Pożywny makaron z mielonym mięsem i porem
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Pikantne mielone mięso i duszony por, to już brzmi dobrze. Do tego dołóżmy makaron i jesteśmy w kulinarnym niebie. Cudownie sycące, smaczne danie, którego po prostu nigdy nie mamy dość - makaron z mielonymi mięsem i duszonym porem.
Polecamy przepisy z porem, niedocenionym warzywem:
Panierowane pory smażone - niecodzienna przystawka
Zupa chłopska z porów - pożywna i rozgrzewająca
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i porami
Przepis opracowały i przetestowały dla Was:
Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 500 g makaronu
- sól
- 2 szalotki
- 2 pory, tylko jasna część
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 500 g mieszanego mięsa mielonego
- 50 ml białego wina
- 250 ml bulionu
- słodka i ostra papryka w proszku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ugotuj makaron w dużej ilości osolonej wody, następnie odcedź.
- Obierz szalotki i drobno posiekaj. Umyj pory, wyczyść je i pokrój białą część w kostkę. Pokrój jasnozieloną część na pierścienie.
- Na małej patelni na niewielkiej ilości oleju i na małym ogniu uduś jasnozielone części pora.
- Na dużej patelni rozgrzej olej i usmaż szalotki. Gdy szalotki będą szkliste, dodaj białą część pora i podsmaż przez chwilę. Dodaj mięso mielone. Smaż do chwili, gdy mięso będzie zrumienione.
- Zalej wszystko białym winem, dodaj bulion i gotuj na wolnym ogniu przez 5-10 minut. Dopraw solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką.
- Wymieszaj z makaronem, podgrzej wszystko jeszcze raz, ułóż w miskach lub głębokich talerzach i podawaj posypane oddzielnie uduszonymi pierścieniami z pora.