Smalec - sprawdzone przepisy na smalec (także wegetariański)
Nie ma to jak pajda świeżego chleba ze smalcem. Tradycyjnie wytapiany ze słoniny i podgardla ma tyle wersji, ilu zwolenników. Można go przyrządzić z cebulką, dodać jabłko, majeranek lub inne zioła, a także suszone grzyby. Sprawdź przepisy na ciekawe wersje tradycyjnego smalcu ze słoniny oraz dwa super przepisy na smalec wegetariański.
Smalec to tłuszcz wytopiony ze słoniny. Czysty, be dodatków znakomicie sprawdza się podczas smażenia, bo można go podgrzewać do bardzo wysokiej temperatury zanim zacznie się palić. Punkt dymienia czy też temperatura dymienia smalcu jest jedną z najwyższych ze wszystkich jadalnych tłuszczy. Ale smalec to także znakomity dodatek do pieczywa, zwłaszcza jeśli przygotujemy go z aromatycznymi dodatkami. Smalec z cebulką, jabłkiem, czosnkiem czy tez po prostu ze skwarkami to już klasyka. Ale neutralny smak smalcu sprawia, że coraz odważniej z nim eksperymentujemy.
Do smalcu można dodać grzyby, mięso, a nawet suszone owoce. Za każdym razem otrzymując nową jakość. A żeby tym, którzy nie jadają mięsa i produktów odzwierzęcych nie było przykro wymyślono smalczyki roślinne, które przygotowuje się oleistych ziaren lub z roślin strączkowych. Samczyk z fasoli kupimy niemal w każdym markecie, ale zrobiony samodzielnie smakuje o niebo lepiej. W galerii przedstawiamy kilka przepisów na smalec i smalczyk - od tradycyjnych receptur po te bardziej wyszukane i oryginalne receptury. Z pewnością każdy znajdzie tu smarowidło idealne dla siebie.