Świąteczna sałatka śledziowa inaczej. Meksykański twist, który zaskakuje przy wigilijnym stole

2025-12-23 11:16

Śledź w niesamowitej odsłonie. Aromatyczna sałatka śledziowa po meksykańsku to smak, który wychodzi za każdym razem. Ten sprawdzony przepis co roku króluje na moim wigilijnym stole. A przygotowuje ją w zaledwie kilka chwil - bez stresu i dużych wydatków.

Świąteczna sałatka śledziowa inaczej. Meksykański twist, który zaskakuje przy wigilijnym stole

i

Autor: Drong/ Shutterstock
łatwy
15 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta niskokaloryczna

Śledzie w niecodziennym wydaniu. Ta sałatka zachwyca

Śledzie w całkowicie innej odsłonie. Ta prosta sałatka smakuje niesamowicie, a nie potrzebujemy do niej dużej ilości składników czy pracy. Sałatka śledziowa po meksykańsku to perfekcyjnie smaczne danie, które królować będzie nie tylko na wigilijnym stole.

Jeśli chcemy, by była bardziej "meksykańska" możemy dodać drobno pokrojone jalapeno. Ciekawym pomysłem będzie również przygotowanie lżejszej wersji dodając pół na pół jogurtu naturalnego i majonezu. Fajnym pomysłem będzie dodatek pokruszonych nachosów tuż przed podaniem.

Zachwyć najbliższych. Ten przepis to król każdego stołu

Taka sałatka to hit każdego stołu. Jest prosta w przygotowaniu, a smakuje obłędnie. Wystarczy kilka składników, by móc rozkoszować się tym wspaniałym danie. Podawaj ją z chlebem czy grzankami - niezależnie od dodatków, będzie smakowała obłędnie.

Ta sałatka śledziowa po meksykańsku to danie, które zachwyca niezależnie od okazji. Jest szybka, prosta i pełna smaku - coś ciekawego na stole, co pokochają wszyscy. Zamiast śledzi w occie czy oleju, przygotuj ten przepyszny przepis.

SKŁADNIKI

  • 4 filety śledziowe 
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 czerwona papryka
  • 1 mała czerwona cebula
  • 4 ogórki kiszone
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 3 łyżki majonezu
  • 2 łyżki ketchupu pikantnego
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej
  • szczypta chilli
  • pieprz
  • sok z cytryny
  • natka pietruszki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Solone śledzie moczymy około 2 godzin, co jakiś czas zmieniając wodę.
  • Kroimy w niewielką kostkę.
  • Paprykę i ogórki kroimy w kostkę, a cebulę siekamy.
  • Fasolę i kukurydzę odsączamy.
  • W miseczce mieszamy majonez, ketchup, koncentrat, paprykę, chili, pieprz i sok z cytryny.
  • W dużej misce łączymy wszystkie składniki z sosem.
  • Odstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny.
Śledzie a zdrowie: właściwości, wartości odżywcze. Dlaczego warto jeść śledzie?
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej...