Jak podkręcić mizerię? Wystarczy dodać to warzywo, a wyjdzie obłędnie
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Mizeria to pyszna sałatka, która pasuje do wielu potraw obiadowych. Jest uniwersalna, łatwa i szybka. Warto odmienić klasyczną mizerię i dodać do niej składnik, który podkręci jej smak i sprawi, że będzie smakować jeszcze lepiej. Zwykle dodaje się cebulę, ale w tym sprawdzonym przepisie została zastąpiona innym warzywem. Por, bo to o nim właśnie mowa, doda sałatce charakteru. Oto łatwy przepis na mizerię z porem.
Mizeria z porem – składniki
Na liście składników potrzebnych do zrobienia pysznej domowej mizerii wykorzystuje się produkty, które łatwo kupić w sklepach i na bazarkach przez cały rok. Potrzebnych jest siedem składników i dwie popularne przyprawy, które każdy ma w domu.
Z czego więc zrobić doskonałą mizerię do obiadu? Aby przygotować tę popularną sałatkę, należy sięgnąć po takie składniki jak:
- świeży zielony ogórek
- por
- śmietana
- czosnek
- sok z cytryny
- ocet jabłkowy
- przyprawy – cukier, sól i świeżo zmielony czarny pieprz
Jak zrobić mizerię z porem?
Pyszną sałatkę z ogórka i pora robi się łatwo i szybko. Dzięki temu że przygotowanie jest tak łatwe i nie zajmuje dużo czasu, można zrobić ją nawet w ostatniej chwili tuż przed podaniem obiadu. Sekretem smaku smakowitej domowej mizerii jest nie tylko dodatek pora, ale i sposób przygotowania ogórków.
Jak zrobić dobrą mizerię z ogórków wzbogaconą porem? Postępując według tego sprawdzonego przepisu pyszna mizeria uda się na medal i będzie świetnie komponować się z daniem głównym.
- 1. krok – pokrojenie ogórka w plasterki, skropienie octem jabłkowym i doprawienie solą, pieprzem i cukrem
- 2. krok – dodanie skropionych sokiem z cytryny plasterków pora, czosnku i śmietany
- 3. krok – wymieszanie składników i schłodzenie mizerii w lodówce
Jak podawać mizerię z porem?
Wyjątkowo dobra mizeria z ogórka i pora to uniwersalny dodatek do każdego obiadu. Świetnie łączy się z potrawami mięsnymi jak kotlety mielone czy schabowe. Pasuje do pieczonego kurczaka czy indyka. Mizeria wzbogacona porem jest także smacznym uzupełnieniem dań wegetariańskich i rybnych.
Wszystkie składniki w tej pysznej mizerii z porem łączy śmietana, ale można ją zastąpić greckim jogurtem. Będzie tak samo pysznie, a mniej kalorycznie. W tej wersji bez obaw można wcinać ją podczas diety odchudzającej. Mizerię z porem urozmaici posiekany koperek, szczypiorek lub natka pietruszki czy kiełki.
SKŁADNIKI
- 1 świeży zielony ogórek
- 1 por (tylko biała część)
- 3 łyżki śmietany 12%
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka octu jabłkowego
- szczypta cukru
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ogórek pokroić w cienkie plasterki. Można go obrać lub pokroić ze skórką, ale wcześniej należy go dokładnie umyć i osuszyć.
- Plasterki ogórka przełożyć na sitko i skropić octem jabłkowym. Doprawić solą, pieprzem i cukrem. Wymieszać i odstawić na kilka minut, aby pozbyć się nadmiaru wody. Następnie przełożyć do miski.
- Por pokroić na cienkie plasterki i skropić sokiem z cytryny.
- Do ogórków dodać plasterki pora, przeciśnięty przez praskę czosnek i śmietanę. Dokładnie wymieszać i wstawić do lodówki na 10 minut.
- Podawać jako dodatek do obiadu.