Zamiast cebuli do jajecznicy dodaję to warzywo. W kilka minut robię doskonałe śniadanie na ciepło
Mnóstwo osób nie wyobraża sobie innego śniadania niż jajecznica. Smażone na patelni jajka są pyszne, dodają energii i można wzbogacać je różnymi składnikami. Takim smacznym dodatkiem jest por. Jajecznica z tym warzywem smakuje pysznie i jest łatwa do przygotowania. Przekonajcie się sami i sprawdźcie niezawodny przepis na jajecznicę z porem na śniadanie.

Spis treści
- Czy można zrobić jajecznicę z porem?
- Jak zrobić jajecznicę z porem?
- Jak podawać jajecznicę z porem?
- Jajecznica z porem – przepis krok po kroku
Czy można zrobić jajecznicę z porem?
Oczywiście, że można zrobić jajecznicę z porem. Jeżeli lubicie jajka smażone na patelni, ten przepis na pewno przypadnie wam do gustu. Jajecznica wzbogacona tym warzywem to mnóstwo smaku i porcja tak potrzebnej o poranku energii. Por idealnie łączy się ze smażonymi jajkami. Dodaje jajecznicy delikatnej słodyczy i cebulowego smaku.
Jak zrobić jajecznicę z porem?
Pełna smaku i aromatu jajecznica wzbogacona porem to świetna propozycja na śniadanie na ciepło. Dzięki temu, że przygotowanie jest proste i błyskawiczne, można ją podawać nawet w trakcie zabieganego tygodnia.
Jak więc usmażyć jajka z dodatkiem pora na patelni? Najpierw należy podsmażyć pokrojonego w półplasterki pora. Powinien być miękki i nabrać słodyczy. Trzeba uważać, aby go nie przypalić. Następnie wlewa się jajka i smaży, aż nabiorą odpowiedniej konsystencji. Jajecznica z porem powinna być lekko wilgotna i płynna, a nie sucha i twarda.
Jak podawać jajecznicę z porem?
Wyborna jajecznica, której smak podkręca por, to pomysł na pierwszy posiłek. Świetnie smakuje sama, ale jeszcze lepsza i bardziej sycąca jest z dodatkiem pieczywa. Idealnie smakuje z kromkami chleba na zakwasie, bułeczkami z ziarnami czy chrupiącymi tostami. Warto postawić na pieczywo z mąki pełnoziarnistej, razowej czy graham. Jest zdrowsze i zawiera więcej składników odżywczych niż to wypiekane z mąki pszennej.
Jajecznica z porem – przepis krok po kroku
Składniki:
- 1/2 pora (tylko biała część)
- 4 jajka
- 1 łyżka masła lub oleju
- sól, pieprz
Przygotowanie:
1. Por pokroić w półplasterki.
2. Jajka wbić do miseczki i roztrzepać widelcem. Doprawić solą i pieprzem.
3. Na patelni roztopić masło lub rozgrzać olej. Smażyć pora, aż się zeszkli i stanie się miękki.
4. Wlać jajka i smaż, aż zetną się do odpowiedniej konsystencji.
5. Podawać od razu na śniadanie z ulubionym pieczywem.
