Pasta kanapkowa szybka jak błyskawica. Wystarczą 2 warzywa i 10 minut

szybka pasta kanapkowa z cukinii
Autor: Shutterstock Błyskawiczna pasta z cukinii zmieni twoje poranne menu. Zrobisz ją w 10 minut
łatwy
10 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Przepis na pyszną i aromatyczną pastę kanapkową z warzyw jest wart uwagi. Przygotowanie jest bardzo łatwe, a co najważniejsze nie wymaga wielu godzin przy kuchennym blacie. Wystarczy kilka prostych składników i 10 minut wolnego czasu, aby cieszyć się smakiem tej błyskawicznej pasty do kanapek. Przekonajcie się sami i wybierzcie ten szybki przepis.

Z czego zrobić błyskawiczną pastę kanapkową?

Pyszną i szybką pastę kanapkową warzywną przyrządzoną według tego prostego przepisu robi się z kilku produktów. Na liście niezbędnych składników znalazły się dwa popularne warzywa, dodatki i przyprawy, które podkręcają smak pasty do chleba. Wszystkie produkty są w sklepach przez cały rok, więc ten przepis można wykorzystywać na okrągło.

Co jest potrzebne, aby zrobić domową, pyszną i błyskawiczną pastę kanapkową? Na liście składników znalazły się takie produkty jak:

  • warzywa – cukinia i cebula
  • przyprawy – sól, świeżo zmielony czarny pieprz, słodka i ostra papryka, czosnek, cukier
  • dodatki – koncentrat pomidorowy, olej do smażenia

Jak zrobić błyskawiczną pastę kanapkową?

Szybka pasta kanapkowa z warzyw przyrządzona według tego prostego przepisu jest pyszna i łatwa do samodzielnego przygotowania w domu. Przepis na ten wyborny i zdrowy przysmak to tylko kilka banalnie prostych kroków, z którymi poradzi sobie każdy.

Jak przygotować pełną smaku i zdrowia błyskawiczną pastę na kanapki? Wystarczy stosować się do zaleceń podanych w przepisie, a pasta wyjdzie na medal.

  • 1. krok – starcie cukinii
  • 2. krok – podsmażenie cebuli, czosnku i cukinii oraz pozostałych składników
  • 3. krok – zmiksowanie składników na gładką pastę

Jak podawać błyskawiczną pastę kanapkową?

Pyszna i szybka pasta kanapkowa warzywna jest uniwersalna i smakuje znakomicie. To wyborny dodatek do pieczywa. Zastąpi klasyczne kanapki z wędlinami i serami, które mogą się znudzić. Świetnie sprawdzi się na śniadanie lub na kolację, ale równie dobrze smakuje jako przekąska podana w towarzystwie świeżych warzyw pokrojonych w słupki.

Błyskawiczna pasta kanapkowa z warzyw sprawdzi się podczas diety odchudzającej i przypadnie do gustu fanom zdrowego odżywiania. Zawiera naturalne i pełne zdrowia składniki pochodzenia roślinnego, dlatego bez obaw mogą ją wcinać weganie. Jest bezglutenowa, więc mogą ją jeść alergicy.

SKŁADNIKI

  • 1 cukinia
  • 1 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki mielonej ostrej papryki
  • szczypta cukru
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cukinię zetrzeć na tarce i przełożyć na sitko. Lekko posolić i wymieszać. Odstawić.
  • Na patelni rozgrzać olej i smażyć na nim pokrojoną w drobną kostkę cebulę, aż się zeszkli. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i smażyć minutę.
  • Dodać odciśniętą z nadmiaru wody cukinię i smażyć, aż stanie się miękka.
  • Dodać koncentrat pomidorowy i doprawić solą, pieprzem oraz ostrą papryką.
  • Smażone warzywa zmiksować na gładko i przełożyć do miseczki lub słoiczka.
  • Podawać jako dodatek do pieczywa lub przekąskę.
CUKINIA: Dlaczego warto ją jeść? Co można zrobić z cukinii?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej