Jak podkręcić mizerię? Wystarczy dodać to warzywo, a wyjdzie obłędnie

mizeria z porem
Autor: Shutterstock Z tym warzywem klasyczna mizeria smakuje rewelacyjnie.
łatwy
15 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Mizeria to pyszna sałatka, która pasuje do wielu potraw obiadowych. Jest uniwersalna, łatwa i szybka. Warto odmienić klasyczną mizerię i dodać do niej składnik, który podkręci jej smak i sprawi, że będzie smakować jeszcze lepiej. Zwykle dodaje się cebulę, ale w tym sprawdzonym przepisie została zastąpiona innym warzywem. Por, bo to o nim właśnie mowa, doda sałatce charakteru. Oto łatwy przepis na mizerię z porem.

Mizeria z porem – składniki

Na liście składników potrzebnych do zrobienia pysznej domowej mizerii wykorzystuje się produkty, które łatwo kupić w sklepach i na bazarkach przez cały rok. Potrzebnych jest siedem składników i dwie popularne przyprawy, które każdy ma w domu.

Z czego więc zrobić doskonałą mizerię do obiadu? Aby przygotować tę popularną sałatkę, należy sięgnąć po takie składniki jak:

Jak zrobić mizerię z porem?

Pyszną sałatkę z ogórka i pora robi się łatwo i szybko. Dzięki temu że przygotowanie jest tak łatwe i nie zajmuje dużo czasu, można zrobić ją nawet w ostatniej chwili tuż przed podaniem obiadu. Sekretem smaku smakowitej domowej mizerii jest nie tylko dodatek pora, ale i sposób przygotowania ogórków.

Jak zrobić dobrą mizerię z ogórków wzbogaconą porem? Postępując według tego sprawdzonego przepisu pyszna mizeria uda się na medal i będzie świetnie komponować się z daniem głównym.

  • 1. krok – pokrojenie ogórka w plasterki, skropienie octem jabłkowym i doprawienie solą, pieprzem i cukrem
  • 2. krok – dodanie skropionych sokiem z cytryny plasterków pora, czosnku i śmietany
  • 3. krok – wymieszanie składników i schłodzenie mizerii w lodówce

Jak podawać mizerię z porem?

Wyjątkowo dobra mizeria z ogórka i pora to uniwersalny dodatek do każdego obiadu. Świetnie łączy się z potrawami mięsnymi jak kotlety mielone czy schabowe. Pasuje do pieczonego kurczaka czy indyka. Mizeria wzbogacona porem jest także smacznym uzupełnieniem dań wegetariańskich i rybnych.

Wszystkie składniki w tej pysznej mizerii z porem łączy śmietana, ale można ją zastąpić greckim jogurtem. Będzie tak samo pysznie, a mniej kalorycznie. W tej wersji bez obaw można wcinać ją podczas diety odchudzającej. Mizerię z porem urozmaici posiekany koperek, szczypiorek lub natka pietruszki czy kiełki. 

SKŁADNIKI

  • 1 świeży zielony ogórek
  • 1 por (tylko biała część)
  • 3 łyżki śmietany 12%
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • szczypta cukru
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ogórek pokroić w cienkie plasterki. Można go obrać lub pokroić ze skórką, ale wcześniej należy go dokładnie umyć i osuszyć.
  • Plasterki ogórka przełożyć na sitko i skropić octem jabłkowym. Doprawić solą, pieprzem i cukrem. Wymieszać i odstawić na kilka minut, aby pozbyć się nadmiaru wody. Następnie przełożyć do miski.
  • Por pokroić na cienkie plasterki i skropić sokiem z cytryny.
  • Do ogórków dodać plasterki pora, przeciśnięty przez praskę czosnek i śmietanę. Dokładnie wymieszać i wstawić do lodówki na 10 minut.
  • Podawać jako dodatek do obiadu.
Cudowne ogórki – czy warto je jeść, co z nich zrobić?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej