Przepyszna zupa serowa z porami i mielonym mięsem: gotowa w 30 minut
2022-04-26

łatwy
30 min
4
Zupa serowa z porami i mielonym mięsem to pożywne danie, które rozgrzeje nas w chłodniejszy dzień. Jej przygotowanie jest banalnie łatwe. Wystarczy zaopatrzyć się we wszystkie składniki i zacząć gotować. W 30 minut otrzymamy sycącą zupę dla całej rodziny.
SKŁADNIKI
- 500 g mięsa wołowego lub wołowo-wieprzowego
- 2 pory średnich rozmiarów lub 1 duży (tylko jasna część)
- 1 cebula
- 750 ml bulionu warzywnego
- 1 łyżka oleju roślinnego
- 400 g sera topionego
- 200 g śmietany 18%
- 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego (lub pieprzu i startej skórki z cytryny)
- sól do smaku
- gałka muszkatołowa do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pory pokroić na pierścienie, cebulę na talarki.
- W garnku z grubym dnem rozgrzać olej.
- Dodać mielone mięso i smażyć do zrumienienia, często mieszając, aby mięso nie zbiło się w duże kawałki.
- Gdy mięso jest już rumiane, dodać pory i cebulę. Smażyć do zeszklenia.
- Wlać bulion i doprowadzić do wrzenia.
- Dodać topiony ser pokrojony na kawałki. Zamieszać, aby się rozpuścił.
- Dodać śmietanę i ponownie wymieszać.
- Doprawić cytrynowym pieprzem, solą i startą gałką muszkatołową.
- Podawać ze świeżym pieczywem.
Beszamel - Por: wartość odżywcza i właściwości pora