Zamiast ciasteczek maślanych piekę holenderskie z marcepanem. Każdy się nimi zachwyca

2025-12-23 16:03

Na święta Bożego Narodzenia piecze się głównie pierniczki i ciasteczka maślane. Warto też sprawdzić przepis na Gevulde koeken, czyli wyborne holenderskie ciasteczka, które skrywają pyszną słodką niespodziankę. Ich przygotowanie nie jest skomplikowane, a wypiek dosłownie rozpływa się w ustach. Poznajcie sprawdzony przepis na holenderskie ciasteczka Gevulde koeken z marcepanowym nadzieniem.

ciasteczka gevulde koeken

i

Autor: Sergii Koval/ Shutterstock Te holenderskie ciasteczka z obłędnym dodatkiem oczarują każdego. Są łatwe i smakują wybitnie.
łatwy
30 min
4

Dieta wegetariańska

Czym są gevulde koeken ?

Pod tą skomplikowaną nazwą kryją się tradycyjne holenderskie ciasteczka. Przygotowuje się je z kruchego ciasta, które wypełnione jest słodkim nadzieniem z masy marcepanowej zwanym amandelspijs i ozdobione płatkami migdałowymi. Połączenie kruchego ciasta i marcepanu smakuje wyjątkowo dobrze, a ciasteczka rozpływają się w ustach.

Z czego zrobić gevulde koeken?

Pełne smaku holenderskie ciasteczka wypełnione słodkim nadzieniem składają się z produktów, które z łatwością można kupić w naszych sklepach. Wszystkie składniki są dobrze znane i często wykorzystuje się je do innych słodkich wypieków.

Lista składników została podzielona na trzy części. Pierwsza z nich to produkty potrzebne do kruchego ciasta, druga to składniki do nadzienia marcepanowego, a trzecia część stanowi dodatki. Co więc jest niezbędne, aby upiec domowe ciasteczka Gevulde koeken w domu?

  • składniki do kruchego ciasta – mąka pszenna, cukier, masło, jajko, szczypta soli
  • składniki do nadzienia marcepanowego – masa marcepanowa, jajko
  • składniki dodatkowe – jajko, płatki migdałowe

Jak zrobić gevulde koeken?

Holenderski przepis na wyborne i pachnące migdałami ciasteczka z nadzieniem marcepanowym nie jest skomplikowany. Ciasteczka robi się w miarę szybko, ale należy pamiętać, że kruche ciasto trzeba mocno schłodzić. Dzięki temu łatwiej się je wałkuje i wykrawa ciasteczka. Kluczem do sukcesu jest jeszcze jedna czynność. Ciasteczka należy mocno zlepić, aby nadzienie nie wypłynęło w czasie pieczenia. Można to zrobić palcami lub docisnąć brzegi widelcem lub łyżeczką.

Jak więc upiec wyborne holenderskie ciasteczka gevulde koeken? Ten słodki marcepanowy wypiek jest łatwy i zawsze się udaje. Ciasteczka są uniwersalne i pasują na każdą okazję. Idealnie sprawdzą się podczas świąt Bożego Narodzenia.

  • 1. krok – wyrobienie i schłodzenie kruchego ciasta
  • 2. krok – przygotowanie nadzienia marcepanowego
  • 3. krok – rozwałkowanie ciasta i wykrojenie ciasteczek
  • 4. krok – nałożenie nadzienia marcepanowego i zlepienie ciasteczek
  • 5. krok – upieczenie ciasteczek gevulde koeken w piekarniku

SKŁADNIKI

  • Kruche ciasto:
  • 250 mąki pszennej
  • 175 g zimnego masła
  • 75 g cukru
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • Nadzienie marcepanowe:
  • 200 g masy marcepanowej
  • 1 jajko
  • Dodatkowo:
  • 1 jajko
  • 4 łyżki płatków migdałowych

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do miski przesypać mąkę, cukier i szczyptę soli. Dodać pokrojone na mniejsze kawałki zimne masło i rozetrzeć palcami, aż powstanie kruszonka.
  • Wbić jajko i energicznie wyrobić jednolite ciasto.
  • Uformować kulę, owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 30 minut lub dłużej.
  • Masę marcepanową przełożyć do miski i rozgnieść widelcem. Wbić jajko i mieszać, aż powstanie jednolita masa.
  • Zimne ciasto rozwałkować na placek o grubości około 4 mm. Za pomocą okrągłej foremki wykroić parzystą liczbę kółek.
  • Na połowie nałożyć masę marcepanową, przykryć pozostałymi i dokładnie skleić, aby nadzienie nie wypłynęło w czasie pieczenia.
  • Ciasteczka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać płatkami migdałowymi.
  • Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 15 minut, aż ciasteczka nabiorą złotego koloru.
  • Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
  • Podawać na deser na różne okazje.
Tajemnica idealnego ciasta kruchego
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej...