Wódka z ostrą papryczką jalapeño: jak zrobić?
2021-03-29
łatwy
10 min
4
Wódka japaleño to trunek, który na pewno przypadnie ci do gustu. Nie tylko rozjaśnia umysł (oczywiście pita z umiarem), ale również świetnie oczyszcza zatoki. No i bardzo rozgrzewa. A jak ją przygotować?
SKŁADNIKI
- 6 lub 7 świeżych papryczek jalapeño
- 1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu
- pół łyżeczki ziaren ziela angielskiego
- pół łyżeczki jagód jałowca
- 1 litr wódki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Przytnij papryczki japaleño na pół.
- Rozgrzej patelnię, wrzuć wszystkie przyprawy, a następnie szybko podsmaż (około 30-40 sekund).
- Znów rozgrzej patelnię i wrzuć papryczki jalapeño (delikatnie je przypiecz z każdej strony).
- Do szklanego zamykanego naczynia wlej wódkę, dołóż przyprawy i papryczki. Zamknij szczelnie. Wódka będzie gotowa w ciągu 2-5 dni. Pamiętaj, aby przynajmniej raz dziennie ją wstrząsnąć.