Pasta kanapkowa szybka jak błyskawica. Wystarczą 2 warzywa i 10 minut
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Przepis na pyszną i aromatyczną pastę kanapkową z warzyw jest wart uwagi. Przygotowanie jest bardzo łatwe, a co najważniejsze nie wymaga wielu godzin przy kuchennym blacie. Wystarczy kilka prostych składników i 10 minut wolnego czasu, aby cieszyć się smakiem tej błyskawicznej pasty do kanapek. Przekonajcie się sami i wybierzcie ten szybki przepis.
Z czego zrobić błyskawiczną pastę kanapkową?
Pyszną i szybką pastę kanapkową warzywną przyrządzoną według tego prostego przepisu robi się z kilku produktów. Na liście niezbędnych składników znalazły się dwa popularne warzywa, dodatki i przyprawy, które podkręcają smak pasty do chleba. Wszystkie produkty są w sklepach przez cały rok, więc ten przepis można wykorzystywać na okrągło.
Co jest potrzebne, aby zrobić domową, pyszną i błyskawiczną pastę kanapkową? Na liście składników znalazły się takie produkty jak:
- warzywa – cukinia i cebula
- przyprawy – sól, świeżo zmielony czarny pieprz, słodka i ostra papryka, czosnek, cukier
- dodatki – koncentrat pomidorowy, olej do smażenia
Jak zrobić błyskawiczną pastę kanapkową?
Szybka pasta kanapkowa z warzyw przyrządzona według tego prostego przepisu jest pyszna i łatwa do samodzielnego przygotowania w domu. Przepis na ten wyborny i zdrowy przysmak to tylko kilka banalnie prostych kroków, z którymi poradzi sobie każdy.
Jak przygotować pełną smaku i zdrowia błyskawiczną pastę na kanapki? Wystarczy stosować się do zaleceń podanych w przepisie, a pasta wyjdzie na medal.
- 1. krok – starcie cukinii
- 2. krok – podsmażenie cebuli, czosnku i cukinii oraz pozostałych składników
- 3. krok – zmiksowanie składników na gładką pastę
Jak podawać błyskawiczną pastę kanapkową?
Pyszna i szybka pasta kanapkowa warzywna jest uniwersalna i smakuje znakomicie. To wyborny dodatek do pieczywa. Zastąpi klasyczne kanapki z wędlinami i serami, które mogą się znudzić. Świetnie sprawdzi się na śniadanie lub na kolację, ale równie dobrze smakuje jako przekąska podana w towarzystwie świeżych warzyw pokrojonych w słupki.
Błyskawiczna pasta kanapkowa z warzyw sprawdzi się podczas diety odchudzającej i przypadnie do gustu fanom zdrowego odżywiania. Zawiera naturalne i pełne zdrowia składniki pochodzenia roślinnego, dlatego bez obaw mogą ją wcinać weganie. Jest bezglutenowa, więc mogą ją jeść alergicy.
SKŁADNIKI
- 1 cukinia
- 1 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki mielonej ostrej papryki
- szczypta cukru
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cukinię zetrzeć na tarce i przełożyć na sitko. Lekko posolić i wymieszać. Odstawić.
- Na patelni rozgrzać olej i smażyć na nim pokrojoną w drobną kostkę cebulę, aż się zeszkli. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i smażyć minutę.
- Dodać odciśniętą z nadmiaru wody cukinię i smażyć, aż stanie się miękka.
- Dodać koncentrat pomidorowy i doprawić solą, pieprzem oraz ostrą papryką.
- Smażone warzywa zmiksować na gładko i przełożyć do miseczki lub słoiczka.
- Podawać jako dodatek do pieczywa lub przekąskę.