Zamiast ciasteczek maślanych piekę holenderskie z marcepanem. Każdy się nimi zachwyca
Na święta Bożego Narodzenia piecze się głównie pierniczki i ciasteczka maślane. Warto też sprawdzić przepis na Gevulde koeken, czyli wyborne holenderskie ciasteczka, które skrywają pyszną słodką niespodziankę. Ich przygotowanie nie jest skomplikowane, a wypiek dosłownie rozpływa się w ustach. Poznajcie sprawdzony przepis na holenderskie ciasteczka Gevulde koeken z marcepanowym nadzieniem.
i
Dieta wegetariańska
Czym są gevulde koeken ?
Pod tą skomplikowaną nazwą kryją się tradycyjne holenderskie ciasteczka. Przygotowuje się je z kruchego ciasta, które wypełnione jest słodkim nadzieniem z masy marcepanowej zwanym amandelspijs i ozdobione płatkami migdałowymi. Połączenie kruchego ciasta i marcepanu smakuje wyjątkowo dobrze, a ciasteczka rozpływają się w ustach.
Z czego zrobić gevulde koeken?
Pełne smaku holenderskie ciasteczka wypełnione słodkim nadzieniem składają się z produktów, które z łatwością można kupić w naszych sklepach. Wszystkie składniki są dobrze znane i często wykorzystuje się je do innych słodkich wypieków.
Lista składników została podzielona na trzy części. Pierwsza z nich to produkty potrzebne do kruchego ciasta, druga to składniki do nadzienia marcepanowego, a trzecia część stanowi dodatki. Co więc jest niezbędne, aby upiec domowe ciasteczka Gevulde koeken w domu?
- składniki do kruchego ciasta – mąka pszenna, cukier, masło, jajko, szczypta soli
- składniki do nadzienia marcepanowego – masa marcepanowa, jajko
- składniki dodatkowe – jajko, płatki migdałowe
Jak zrobić gevulde koeken?
Holenderski przepis na wyborne i pachnące migdałami ciasteczka z nadzieniem marcepanowym nie jest skomplikowany. Ciasteczka robi się w miarę szybko, ale należy pamiętać, że kruche ciasto trzeba mocno schłodzić. Dzięki temu łatwiej się je wałkuje i wykrawa ciasteczka. Kluczem do sukcesu jest jeszcze jedna czynność. Ciasteczka należy mocno zlepić, aby nadzienie nie wypłynęło w czasie pieczenia. Można to zrobić palcami lub docisnąć brzegi widelcem lub łyżeczką.
Jak więc upiec wyborne holenderskie ciasteczka gevulde koeken? Ten słodki marcepanowy wypiek jest łatwy i zawsze się udaje. Ciasteczka są uniwersalne i pasują na każdą okazję. Idealnie sprawdzą się podczas świąt Bożego Narodzenia.
- 1. krok – wyrobienie i schłodzenie kruchego ciasta
- 2. krok – przygotowanie nadzienia marcepanowego
- 3. krok – rozwałkowanie ciasta i wykrojenie ciasteczek
- 4. krok – nałożenie nadzienia marcepanowego i zlepienie ciasteczek
- 5. krok – upieczenie ciasteczek gevulde koeken w piekarniku
SKŁADNIKI
- Kruche ciasto:
- 250 mąki pszennej
- 175 g zimnego masła
- 75 g cukru
- 1 jajko
- szczypta soli
- Nadzienie marcepanowe:
- 200 g masy marcepanowej
- 1 jajko
- Dodatkowo:
- 1 jajko
- 4 łyżki płatków migdałowych
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do miski przesypać mąkę, cukier i szczyptę soli. Dodać pokrojone na mniejsze kawałki zimne masło i rozetrzeć palcami, aż powstanie kruszonka.
- Wbić jajko i energicznie wyrobić jednolite ciasto.
- Uformować kulę, owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 30 minut lub dłużej.
- Masę marcepanową przełożyć do miski i rozgnieść widelcem. Wbić jajko i mieszać, aż powstanie jednolita masa.
- Zimne ciasto rozwałkować na placek o grubości około 4 mm. Za pomocą okrągłej foremki wykroić parzystą liczbę kółek.
- Na połowie nałożyć masę marcepanową, przykryć pozostałymi i dokładnie skleić, aby nadzienie nie wypłynęło w czasie pieczenia.
- Ciasteczka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać płatkami migdałowymi.
- Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 15 minut, aż ciasteczka nabiorą złotego koloru.
- Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
- Podawać na deser na różne okazje.