Lubisz pory? Sprawdź, co się dzieje po ich zjedzeniu
Por i jego walory smakowe oraz właściwości prozdrowotne znane są od czasów starożytności. W Polsce znany jest od średniowiecza dzięki królowej Bonie. Dziś por jest jednym z najpopularniejszych warzyw, które ma wszechstronne zastosowanie. Nadaje intensywnego i ostrego smaku wielu potrawom. Zawiera też wiele cennych dla zdrowia składników odżywczych. Poznajcie wielką moc pora i przepisy z tym warzywem w roli głównej.
Spis treści
- Jakie właściwości ma por?
- Jak jeść pory?
- Jak wykorzystać zielone liście pora?
- Przepisy z porem w roli głównej
Jakie właściwości ma por?
Por to popularne warzywo, które często wykorzystuje się w rożnego rodzaju przepisach kulinarnych. Jest niedrogie i łatwo dostępne bez względu na porę roku. Warto wiedzieć, że należy do warzyw niskokalorycznych. Porcja surowego pora o wadze 100 g ma tylko 32 kcal. Wykazuje także niski indeks glikemiczny, który wynosi 15. Zawiera sporo błonnika, który sprzyja prawidłowej pracy jelit i daje uczucie sytości. Por jest skarbnicą polifenoli. To przeciwutleniacze wyróżniające się działaniem antynowotworowym, antywirusowym i przeciwzapalnym. Skutecznie walczą z wolnymi rodnikami.
W porze znajduje się również spora dawka witamin i mikroelementów. Jest bogaty witaminę C i K, kwas foliowy oraz beta karoten. To źródło wapnia, potasu, mangan, miedź i fosforu.
Regularne jedzenie porów pozytywnie wpływa na układ krążenia i zmniejsza ryzyko chorób cywilizacyjnych, jak cukrzyca, zawał, udar, miażdżyca czy niektóre nowotwory. Por pomaga obniżyć ciśnienie krwi i poziom trójglicerydów.
Jak jeść pory?
Por to uniwersalne to wszechstronne warzywo, które można jeść na surowo i po obróbce termicznej. Surowy por ma charakterystyczny dość ostry smak, który nie każdemu może odpowiadać. Dlatego przed dodaniem surowego pora do wybranej potrawy, należy sparzyć go wrzątkiem, a następnie zanurzyć w bardzo zimnej wodzie. Dzięki temu smak warzywa będzie łagodniejszy.
Por jest doskonałym zamiennikiem cebuli. Warto dodawać go do zup i przyrządzać z niego aromatyczne sosy, które wzbogacą dania mięsne. To dobry składnik zapiekanek i potraw jednogarnkowych. Sprawdzi się w surówkach i sałatkach oraz jako składnik past kanapkowych.
Jak wykorzystać zielone liście pora?
Wbrew obiegowej opinii można spożywać całego pora. Nadaje się i biała część, i zielone liście, które świetnie sprawdzą się jako składnik zup. Dobrym przykładem jest tu rosół. Liście są tak samo wartościowe jak pozostała część warzywa. Z zielonej części pora, która zazwyczaj ląduje w koszu z odpadami bio, można przygotować aromatyczną marynatę do mięsa. Po blanszowaniu można dodawać ją do sałatek lub wykorzystywać jako zamiennik cebuli dymki.
Przepisy z porem w roli głównej
Z pora można wyczarować pyszne i zdrowe dania, które zauroczą smakiem i zaskoczą łatwością przygotowania. Poniżej znajdziecie sprawdzone przepisy na wyśmienite potraw, w których pory grają jedną z głównych ról. Dania główne, sałatki czy przekąski przyrządzone z dodatkiem pora są pyszne i łatwe, a także zawierają wiele cennych dla zdrowia składników odżywczych.
- Pory w sosie: przepis na szybką przekąskę
- Surówka z marchewki, pora i jabłka: przepis na sałatkę obiadową
- Zupa krem z pora i kalafiora - podkręcony smak, piękny wygląd
- Pożywny makaron z mielonym mięsem i porem
- Jak podkręcić mizerię? Wystarczy dodać to warzywo, a wyjdzie obłędnie
- Kurczak duszony z porem i pieczarkami. Tą potrawką z kurczaka i pora zaszachujesz bliskich
Zobacz galerię i poznaj sprawdzone przepisy na pyszne domowe surówki nie tylko z porem. Poniżej znajdziesz także szybki quiz o warzywach i owocach.