Mus czekoladowy w pięciu odsłonach [ŁATWE PRZEPISY]

2017-07-28 14:48

Czekolada o dużej zawartości kakao to znakomite źródło przeciwutleniaczy. Jej antyoksydacyjne działanie możesz jeszcze "podkręcić", dodając przyprawy: cynamon, imbir, chili. A przyrządzony z czekolady deser wcale nie musi być bardzo kaloryczny. Podajemy 5 różnych przepisów na musy czekoladowe - każdy znajdzie coś dla siebie.

Mus czekoladowy w pięciu odsłonach
Autor: thinkstockphotos.com Czekoladowe pyszności.

Spis treści

  1. Klasyczny mus czekoladowy
  2. Mus czekoladowy - wersja o niższym indeksie glikemicznym
  3. Wegański mus czekoladowy
  4. Mus czekoladowy - wersja mniej kaloryczna
  5. Mus czekoladowy - wersja korzenna (z większą ilością przeciwutleniaczy)

Klasyczny mus czekoladowy

Składniki:

3 jajka

100 g deserowej czekolady (tabliczka)

sól

Czekoladę stop w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce.

Jajka dokładnie umyj, sparz wrzątkiem, oddziel żółtka od białek.

Wystudzoną czekoladę wymieszaj z żółtkami.

Białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli.

Mieszając łyżką, dodawaj pianę do masy czekoladowej partiami, by piana nie opadła.

Mus nałóż do pucharków, wstaw do lodówki na co najmniej 3 godziny.

Przed podaniem mus można ozdobić wiórkami białej czekolady.

Mus czekoladowy - wersja o niższym indeksie glikemicznym

Składniki:

3 jajka

100 g gorzkiej czekolady (minimalna zawartość kakao - 70%)

5 dag kremu kokosowego

szczypta soli

Zamiast deserowej czekolady użyj gorzkiej, zawierającej co najmniej 70% ziarna kakaowego. Tabliczkę stop z 5 dag kremu kokosowego.

Wymieszaj płynną czekoladę z 3 żółtkami, a na koniec z pianą z 3 białek.

Mus nałóż do pucharków, wstaw do lodówki na co najmniej 3 godziny.

Wegański mus czekoladowy

Składniki:

120 g agufaby (płyn, w którym zanurzona jest fasola konserwowa)

150 g czekolady

szczypta soli

Zamiast jajek użyj płynu, w którym zanurzona jest np. fasola lub groszek zielony w puszce – jest to aquafaba. Odważ 120 g (zimnego) płynu, ubij go na pianę.

W kąpieli wodnej stop czekoladę i połącz ją z pianą.

Przełóż masę do pucharków i wstaw do lodówki na minimum 3 godziny.

Mus czekoladowy - wersja mniej kaloryczna

Składniki:

3 białka z kurzych jajek

100 g czekolady

szczypta soli

Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej.

Nie dodawaj do stopionej czekolady żółtek, tylko wymieszaj ją z pianą z 3 białek. W ten sposób „oszczędzasz” 207 kcal, czyli ok. 52 kcal na porcję (jedno żółtko ma 69 kcal, białko natomiast jest znacznie mniej kaloryczne – zawiera tylko 20 kcal).

Przełóż masę do pucharków i wstaw do lodówki na minimum 3 godziny

Mus czekoladowy - wersja korzenna (z większą ilością przeciwutleniaczy)

Składniki:

3 jajka 

100 g czekolady

szczypta soli

1/2 torebki przyprawy do piernika

Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej.

Ubij pianę z białek

Żółtka wymieszaj z czekoladą, a potem stopniowo dodawaj pianę z białek. Po łyżce, żeby nie straciła objętości.

Przełóż masę do pucharków i wstaw do lodówki na minimum 3 godziny