Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i porami

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i porami

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Zapiekanka z porów i mięsa

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Pomysł na kolację? Poznaj nasz przepis na zapiekankę z porów i mięsa. To sycące danie jest  bardzo proste w wykonaniu. Zawsze się udaje i zawsze smakuje.

Składniki

  • 3-4 obranych, średnich ziemniaków

  • 200 g mięsa mielonego, najlepiej wieprzowo-wołowego

  • 2 duże pory

  • 1 łyżka oliwy z oliwek

  • 3 łyżki kwaśnej śmietany

  • pieprz i sól

  • siekana natka pietruszki - około 2 łyżek

Przygotowanie krok po kroku:

  • Ziemniaki pokrój w plasterki.

  • Pora dokładnie obierz z zielonych liści i pozostaw jedynie białe łodygi. Dokładnie je opłucz i pokrój na poprzeczne kawałki długości około 2-3 cm.

  • Uduś pora w łyżce oliwy. Wymieszaj pory z ziemniakami i z mięsem wieprzowo-wołowym. Dodaj szczyptę soli i pieprzu. Zalej wszystko niewielką ilością gorącej wody - tak, by powstała masa - i duś około 30 minut. Staraj się uzupełniać wodę, tak aby zapiekanka nie była zbyt sucha.

  • Gdy ziemniaki zmiękną, zalej gorącą potrawę śmietaną, zamieszaj i umieść w naczyniu żaroodpornym.

  • Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 150°C i zapiekaj 10 minut. Po wyjęciu możesz posypać danie siekaną pietruszką.

Ocena: 5