Smalec: trzy oryginalne przepisy na smalec [także wegetariański]

2021-07-07 12:28 redakcja
Smalec: trzy oryginalne przepisy na smalec [także wegetariański]
Autor: Shutterstock Dobry smalec i kiszony ogórek to duet nie do pobicia, smakowity i wonny. Od czasu do czasu warto sobie pozwolić na taką swojską pajdę chleba.

Nie ma to jak pajda świeżego chleba ze smalcem. Tradycyjnie wytapiany ze słoniny i podgardla ma tyle wersji, ilu zwolenników. Można go przyrządzić z cebulką, dodać jabłko, majeranek lub inne zioła, a także suszone grzyby. Sprawdź przepisy na luksusową wersję tradycyjnego smalcu ze słoniny oraz dwa przepisy na smalec wegetariański.

Tradycyjny smalec z suszonymi owocami

To wyjątkowo wykwintna wersja, choć przeznaczona dla amatorów tradycyjnych smaków. Wymaga nieco dłuższych przygotowań, ale naprawdę warto! 

Składniki:

½ kg słoniny

sól

2 ząbki czosnku

szczypta rozmarynu

3 cebule

½ kg podgardla wieprzowego

garść suszonych miękkich śliwek bez pestek

garść suszonych moreli

mielona słodka papryka

2 łyżki jasnego ziarna sezamowego

Przygotowanie:

Jedną cebulę pokroić w krążki.

Słoninę natrzeć solą, przeciśniętym czosnkiem i rozmarynem, obłożyć cebulą i zostawić na noc w lodówce.

Na drugi dzień zdjąć cebulę, słoninę pokroić w kostkę. Podgardle zemleć w maszynce, razem ze słoniną włożyć do garnka o grubym dnie, wytopić smalec na malutkim ogniu.

Wyłowić skwarki. 

Morele i śliwki drobno pokroić, wymieszać ze skwarkami i szczyptą czerwonej papryki. 

Pozostałe dwie cebule pokroić na ćwiartki, włożyć do wytopionego smalcu; gdy tłuszcz zacznie tężeć, wyjąć cebule, włożyć pokrojone owoce ze skwarkami.

Sezam podprażyć na suchej patelni, dodać do smalcu, wymieszać, przelać do pojemników i odstawić do stężenia.

Smalec sezamowy

Ważne jest, by zanim przystąpimy do przygotowań, zaopatrzyć się w moździerz.

Składniki:

30 dag ziaren czarnego sezamu

kilka łyżek jasnego sezamu

łyżka siemienia lnianego

2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki

sól

olej do smażenia

cebula

Przygotowanie:

Czarny i biały sezam uprażyć (osobno) na suchej patelni, ostudzić.

Czarny sezam utrzeć w moździerzu, aż powstanie gładka, tłusta masa.

Posolić, dodać siemię lniane i ziarna białego sezamu.

Cebulę posiekać, podsmażyć na oleju, dodać do masy sezamowej.

Dodać natkę, posolić i dokładnie wymieszać.

Smalec z ciecierzycy

Ta wersja smalcu może zauroczyć wielbicieli hummusu, bowiem smarowidło przyrządzone jest na bazie cieciorki. Oczywiście najlepiej użyć już ugotowanych ziaren ciecierzycy z puszki. 

Składniki:

40 dag ciecierzycy z puszki

duża cebula

kwaśne jabłko

10 dag klarowanego masła

4 łyżki suszonego majeranku

4 łyżki posiekanych orzechów laskowych

2 łyżki soku z cytryny

sól

pieprz

starta gałka muszkatołowa

Przygotowanie:

Cebulę oraz jabłko obrać i pokroić w drobną kostkę.

2 łyżki masła rozgrzać na patelni, wrzucić cebulę. Gdy zacznie się rumienić, dodać jabłko i majeranek, smażyć na małym ogniu kilka minut.

Orzechy uprażyć na suchej patelni.

Pozostałe masło rozgrzać na patelni, dodać do ciecierzycy i zmiksować na gładką masę.

Dodać podsmażone jabłko z cebulą, orzechy, przyprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny, dokładnie wymieszać. 

Ogórki małosolne! Zobacz najlepszy przepis, jak kisić ogórki małosolne
Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE