Grillowane warzywa w galarecie, czyli terrina z grillowanych warzyw
2021-03-29
łatwy
50 min
4
Grillowane warzywa w galarecie, czyli terrine des legumes grilles (czyt. terin de legim grije) Francuzi określają diamentem wśród potraw. Ma zniewalający smak i lekkość.
SKŁADNIKI
- 200 g czerwonej papryki
- 200 g żółtej papryki
- 100 g cukinii
- 100 g bakłażana
- 50 g czerwonej cebuli
- 3 duże, obrane pomidory
- 10 g rodzynek
- 20 g żelatyny
- sól, cukier, czosnek, pieprz
- sos sojowy
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Papryki upiecz w piekarniku (w temp. 160ºC przez 15 min.).
- Cukinię obierz ze skóry, wydrąż, pokrój, bakłażana pokrój i wydrąż.
- Posól warzywa po "puszczeniu wody" i upiecz je jak paprykę.
- Cebulę pokrój w piórka, obsmaż, dodaj pokrojone pomidory i rodzynki. Dopraw do smaku pieprzem i solą.
- Dodaj rozpuszczoną w wodzie żelatynę.
- Wypełnij formę papryką, następnie na przemian upieczonymi warzywami i sosem z cebuli.
- Po złożeniu terriny, wstaw ją do lodówki na ok. 1,5 godz.
- Podawaj w plastrach, z dodatkiem sosu sojowego.