Mus czekoladowy w pięciu odsłonach [ŁATWE PRZEPISY]
Czekolada o dużej zawartości kakao to znakomite źródło przeciwutleniaczy. Jej antyoksydacyjne działanie możesz jeszcze "podkręcić", dodając przyprawy: cynamon, imbir, chili. A przyrządzony z czekolady deser wcale nie musi być bardzo kaloryczny. Podajemy 5 różnych przepisów na musy czekoladowe - każdy znajdzie coś dla siebie.
Spis treści
- Klasyczny mus czekoladowy
- Mus czekoladowy - wersja o niższym indeksie glikemicznym
- Wegański mus czekoladowy
- Mus czekoladowy - wersja mniej kaloryczna
- Mus czekoladowy - wersja korzenna (z większą ilością przeciwutleniaczy)
Klasyczny mus czekoladowy
Składniki:
3 jajka
100 g deserowej czekolady (tabliczka)
sól
Czekoladę stop w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce.
Jajka dokładnie umyj, sparz wrzątkiem, oddziel żółtka od białek.
Wystudzoną czekoladę wymieszaj z żółtkami.
Białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli.
Mieszając łyżką, dodawaj pianę do masy czekoladowej partiami, by piana nie opadła.
Mus nałóż do pucharków, wstaw do lodówki na co najmniej 3 godziny.
Przed podaniem mus można ozdobić wiórkami białej czekolady.
Mus czekoladowy - wersja o niższym indeksie glikemicznym
Składniki:
3 jajka
100 g gorzkiej czekolady (minimalna zawartość kakao - 70%)
5 dag kremu kokosowego
szczypta soli
Zamiast deserowej czekolady użyj gorzkiej, zawierającej co najmniej 70% ziarna kakaowego. Tabliczkę stop z 5 dag kremu kokosowego.
Wymieszaj płynną czekoladę z 3 żółtkami, a na koniec z pianą z 3 białek.
Mus nałóż do pucharków, wstaw do lodówki na co najmniej 3 godziny.
Wegański mus czekoladowy
Składniki:
120 g agufaby (płyn, w którym zanurzona jest fasola konserwowa)
150 g czekolady
szczypta soli
Zamiast jajek użyj płynu, w którym zanurzona jest np. fasola lub groszek zielony w puszce – jest to aquafaba. Odważ 120 g (zimnego) płynu, ubij go na pianę.
W kąpieli wodnej stop czekoladę i połącz ją z pianą.
Przełóż masę do pucharków i wstaw do lodówki na minimum 3 godziny.
Mus czekoladowy - wersja mniej kaloryczna
Składniki:
3 białka z kurzych jajek
100 g czekolady
szczypta soli
Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej.
Nie dodawaj do stopionej czekolady żółtek, tylko wymieszaj ją z pianą z 3 białek. W ten sposób „oszczędzasz” 207 kcal, czyli ok. 52 kcal na porcję (jedno żółtko ma 69 kcal, białko natomiast jest znacznie mniej kaloryczne – zawiera tylko 20 kcal).
Przełóż masę do pucharków i wstaw do lodówki na minimum 3 godziny
Mus czekoladowy - wersja korzenna (z większą ilością przeciwutleniaczy)
Składniki:
3 jajka
100 g czekolady
szczypta soli
1/2 torebki przyprawy do piernika
Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej.
Ubij pianę z białek
Żółtka wymieszaj z czekoladą, a potem stopniowo dodawaj pianę z białek. Po łyżce, żeby nie straciła objętości.
Przełóż masę do pucharków i wstaw do lodówki na minimum 3 godziny