Kurczak duszony z porem i pieczarkami. Tą potrawką z kurczaka i pora zaszachujesz bliskich
2022-09-14
łatwy
30 min
4
Dieta bezglutenowa
Potrawka z kurczaka to danie, które smakuje zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Delikatne mięso z kurczaka uduszone z wyrazistym porem i lekko ziemnymi w smaku pieczarkami nabiera wykwintnego charakteru. To danie świetni z smakuje z ryżem, kaszą lub delikatnym makaronem typu wstążki.
SKŁADNIKI
- 4 piersi kurczaka pokrojone na kawałk
- 3 łyżki masła
- 40 dag pieczarek pokrojonych w plasterki
- 2 małe pory pokrojone w krążki
- 2 łyżeczki suszonego estragonu lub 4 łyżeczki świeżego
- 2/3 szklanki wytrawnego białego wina
- 2/3 szklanki śmietany kremówki
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kurczaka natrzeć solą i pieprzem.
- W rondlu rozgrzać masło, podsmażyć mięso, pieczarki, pory i estragon.
- Dusić ok. 8 minut na średnim ogniu, wlać wino i śmietanę.
- Przykryć rondel, podgrzewać jeszcze 2 minuty na zmniejszonym ogniu.
- Odkryć i gotować, aż pieczarki i pory będą miękkie, a sos gęsty. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Beszamel - Por: wartość odżywcza i właściwości pora