Zupa krem z pora i kalafiora - podkręcony smak, piękny wygląd

Zupa krem z pora i kalafiora - podkręcony smak, piękny wygląd
Autor: Shutterstock Dodatek pora do zupy kalafiorowej sprawia, że ma ona bardziej wyrazisty smak
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Zupa krem z pora i kalafiora ma wyrazisty smak, dzięki temu, że dodany do niej kalafior został wcześniej podpieczony, a por dodał mu jeszcze charakteru. Polecamy ten przepis zwłaszcza tym, którzy  nie przepadają za kalafiorową - może zmienicie zdanie o tej zupie.

SKŁADNIKI

  • 1 spory kalafior
  • 1 duży por
  • 4-5 ziemniaków
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Połowę masła rozpuścić, posmarować nim kalafiora podzielonego na mniej więcej równe różyczki i upiec warzywo w piekarniku rozgrzanym do 180ºC. Kalafior ma być lekko rumiany, ale nie całkiem miękki.
  • Pora pokroić w półplasterki, ziemniaki w kostkę. Podsmażyć oba warzywa na pozostałej części masła, aż por zmięknie.
  • Zalać ziemniaki i pora bulionem, dodać 3/4 pieczonego kalafiora, gotować do miękkości warzyw. Zblendować zupę na gładki krem. Doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową.
  • Podawać zupę ozdobioną pozostałym pieczonym kalafiorem.
Kalafior – dlaczego warto go jeść? Co można zrobić z kalafiora?
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej