Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i porami

2021-03-29
Pomysł na kolację. Przepis na zapiekankę z porów i mięsa
Autor: Shutterstock Zapiekanka z porów i mięsa
łatwy
45 min
4

Pomysł na kolację? Poznaj nasz przepis na zapiekankę z porów i mięsa. To sycące danie jest  bardzo proste w wykonaniu. Zawsze się udaje i zawsze smakuje.

SKŁADNIKI

  • 3-4 obranych, średnich ziemniaków
  • 200 g mięsa mielonego, najlepiej wieprzowo-wołowego
  • 2 duże pory
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • pieprz i sól
  • siekana natka pietruszki - około 2 łyżek

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ziemniaki pokrój w plasterki.
  • Pora dokładnie obierz z zielonych liści i pozostaw jedynie białe łodygi. Dokładnie je opłucz i pokrój na poprzeczne kawałki długości około 2-3 cm.
  • Uduś pora w łyżce oliwy. Wymieszaj pory z ziemniakami i z mięsem wieprzowo-wołowym. Dodaj szczyptę soli i pieprzu. Zalej wszystko niewielką ilością gorącej wody - tak, by powstała masa - i duś około 30 minut. Staraj się uzupełniać wodę, tak aby zapiekanka nie była zbyt sucha.
  • Gdy ziemniaki zmiękną, zalej gorącą potrawę śmietaną, zamieszaj i umieść w naczyniu żaroodpornym.
  • Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 150°C i zapiekaj 10 minut. Po wyjęciu możesz posypać danie siekaną pietruszką.