Kurczak duszony z porem i pieczarkami. Tą potrawką z kurczaka i pora zaszachujesz bliskich

2022-09-14
Dziennikarka redakcji Super Biznes Ewa Jabłońska
Kurczak duszony z porem i pieczarkami
Autor: Shutterstock Potrawka z kurczaka z pieczarkami i porami w białym sosie udekorowana krążkami pora.
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Potrawka z kurczaka to danie, które smakuje zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Delikatne mięso z kurczaka uduszone z wyrazistym porem i lekko ziemnymi w smaku pieczarkami nabiera wykwintnego charakteru. To danie świetni z smakuje z ryżem, kaszą lub delikatnym makaronem typu wstążki.

SKŁADNIKI

  • 4 piersi kurczaka pokrojone na kawałk
  • 3 łyżki masła
  • 40 dag pieczarek pokrojonych w plasterki
  • 2 małe pory pokrojone w krążki
  • 2 łyżeczki suszonego estragonu lub 4 łyżeczki świeżego
  • 2/3 szklanki wytrawnego białego wina
  • 2/3 szklanki śmietany kremówki
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kurczaka natrzeć solą i pieprzem.
  • W rondlu rozgrzać masło, podsmażyć mięso, pieczarki, pory i estragon.
  • Dusić ok. 8 minut na średnim ogniu, wlać wino i śmietanę.
  • Przykryć rondel, podgrzewać jeszcze 2 minuty na zmniejszonym ogniu.
  • Odkryć i gotować, aż pieczarki i pory będą miękkie, a sos gęsty. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Beszamel - Por: wartość odżywcza i właściwości pora

Galeria: Dania jednogarnkowe - 12 sprawdzonych przepisów na dania mięsne i bezmięsne z jednego garnka

Ewa Jabłońska
Dziennikarka redakcji Super Biznes

Poetka, scenarzystka, dziennikarka, absolwentka Wydziału Sztuk Pięknych Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu i Wydziału Prawa na Uniwersytecie Warszawskim. Pracuje w Super Expressie, specjalizuje się w tekstach dotyczących historii.

E-mail: ejablonska@grupazpr.pl