Zupa krem z pora i kalafiora - podkręcony smak, piękny wygląd
2022-05-05
łatwy
30 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Zupa krem z pora i kalafiora ma wyrazisty smak, dzięki temu, że dodany do niej kalafior został wcześniej podpieczony, a por dodał mu jeszcze charakteru. Polecamy ten przepis zwłaszcza tym, którzy nie przepadają za kalafiorową - może zmienicie zdanie o tej zupie.
SKŁADNIKI
- 1 spory kalafior
- 1 duży por
- 4-5 ziemniaków
- 1 l bulionu warzywnego
- 2 łyżki masła
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Połowę masła rozpuścić, posmarować nim kalafiora podzielonego na mniej więcej równe różyczki i upiec warzywo w piekarniku rozgrzanym do 180ºC. Kalafior ma być lekko rumiany, ale nie całkiem miękki.
- Pora pokroić w półplasterki, ziemniaki w kostkę. Podsmażyć oba warzywa na pozostałej części masła, aż por zmięknie.
- Zalać ziemniaki i pora bulionem, dodać 3/4 pieczonego kalafiora, gotować do miękkości warzyw. Zblendować zupę na gładki krem. Doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową.
- Podawać zupę ozdobioną pozostałym pieczonym kalafiorem.
Kalafior – dlaczego warto go jeść? Co można zrobić z kalafiora?