Kapusta z grochem - tradycyjny przepis uszlachetniony przez Magdę Gessler

Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Kapusta z grochem według przepisu Magdy Gessler to danie z dodatkiem cebuli i majeranku, które doskonale smakuje z kromką świeżego pieczywa. Choć w wielu domach jest tradycyjną potrawą wigilijną, nic nie stoi na przeszkodzie, by cieszyć się nim przez cały rok. Wypróbuj kapustę z grochem w stylu Magdy Gessler!
Tradycyjna kapusta z grochem
Kapustę z grochem gotujemy zazwyczaj raz albo dwa razy w roku. To jedna z tych potraw, które kiedyś były bardziej powszechne, dziś stały się daniami odświętnymi, kojarzącymi się ze specjalnymi okazjami. Kapusta z grochem to w wielu domach jedno z tradycyjnych dań wigilijnych.
Jej przygotowanie może nie jest skomplikowane, ale większość z nas nie przepada za gotowaniem grochu, które jest dość czasochłonne. Smak tego dania i jego walory zdrowotne przemawiają jednak za tym, żeby częściej przygotowywać to danie, bogate w witaminy, mikroelementy, roślinny błonnik i białko. Jeśli obawiacie się wzdęć, dodajcie do kapusty majeranek, który łagodzi skutki jedzenia kiszonej kapusty i grochu.
Polecamy również inne przepisy na wigilijne potrawy:
Moczka - tradycyjna zupa piernikowa
Śledzie z jabłkiem i cebulą w śmietanie
Prosty barszcz czerwony: oryginalny przepis
Barszcz wigilijny - przepis według Magdy Gessler
Świąteczny piernik - jak zrobić pyszny piernik na Święta Bożego Narodzenia?
Polecamy również inne przepisy na wigilijny groch z kapustą:
Wigilijny groch z kapustą i rybą,
Wigilijna kapusta z grochem i suszonymi grzybami
SKŁADNIKI
- 1,5 kg kiszonej kapusty
- 0,5 kg grochu
- 2 cebule
- 2 łyżki smalcu
- szczypta pieprzu
- szczypta soli
- 2 liście laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- szczypta majeranku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kapustę przełóż do dużego garnka.
- Dodaj liść laurowy, kilka ziaren ziela angielskiego i odrobinę wody. Gotuj kapustę do miękkości na wolnym ogniu.
- Groch ugotuj w osolonej wodzie w oddzielnym garnku. Musi być miękki, ale nie rozpadać się.
- Połącz kapustę z grochem.
- Cebulę pokrój w cienkie piórka. Podsmaż na smalcu aż się zeszkli. Dodaj do kapusty.
- Przypraw kapustę z grochem majerankiem, solą i pieprzem. Kapusta najlepiej smakuje na drugi dzień.