Chleb Ezechiela. Dietetyczny hit, który podbije każdy kubek smakowy
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Chleb Ezechiela to prawdziwy hit wśród zdrowych przepisów na domowe pieczywo. Pierwsza receptura pochodzi z Biblii, a chleb składa się z ziaren i roślin strączkowych. Ma wyjątkowe właściwości prozdrowotne i jest bogaty w wiele substancji odżywczych. Oto sprawdzony przepis na chleb Ezechiela, zwany także chlebem esseńskim.
Chleb Ezechiela – co to jest?
Przepis na chleb Ezechiela to najstarsza receptura na pieczywo. Wzmianki na ten temat pochodzą z Biblii, więc ma już ponad 2 tys. lat. Obecnie ten oryginalny wypiek stał się hitem, ponieważ jest jednym z najzdrowszych chlebów, które można zrobić samodzielnie. Zalecany jest nawet przez dietetyków, a wiernymi fanami są osoby odżywiające się zdrowo i będące na diecie odchudzającej. Mogą spożywać go nawet diabetycy, ponieważ nie zawiera cukru. W jego składzie jest mało glutenu oraz dużo błonnika i białka. Do codziennej diety mogą wprowadzić go weganie. Chleb esseński nie zawiera drożdży, masła i mleka. Jest lekkostrawny, wzbogaca codzienną dietę i dostarcza wielu cennych substancji odżywczych.
Co zawiera chleb Ezechiela?
Biblijny chleb jest bogaty w cynk, wapń, magnez, żelazo, witaminę B6 i kwas foliowy. Może być pomocny w obniżeniu poziom cholesterolu, ciśnienia i cukru, a także zmniejsza ryzyko chorób serca. Chleb esseński na długo zapewnia uczucie sytości i sprzyja utracie masy ciała.
Przepis na chleb Ezechiela
Chleb Ezechiela jest dostępny w sklepach spożywczych i piekarniach oraz punktach ze zdrową żywnością. Bez problemu można jednak zrobić go w domu. Jak więc upiec chleb Ezechiela?
- To łatwy przepis na domowych chleb pełen zdrowych składników.
- Przygotowanie chleba trwa dość długo. Zanim wstawi się chleb do piekarnika, musi upłynąć ponad dwanaście godzin.
- Jak zrobić chleb esseński? Najpierw należy zrobić zaczyn na bazie zakwasu żytniego, wody i czterech rodzajów mąk. Po dwunastu godzinach dodaje się pastę z bobu i soczewicy oraz pozostałe składniki. Ciasto przekłada się do formy i piecze około 40 minut.
- Na liście składników są produkty, które można kupić przez cały rok. Dobrze jest zainwestować w składniki dobrej jakości, a chleb uda się za pierwszym razem, odwdzięczy się smakiem i mnóstwem zdrowia.
SKŁADNIKI
- 370 ml ciepłej wody
- 100 g ugotowanej soczewicy
- 100 g ugotowanego bobu
- 125 ml żytniego zakwasu
- 6 łyżek mąki orkiszowej
- 6 łyżek mąki z prosa
- 6 łyżek mąki jęczmiennej
- 3 łyżki mąki pszennej + 1 łyżka do posypywania
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do miski wlać 3 łyżki zakwasu żytniego i wymieszać z mąka pszenną, połową mąki orkiszowej, z prosa i jęczmiennej. Wlać wodę i dokładnie wymieszać, aż powstanie jednolita masa. Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 12h.
- Bób i soczewicę zmielić, tak aby pasta nie była zupełnie gładka i miała małe grudki.
- Do zaczynu dodać pastę z soczewicy i bobu. Wsypać pozostałą mąkę orkiszową, z prosa i jęczmienną. Dokładnie wymieszać i przełożyć do wiklinowego koszyczka posypanego mąką pszenną. Odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę.
- Ciasto przełożyć do formy i wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni C. Piec 20 minut, a następnie zmniejszyć temperaturę do 200 stopni C i piec 20 minut.
- Wyjąć z piekarnika, odstawić do ostygnięcia i podawać.