Marcepan: co to jest? Jak zrobić masę marcepanową?

2018-03-21 14:25

W sklepach można kupić gotową masę marcepanową. Jest miękka i elastyczna, można z niej jak z plasteliny formować figurki. Rozwałkowaną masą przykrywa się też torty - to wytworna, a przede wszystkim pyszna dekoracja. Sprawdź, czy marcepan można też zrobić samodzielnie.

marcepan-co-to-jest-jak-zrobic-mase-marcepanowa.jpg
Autor: Shutterstock Masą marcepanową dekoruje się słodkości na wyjątkowe okazje

Spis treści

  1. Co jest potrzebne do zrobienia masy marcepanowej?
  2. Jak zrobić masę: na ciepło lub na zimno?

W niektórych naszych sklepach można kupić masę marcepanową w formie prostopadłościanu. Jest miękka, można z niej formować dowolne kształty. Łatwo ją rozwałkować na cienki placek. Za naszą zachodnią granicą można kupić Marzipan Decke, czyli pięknie rozwałkowany i zrolowany gotowy placek - w sam raz do przykrycia tortu (pasuje na tortownicę o średnicy ok. 22 cm).

Ale nie musisz szukać masy marcepanowej w sklepach, ponieważ możesz ją zrobić samodzielnie. Wyjdzie taniej, a co ważne, będziesz mieć pewność, z czego jest zrobiona.

Co jest potrzebne do zrobienia masy marcepanowej?

Do zrobienia masy marcepanowej niezbędne są migdały. Trzeba je po prostu zemleć, a następnie utrzeć z cukrem. Do masy można dodać olejek aromatyczny, np. migdałowy, wodę różaną lub pomarańczową. Tajemnica smaku marcepana tkwi w... gorzkich migdałach: na sto słodkich migdałów trzeba dodać jeden gorzki.

Migdały przed mieleniem należy obrać z brązowej łupiny. W tym celu trzeba je sparzyć wrzątkiem (najlepiej potrzymać je w misce, aż skórka zacznie odchodzić), wyjąć na sito i zsunąć skórkę - zejdzie bez trudu. Na 10 dag migdałów potrzeba 9 dag cukru pudru i łyżeczki wody.

Jak zrobić masę: na ciepło lub na zimno?

Są dwa sposoby produkcji masy migdałowej:

Na gorąco: mielone migdały praży się z cukrem i ewentualnie z dodatkami aromatycznymi.

Na zimno: mielone migdały uciera się z cukrem pudrem i wybranymi dodatkami. Marcepan nie ma nadzwyczajnego koloru - jest szarobiały i nieefektowny. Ale można go pokolorować barwnikami spożywczymi.

Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE