowanych warzyw

2021-03-29
Grillowane warzywa w galarecie, czyli terrina z grillowanych warzyw
Autor: Shutterstock
łatwy
50 min
4

Grillowane warzywa w galarecie, czyli terrine des legumes grilles (czyt. terin de legim grije) Francuzi określają diamentem wśród potraw. Ma zniewalający smak i lekkość.

SKŁADNIKI

  • 200 g czerwonej papryki
  • 200 g żółtej papryki
  • 100 g cukinii
  • 100 g bakłażana
  • 50 g czerwonej cebuli
  • 3 duże, obrane pomidory
  • 10 g rodzynek
  • 20 g żelatyny
  • sól, cukier, czosnek, pieprz
  • sos sojowy

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Papryki upiecz w piekarniku (w temp. 160ºC przez 15 min.).
  • Cukinię obierz ze skóry, wydrąż, pokrój, bakłażana pokrój i wydrąż.
  • Posól warzywa po "puszczeniu wody" i upiecz je jak paprykę.
  • Cebulę pokrój w piórka, obsmaż, dodaj pokrojone pomidory i rodzynki. Dopraw do smaku pieprzem i solą.
  • Dodaj rozpuszczoną w wodzie żelatynę.
  • Wypełnij formę papryką, następnie na przemian upieczonymi warzywami i sosem z cebuli.
  • Po złożeniu terriny, wstaw ją do lodówki na ok. 1,5 godz.
  • Podawaj w plastrach, z dodatkiem sosu sojowego.