Panierowane pory - przepis na niecodzienną przystawkę

2021-03-29
Panierowane pory - przepis na niecodzienną przystawkę
Autor: Shutterstock Przepis na panierowane pory spodoba się nie tylko wielbicielom kuchni wegetariańskiej.
łatwy
20 min
4

Przepis na panierowane pory to propozycja uczty nie tylko dla jaroszy. Panierowane pory przyrządza się bardzo szybko i prosto. Są przy tym daniem dość niecodziennym, więc można nim zaskoczyć gości. Panierowane pory z żółtym serem mają wyrazisty smak, mogą być podawane jako smaczna, szybka przekąska lub jako część dania głównego.

SKŁADNIKI

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Z porów zdjąć wierzchnią warstwę liści, oczyścić i opłukać. Zalać wrzątkiem i odstawić na 5 minut, aby zmiękły. Osączyć, ostudzić i pokroić na mniejsze części.
  • Przygotować dwa talerze. Na pierwszy wbić jajka, roztrzepać, dodać sól i pieprz. Na drugi wysypać bułkę tartą.
  • Pory zanurzyć w roztrzepanym jajku i obtoczyć w tartej bułce. Obsmażyć z dwóch stron na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
  • Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem, ułożyć pory i posypać tartym serem. Zapiekać w piekarniku w temp. 170 st. C przez ok. 10 minut.
  • Podawać udekorowane świeżym lub suszonym majerankiem.