Marcepan: co to jest? Jak zrobić masę marcepanową?
W sklepach można kupić gotową masę marcepanową. Jest miękka i elastyczna, można z niej jak z plasteliny formować figurki. Rozwałkowaną masą przykrywa się też torty - to wytworna, a przede wszystkim pyszna dekoracja. Sprawdź, czy marcepan można też zrobić samodzielnie.
Spis treści
W niektórych naszych sklepach można kupić masę marcepanową w formie prostopadłościanu. Jest miękka, można z niej formować dowolne kształty. Łatwo ją rozwałkować na cienki placek. Za naszą zachodnią granicą można kupić Marzipan Decke, czyli pięknie rozwałkowany i zrolowany gotowy placek - w sam raz do przykrycia tortu (pasuje na tortownicę o średnicy ok. 22 cm).
Ale nie musisz szukać masy marcepanowej w sklepach, ponieważ możesz ją zrobić samodzielnie. Wyjdzie taniej, a co ważne, będziesz mieć pewność, z czego jest zrobiona.
Co jest potrzebne do zrobienia masy marcepanowej?
Do zrobienia masy marcepanowej niezbędne są migdały. Trzeba je po prostu zemleć, a następnie utrzeć z cukrem. Do masy można dodać olejek aromatyczny, np. migdałowy, wodę różaną lub pomarańczową. Tajemnica smaku marcepana tkwi w... gorzkich migdałach: na sto słodkich migdałów trzeba dodać jeden gorzki.
Migdały przed mieleniem należy obrać z brązowej łupiny. W tym celu trzeba je sparzyć wrzątkiem (najlepiej potrzymać je w misce, aż skórka zacznie odchodzić), wyjąć na sito i zsunąć skórkę - zejdzie bez trudu. Na 10 dag migdałów potrzeba 9 dag cukru pudru i łyżeczki wody.
Jak zrobić masę: na ciepło lub na zimno?
Są dwa sposoby produkcji masy migdałowej:
Na gorąco: mielone migdały praży się z cukrem i ewentualnie z dodatkami aromatycznymi.
Na zimno: mielone migdały uciera się z cukrem pudrem i wybranymi dodatkami. Marcepan nie ma nadzwyczajnego koloru - jest szarobiały i nieefektowny. Ale można go pokolorować barwnikami spożywczymi.