Kapusta z grochem - przepis inspirowany przez Magdę Gessler

2021-12-21
Wigilijny groch z kapustą
Autor: Shutterstock Wigilijny groch z kapustą według przepisu Magdy Gessler
łatwy
80 min
4

Wigilijna kapusta z grochem z przepisu Magdy Gessler przygotowywana jest z dodatkiem cebuli i majeranku. Będzie świetnie smakować z kromką świeżego pieczywa. Przyrządź kapustę z grochem ją tak, jak Magda Gessler!

SKŁADNIKI

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kapustę przełóż do dużego garnka.
  • Dodaj liść laurowy, kilka ziaren ziela angielskiego i odrobinę wody. Gotuj kapustę do miękkości na wolnym ogniu.
  • Groch ugotuj w osolonej wodzie w oddzielnym garnku. Musi być miękki, ale nie rozpadać się.
  • Połącz kapustę z grochem.
  • Cebulę pokrój w cienkie piórka. Podsmaż na smalcu aż się zeszkli. Dodaj do kapusty.
  • Przypraw kapustę z grochem majerankiem, solą i pieprzem. Kapusta najlepiej smakuje na drugi dzień.
KAPUSTA. Jakie ma właściwości? Dlaczego warto ją jeść? Jak przyrządzić kapustę?

Polecamy również inne przepisy na wigilijne potrawy:

Moczka - tradycyjna zupa piernikowa

Śledzie z jabłkiem i cebulą w śmietanie

Pierogi z kapustą i grzybami

Prosty barszcz czerwony: oryginalny przepis

Barszcz wigilijny - przepis według Magdy Gessler

Świąteczny piernik - jak zrobić pyszny piernik na Święta Bożego Narodzenia?

Polecamy również inne przepisy na wigilijny groch z kapustą:

Wigilijny groch z kapustą i rybą,

Kapusta z grzybami

Wigilijna kapusta z grochem i suszonymi grzybami