Por

Por przywędrował do Polski wraz z królową Boną w XVI wieku. W sklepach dumnie rozkłada liście, jednak najczęściej traktowany jest jako skromny dodatek do dań. A to duży błąd! Por jest nie tylko wyrazisty w smaku, lecz także bardzo zdrowy - zawiera chociażby dużo żelaza. Warto więc dać mu szansę zagrać rolę pierwszoplanową w kuchni!

Por

Pyszne buraczki faszerowane łososiem z porem i serem

Buraczki to idealne warzywa do nadziewania rozmaitymi farszami - zwłaszcza tymi o zdecydowanym smaku. Pyszne buraczki faszerowane łososiem wędzonym, podkręcającym smak porem i delikatnym serem, to prawdziwy ratrytas.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Letnia sałatka z marynowanymi pieczarkami i porem

Letnia sałatka z marynowanymi pieczarkami i porem to doskonałe danie kolacyjne, na lunch, na imprezę. Składniki ze słoików i puszek można zastąpić świeżymi - gotowaną kukurydzą i  marynowanymi grzybami leśnymi. Po prostu pycha!

Ocena: 0,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 0 MINUT

Porcja dla: 0 OSÓB

Sałatka na krakersach z pieczarkami i jajkiem: chrupiąca imprezowa przekąska na raz

Zestawienie delikatnej sałatki i  chrupiącego krakersa to doskonały pomysł, po prostu pycha. Taka przekąska, niedroga, efektowna, ale nie pracochłonna, to po prostu idealne finger food na każdą imprezę!

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Kolorowa surówka z marchewki, jabłka i pora: soczysta i pikantna

Kolorowa surówka z marchewki, jabłka i por jest soczysta i pikantna. Idealna do pieczonego mięsa lub smażonej ryby. Wyrazista w smaku, dzięki dodatkowi pora. Słodka i kwaśna jednocześnie orzeźwia jak żadna inna. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Ryż z białą kiełbasą i zielonymi warzywami

Ryż z białą kiełbasą i zielonymi warzywami to szybki i łatwy sposób na obiad z orientalną nutką. Smaczne danie jednogarnkowe przypadnie z pewnością do gustu całej rodzinie.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 3 OSÓB

Delikatna sałatka z zieleniny z jabłkami

Orzeźwiająca, świeża sałatka w sam raz na upały. Sprawdzi się jako dodatek do obiadu lub samodzielna, lekka przekąska. Podajemy prosty przepis na zieloną sałatkę z jabłkami.

Aromatyczna sałatka z porów z czarnymi oliwkami

To połączenie smaków może nieco zaskakiwać, ale warto przygotować sałatkę z porów z czarnymi oliwkami na weekendowe przyjęcie. Jest aromatyczna i niebanalna, a przy tym ekspresowa w przygotowaniu.

Drożdżowy placek z porami: pyszny na ciepło i zimno

Drożdżowy placek z porami to  doskonałe danie na lunch, ciepłą kolację. Idealnie sprawdzi się jako dodatek do piwa lub chłodnego białego wina. Polecamy to niedrogie i łatwe do przygotowania danie.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 35 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Miruna lub morszczuk z warzywami: przepis na lekkie danie rybne

Miruna lub morszczuk z warzywami to pomysł na lekkie danie rybne - idealne na bezmięsny obiad. Ryby morskie takie jak miruna czy morszczuk są chude i niskokaloryczne, ale bogate w białko i potas. Obie ryby mają kruche i delikatne w smaku mięso.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 1 OSÓB

Wiejska patelnia: przepis na szybką zapiekankę zero waste

Wiejska patelnia to przepis na wykorzystanie np. ziemniaków pozostałych z obiadu, podeschniętego kawałka żółtego sera, nietłustej wędliny, resztek włoszczyzny pozostałej  po gotowaniu zupy. Jeśli w lodówce masz też pieczarki, paprykę, kalafiora czy brokuły - je również możesz wykorzystać do przygotowania wiejskiej patelni. Nasz przepis może mieć wiele wariantów!  

Ocena: 4,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Strona 1 z 10