Ciecierzyca

Ciecierzyca, inaczej cieciorka, podobnie jak soczewica znana jest od tysiącleci. Zajadali się nią chociażby starożytni Grecy i Rzymianie. Ciecierzyca jest łagodniejsza w smaku niż inne rośliny strączkowe - także układ pokarmowy o wiele lepiej z nią współpracuje. Hummus to jedno z najprostszych dań z ciecierzycy, współcześnie bardzo popularne.

Ciecierzyca

Kolorowa sałatka z ciecierzycy i pomidorów: przepis na śródziemnomorską pyszotę

Kolorowa sałatka z ciecierzycy jest przyjemnie chrupka, świeża i sycącą. To łatwy przepis na śródziemnomorską pyszotę, kulinarny przebój przebojów. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Sałatka 3 fasolki: sycąca sałatka ze strączkowych

Sałatka 3 fasolki, czyli fasolka szparagowa, czerwona fasola i ciecierzyca, zwana również włoskim grochem lub cieciorką w jednej misce. Ta sycąca sałatka ze strączkowych przypadnie wam do gustu. Pożywna, smaczna, wręcz idealna sałatka na południowy posiłek lub wczesną kolację. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Kalafior pieczony z ciecierzycą: pyszne danie wegetariańskie

Kalafior pieczony z ciecierzycą to pyszne danie wegetariańskie. Można go podać z kaszą, stanowi wtedy pełnowartościowy posiłek, lub jako przekąskę, czy sałatkę do innego dania. Mięsożercy też polubią tak przyrządzonego kalafiora. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Zielone naleśniki z jarmużem, fetą i ciecierzycą

Zielone naleśniki z jarmużem, fetą i ciecierzycą to pyszne wiosenne danie w bardzo ożywczych kolorach nadziei. Zieleń ciasto naleśnikowe zawdzięcza dodatkowi szpinaku Wyglądają obłędnie, a do tego możemy je dowolnie komponować. Naleśniki z farszem na bazie jarmużu, fety i ciecierzycy urozmaicą wiosenne śniadanie i dostarczą pokaźnej dawki witamin oraz błonnika. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Pasta z ciecierzycy i pieczonej papryki. Jak zrobić pastę do chleba?

Jeżeli znudziło Ci się tradycyjne masło, margaryna, albo serki do smarowania możesz zawsze zrobić pyszną pastę. Sprawdzi się nawet na małym towarzyskim przyjęciu. Oczywiście przyda się blender. Oto przepis na pyszną pastę z ciecierzycy i pieczonej papryki. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Hummus z ciecierzycy i młodej marchewki

Wystarczy blender i 10 minut czasu, by zrobić pyszną pastę, która przeniesie nas do kulinarnej krainy Bliskiego Wschodu. Bez względu na to, jaki hummus zrobimy musimy pamiętać o odpowiednich dodatkach, idealny jest chlebek pita, a także pokrojone świeże warzywa np. marchew czy brokuły. Dziś proponujemy hummus z ciecierzycy i młodej marchewki.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Tabbouleh z ciecierzycą: przepis na pyszną sałatkę

Tabbouleh to sałatka, która ma wiele odmian. Tradycyjnie podawana jest z kuskusem, w libańskiej odsłonie z kaszą bulgur, a my polecamy ją także z ciecierzycą.  

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 25 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Udka kurczaka w sosie śmietanowym z kurkami

Udka kurczaka w sosie śmietanowym z kurkami to doskonałe danie obiadowe. Delikatne mięso, aromatyczny sos i pieprzne kurki pasują do siebie idealnie. W sezonie na te smaczne grzyby warto przygotować kurze udka w śmietanie z kurkami. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Domowy hummus, czyli pasta z ciecierzycy - przepis Agaty Wojdy [WIDEO]

Hummus to pasta z ciecierzycy  - pyszne danie rodem z Bliskiego Wschodu. Hummus idealnie komponuje się z pieczywem, sałatkami, grzankami. Hummus łatwo przygotujemy w domu i zrobimy  nim furorę -  szczególnie gdy skorzystamy z przepisu  Agaty Wojdy, szefa kuchni  hotelu Bellotto i gwiazdy  programu kulinarnego Smaki Agaty.

Sałatka orientalna z ciecierzycą

Warto dodawać do potrawy papryczkę chili. Kapsaicyna w niej zawarta znacznie przyśpiesza metabolizm. Jedząc jedną łyżeczkę papryczki chili każdego dnia, spalamy około 25 kcal. Inne przyprawy, które mogą pomóc spalić tłuszcz, to imbir, pieprz cayenne, kurkuma, cynamon. Te produkty wpływają na zwiększenie termogenezy organizmu, czyli podwyższenie temperatury ciała. Wówczas organizm będzie musiał dążyć do utrzymania swojej stałej temperatury, co będzie kosztowało go dużo energii. W ten sposób spalimy tłuszcz bez wysiłku. Przepis z książki Sycące dania dietetyczne. Jak jeść dużo i chudnąć?

Ocena: 4,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Strona 1 z 5