Wyborne ciasto Paul Robeson zawróci w kubkach smakowych. Doskonały biszkopt przełożony kremem
Dieta wegetariańska
Ciasto Paul Robeson to doskonały słodki wypiek, który składa się z kilku warstw. Swoją oryginalną nazwę zawdzięcza amerykańskiemu śpiewakowi jazzowemu, którego głos podziwiano w połowie XX wieku. Przepis na ciasto imienia słynnego artysty właśnie podbija polski internet. Zobaczcie, jak zrobić rozpływające się ciasto Paul Robeson i poznajcie sprawdzony przepis.
Z czego zrobić ciasto Paul Robeson?
Do przygotowania wyjątkowego ciasta warstwowego nazwanego na cześć amerykańskiego śpiewaka wykorzystuje się składniki, które łatwo kupić w prawie każdym sklepie. Ciasto Paul Robeson składa się z kakaowych blatów, które przełożone są aksamitnym śmietanowym kremem wzbogaconym orzechami włoskimi.
Co więc jest potrzebne, aby upiec doskonałe pod każdym względem ciasto Paul Robeson? Lista składników składa się z dwóch części. Pierwsza z nich to produkty, z których piecze się biszkopt. Druga zaś obejmuje składniki do śmietanowego kremu.
- składniki do ciasta – mąka pszenna, kefir, cukier i cukier z wanilią, kakao, jajka, masło, soda oczyszczona
- składniki do kremu – śmietanka 36%, cukier puder, orzechy włoskie
Jak zrobić ciasto Paul Robeson?
Przepis na ciasto, które powstało na cześć Paula Robesona, nie jest skomplikowany. Ciasto robi się w dwóch etapach. Na przygotowanie warto mieć nieco więcej czasu. Najpierw należy upiec ciasto i dopiero, kiedy ostygnie, kroi się go na trzy blaty i przekłada pysznym kremem wzbogaconym orzechami włoskimi.
Jak należy postępować, aby ciasto Paul Robeson udało się za pierwszym razem? Przepis na ten słodki deser składa się z kilku kroków.
- 1. krok – przygotowanie, upieczenie i ostudzenie ciasta, a następnie pokrojenie go na trzy równe blaty
- 2. krok – przygotowanie kremu śmietanowego
- 3. krok – przełożenie blatów kremem śmietanowym
- 4. krok – schłodzenie ciasta Paul Robeson w lodówce
Jak podawać ciasto Paul Robeson?
Pyszne warstwowe ciasto Paul Robeson jest uniwersalne i pasuje na każdą okazję. Rozpływa się w ustach i podbije każde podniebienie. Świetnie sprawdzi się na deser po rodzinnym obiedzie. Można zrobić je z okazji Świąt Wielkanocnych lub Bożego Narodzenia. Oczaruje wyglądem i zachwyci smakiem, kiedy poda się je jako tort urodzinowy.
Gotowe ciast Paul Robeson warto odpowiednio udekorować. Najprostszym dodatkiem są okruszki i starta na tarce czekolada. Wierzch można ozdobić delikatnym kremem czekoladowym lub karmelem. Sprawdzą się też posiekane orzechy włoskie.
SKŁADNIKI
- ciasto:
- 300 g mąki pszennej
- 200 ml kefiru
- 180 g cukru
- 100 g roztopionego masła
- 2 jajka
- 2 i 1/2 łyżki kakao
- 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
krem:- 300 g schłodzonej śmietanki 36%
- 50 g cukru pudru
- 30 g drobno posiekanych orzechów włoskich
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do misy miksera przelać kefir, wbić jajka i wlać roztopione masło. Zmiksować do połączenia składników.
- Cały czas miksując na niskich obrotach, stopniowo wsypywać cukier i cukier z wanilią, a następnie mąkę wymieszaną z sodą oczyszczoną i kakao. Miksować, aż powstanie jednolite ciasto.
- Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać wierzch.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 40 minut do suchego patyczka.
- Formę wyjąć z piekarnika i odstawić do całkowitego ostygnięcia. Następnie pokroić na trzy równe blaty. Wyrównać pierwszy blat i odkroić wierzch, a następnie pokruszyć go dłońmi.
- Śmietankę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania wsypać cukier puder. Wsypać posiekane orzechy włoskie i połowę pokruszonych resztek ciasta. Delikatnie wymieszać. Krem podzielić na trzy części.
- Na pierwszym blacie rozsmarować 1/3 kremu i przyłożyć drugim blatem. Nałożyć drugą część kremu i przyłożyć trzecim blatem. Wierzch posmarować pozostałym kremem i posypać okruszkami lub startą czekoladą.
- Ciasto wstawić do lodówki na minimum 2 godziny.
- Podawać na deser na różne okazje i święta.