Surówka z marchewki, pora i jabłka: przepis na sałatkę obiadową
2023-10-26
łatwy
15 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Surówka z marchewki, pora i jabłka to nasza ulubiona sałatka obiadowa. To także nieskomplikowany i pyszny sposób na przemycenie surowych warzyw w codziennym jadłospisie. Weganie mogą zastąpić jogurt i majonez – wegańskim sosem majonezowym. Surówkę z marchewki, pora i jabłka podaje się do dań mięsnych oraz z ryb.
SKŁADNIKI
- 3 średnie marchewki
- 1 średni por (biała część)
- 1 jabłko
- 1-2 łyżki majonezu
- 1-2 łyżki jogurtu naturalnego
- sól i pieprz (do smaku)
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Marchewkę, pora oraz jabłko umyć, następnie obrać.
- Pora pokroić w cienkie półplasterki. Marchewkę oraz jabłko zetrzeć na tarce o średnich oczkach, wymieszać.
- Następnie dodać majonez, jogurt oraz sól i pieprz do smaku.
- Całość ponownie delikatnie wymieszać.
Beszamel - Por: wartość odżywcza i właściwości pora