Wegetariański sposób na polski klasyk. Ten smalec króluje na stołach

2025-12-03 9:28

Pajda z ogórkiem i smalcem to hit niemal wszystkich jarmarków bożonarodzeniowych. Choć jest to klasyka polskiej kuchni, niestety wegetarianie będą się od niej trzymać z daleka. Na szczęście mamy na to prosty sposób. Wystarczy przygotować aromatyczny "smalec" z fasoli i jabłka. To alternatywa, która posmakuje każdemu.

Wegetariański sposób na polski klasyk. Ten smalec króluje na stołach

i

Autor: Monika_1/ Shutterstock
łatwy
10 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Wegetariański smalec. Gotowy w kilka chwil

Pajda ze smalcem to przysmak, który uwielbiają niemal wszyscy Polacy. Jednak te osoby, które zdecydowały się na rezygnację z mięsa w diecie, muszą obejść się bez niej. Prawda? A no właśnie nie do końca. W prosty sposób możemy przygotować wegetariańską wersję smalcu, która sprawdzi się na każdym stole. 

Nie tylko świetnie smakuje, ale również jest prosty w przygotowaniu i znacząco zdrowszy od klasycznego smalcu. Biała fasola jest bowiem cennym źródłem białka roślinnego. Przy okazji znajdziemy w niej również błonnik oraz potas, wapń, magnez, żelazo i witaminy z grupy B.

Zdrowszy zamiennik dla smalcu. Spróbuj, a nie pożałujesz

Jeśli mamy więc ochotę na zdrowszy i bezmięsny zamiennik dla klasycznego smalcu, ten sprawdzi się idealnie. Jest to również po prostu ciekawy dodatek do kanapek czy przekąsek. Świetnie sprawdzi się na najróżniejszych spotkaniach czy imprezach.

Aromatyczny wegetariański smalec z fasoli i jabłka to obłędna pasta kanapkowa, która zasmakuje każdemu. Wystarczy kilka składników i chwila wolnego czasu, by móc się nią rozkoszować.

SKŁADNIKI

  • 1 puszka białej fasoli
  • 1 biała cebula
  • 1 jabłko
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka majeranku
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cebulę oraz jabłko pokroić w kostkę. 
  • Czosnek drobno siekamy.
  • Na patelni podsmażamy cebulę.
  • Kiedy się zarumieni dodajemy czosnek.
  • Do miski wkładamy fasolę, cebulę z czosnkiem, jabłko, majeranek, sól i pieprz.
  • Blendujemy całość na gładką lub grudkowatą masę.
Fasola - rodzaje, właściwości i zastosowania kulinarne fasoli
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej...