Przepyszna zupa serowa z porami i mielonym mięsem: gotowa w 30 minut

2022-04-26
Przepyszna zupa serowa z porami i mielonym mięsem: gotowa w 30 minut
Autor: Shutterstock Pożywna zupa porowa z serem topionymi i mielonym mięsem - bogata w smaki
łatwy
30 min
4

Zupa serowa z porami i mielonym mięsem to pożywne danie, które rozgrzeje nas w chłodniejszy dzień. Jej przygotowanie jest banalnie łatwe. Wystarczy zaopatrzyć się we wszystkie składniki i zacząć gotować. W 30 minut otrzymamy sycącą zupę dla całej rodziny. 

SKŁADNIKI

  • 500 g mięsa wołowego lub wołowo-wieprzowego
  • 2 pory średnich rozmiarów lub 1 duży (tylko jasna część)
  • 1 cebula
  • 750 ml bulionu warzywnego
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • 400 g sera topionego
  • 200 g śmietany 18%
  • 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego (lub pieprzu i startej skórki z cytryny)
  • sól do smaku
  • gałka muszkatołowa do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pory pokroić na pierścienie, cebulę na talarki. 
  • W garnku z grubym dnem rozgrzać olej. 
  • Dodać mielone mięso i smażyć do zrumienienia, często mieszając, aby mięso nie zbiło się w duże kawałki. 
  • Gdy mięso jest już rumiane, dodać pory i cebulę. Smażyć do zeszklenia.
  • Wlać bulion i doprowadzić do wrzenia. 
  • Dodać topiony ser pokrojony na kawałki. Zamieszać, aby się rozpuścił. 
  • Dodać śmietanę i ponownie wymieszać.
  • Doprawić cytrynowym pieprzem, solą i startą gałką muszkatołową.
  • Podawać ze świeżym pieczywem. 
Beszamel - Por: wartość odżywcza i właściwości pora

Galeria: Co zrobić z mięsa mielonego? Sprawdź 15 patentów na mielone mięso