Wyborne ciasto Paul Robeson zawróci w kubkach smakowych. Doskonały biszkopt przełożony kremem
                  Dieta wegetariańska
Ciasto Paul Robeson to doskonały słodki wypiek, który składa się z kilku warstw. Swoją oryginalną nazwę zawdzięcza amerykańskiemu śpiewakowi jazzowemu, którego głos podziwiano w połowie XX wieku. Przepis na ciasto imienia słynnego artysty właśnie podbija polski internet. Zobaczcie, jak zrobić rozpływające się ciasto Paul Robeson i poznajcie sprawdzony przepis.
Z czego zrobić ciasto Paul Robeson?
Do przygotowania wyjątkowego ciasta warstwowego nazwanego na cześć amerykańskiego śpiewaka wykorzystuje się składniki, które łatwo kupić w prawie każdym sklepie. Ciasto Paul Robeson składa się z kakaowych blatów, które przełożone są aksamitnym śmietanowym kremem wzbogaconym orzechami włoskimi.
Co więc jest potrzebne, aby upiec doskonałe pod każdym względem ciasto Paul Robeson? Lista składników składa się z dwóch części. Pierwsza z nich to produkty, z których piecze się biszkopt. Druga zaś obejmuje składniki do śmietanowego kremu.
- składniki do ciasta – mąka pszenna, kefir, cukier i cukier z wanilią, kakao, jajka, masło, soda oczyszczona
 - składniki do kremu – śmietanka 36%, cukier puder, orzechy włoskie
 
Jak zrobić ciasto Paul Robeson?
Przepis na ciasto, które powstało na cześć Paula Robesona, nie jest skomplikowany. Ciasto robi się w dwóch etapach. Na przygotowanie warto mieć nieco więcej czasu. Najpierw należy upiec ciasto i dopiero, kiedy ostygnie, kroi się go na trzy blaty i przekłada pysznym kremem wzbogaconym orzechami włoskimi.
Jak należy postępować, aby ciasto Paul Robeson udało się za pierwszym razem? Przepis na ten słodki deser składa się z kilku kroków.
- 1. krok – przygotowanie, upieczenie i ostudzenie ciasta, a następnie pokrojenie go na trzy równe blaty
 - 2. krok – przygotowanie kremu śmietanowego
 - 3. krok – przełożenie blatów kremem śmietanowym
 - 4. krok – schłodzenie ciasta Paul Robeson w lodówce
 
Jak podawać ciasto Paul Robeson?
Pyszne warstwowe ciasto Paul Robeson jest uniwersalne i pasuje na każdą okazję. Rozpływa się w ustach i podbije każde podniebienie. Świetnie sprawdzi się na deser po rodzinnym obiedzie. Można zrobić je z okazji Świąt Wielkanocnych lub Bożego Narodzenia. Oczaruje wyglądem i zachwyci smakiem, kiedy poda się je jako tort urodzinowy.
Gotowe ciast Paul Robeson warto odpowiednio udekorować. Najprostszym dodatkiem są okruszki i starta na tarce czekolada. Wierzch można ozdobić delikatnym kremem czekoladowym lub karmelem. Sprawdzą się też posiekane orzechy włoskie.
SKŁADNIKI
- ciasto:
 - 300 g mąki pszennej
 - 200 ml kefiru
 - 180 g cukru
 - 100 g roztopionego masła
 - 2 jajka
 - 2 i 1/2 łyżki kakao
 - 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
 - 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
 
krem:- 300 g schłodzonej śmietanki 36%
 - 50 g cukru pudru
 - 30 g drobno posiekanych orzechów włoskich
 
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do misy miksera przelać kefir, wbić jajka i wlać roztopione masło. Zmiksować do połączenia składników.
 - Cały czas miksując na niskich obrotach, stopniowo wsypywać cukier i cukier z wanilią, a następnie mąkę wymieszaną z sodą oczyszczoną i kakao. Miksować, aż powstanie jednolite ciasto.
 - Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać wierzch.
 - Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 40 minut do suchego patyczka.
 - Formę wyjąć z piekarnika i odstawić do całkowitego ostygnięcia. Następnie pokroić na trzy równe blaty. Wyrównać pierwszy blat i odkroić wierzch, a następnie pokruszyć go dłońmi.
 - Śmietankę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania wsypać cukier puder. Wsypać posiekane orzechy włoskie i połowę pokruszonych resztek ciasta. Delikatnie wymieszać. Krem podzielić na trzy części.
 - Na pierwszym blacie rozsmarować 1/3 kremu i przyłożyć drugim blatem. Nałożyć drugą część kremu i przyłożyć trzecim blatem. Wierzch posmarować pozostałym kremem i posypać okruszkami lub startą czekoladą.
 - Ciasto wstawić do lodówki na minimum 2 godziny.
 - Podawać na deser na różne okazje i święta.