Por

Por przywędrował do Polski wraz z królową Boną w XVI wieku. W sklepach dumnie rozkłada liście, jednak najczęściej traktowany jest jako skromny dodatek do dań. A to duży błąd! Por jest nie tylko wyrazisty w smaku, lecz także bardzo zdrowy - zawiera chociażby dużo żelaza. Warto więc dać mu szansę zagrać rolę pierwszoplanową w kuchni!

Por

Oszczędny krupnik z żołądkami drobiowymi i fasolą z puszki

Krupnik to jedna z tych pożywnych zup, które tak łatwo ugotować. Jednym z najlepszych krupników jest ten przygotowany z żołądkami drobiowymi i fasolą z puszki, zamiast ziemniaków. Jedyne co wam pozostaje do wrzucić wszystko do garnka i czekać, aż się ugotuje. Po prosty pyszne!

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Wyśmienita zupa z porów z mięsem mielonym

Zupa z porów jest niezwykle smaczna. Do tego działa rozgrzewając. W połączeniu z mięsem mielonym to bardzo sycąca zupa. Podana z pieczywem zamienia się w danie jednogarnkowe. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Zdrowotna zupa czosnkowa na bulionie drobiowym

Zupa zamiast tabletek? Ależ tak! Zupa czosnkowa polecana jest w sezonie przeziębieniowo-grypowym. Poprawia odporność, skutecznie pomaga zwalczyć infekcję. Bulion można podawać z kluskami lanymi lub kładzionymi, pyszny jest także z pulpecikami mięsnymi.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Wegański rosół: rozgrzewający bulion warzywny - świetna baza do zup

Bulion warzywny to podstawa wszelkich zup. Gotowany jest pod każdą szerokością geograficzną. Wybornie smakuje z lanymi kluskami, makaronem lub kaszą manną. Jest również bazą wszelkich zup jarzynowych. Wzbogaci smak zupy z zielonego groszku, kalafiorowej, a nawet pieczarkowej. Wegański rosół bez dodatku produktów zwierzęcych, to także świetny roztwór izotoniczny po wzbogaceniu w rozgrzewające przyprawy (anyż, pieprz, chili, imbir), który sprawdzi się w walce z przeziębieniem.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 90 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Przepyszne pory zapiekane w sosie śmietanowym

Pory zapiekane w sosie śmietanowym to bardzo pyszne danie, efektownie się prezentujące i  bardzo sycące. Nadaje się zarówno na obiad, jak i na elegancką kolację. Smakuje wyśmienicie, a jego przyrządzenie wbrew pozorom nie jest  trudne.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Pokrzepiająca zupa jarzynowa z klopsikami

Zupa jarzynowa z klopsikami to krzepiące danie z wkładką - idealne na chłodniejsze dni. Pożywna zupa jarzynowa i sycące mięsne frykadelki sprawdzą się, jako posiłek dla całej rodziny. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Porowe risotto z dorszem z menu beszamel.pl DIETETYCZNIE

Porowe risotto z dorszem z menu beszamel.pl DIETETYCZNIE to pyszne danie rybne. Porcja dostarcza 330 kcal oraz wielu składników odżywczych. Przepis przygotowali specjaliści z Poradni Dietetycznej "Dietosfera".

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 1 OSÓB

Makaron żytni z bakłażanem z menu beszamel.pl DIETETYCZNIE

Makaron żytni z bakłażanem z menu beszamel.pl DIETETYCZNIE to sycące i pełne składników odżywczych danie. Porcja dostarcza 310 kcal. Przepis skomponowali specjaliści z Poradni Dietetycznej "Dietosfera".

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 1 OSÓB

Krem kalafiorowo-porowy z ciecierzycą z menu beszamel.pl DIETETYCZNIE

Krem kalafiorowo-porowy z ciecierzycą  z menu beszamel.pl DIETETYCZNIE to pyszna, wyrazista w smaku zupa, idealna na jesienne dni. Przepis przygotowany został przez Poradnię Dietetyczną Dietosfera. Porcja dostarcza 240 kcal.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 1 OSÓB

Wyborna kartoflanka ze świeżymi grzybami leśnymi

Wyborna kartoflanka z grzybami leśnymi to idealna jesienna zupa. Pełna smaku i leśnego aromatu pożywna kartoflanka syci i rozgrzewa. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Strona 1 z 12