Pory w sosie: przepis na szybką przekąskę
2021-03-29
łatwy
35 min
4
Pory w sosie maślanym to idealna lekka przekąska, która sprawdzi się jako ciepłe danie na imprezie andrzejkowej albo jako propozycja lekkiego obiadu.
Por pochodzi z rodziny czosnkowatych. To długie warzywo zawiera fosfor i wapń, jest też bogate w węglowodany. Nadaje się zarówno do jedzenia na surowo oraz po przetworzeniu. Por ma słodkawo-ostry charakterystyczny smak i może być przygotowywany na wiele sposobów. Świetnie sprawdza się jako nadzienie do tarty, ale również jako dodatek do sałatek. W wielu krajach zapieka się go pod beszamelem, albo podaje ugotowanego z sosem
SKŁADNIKI
- 10 małych porów
- 200-250 g masła (kostka)
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka śmietany (najlepiej 36%)
- 2 cytryny
- sól i pieprz
- natka pietruszki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Przygotować pory. Obciąć zielone rozgałęzione końcówki, oczyścić i dokładnie umyć. Nie rozdzielać.
- W garnku zagotować wodę z ekologiczną kostką rosołową i włożyć pory. Całość gotować ok. 15-20 minut.
- Masło rozpuścić, dodać śmietanę i miód oraz sok wyciśnięty z cytryn. Wymieszać i podgotować.
- Jak sos odparuje i lekko zgęstnieje wówczas zdjąć z ognia i doprawić.
- Ugotowane pory wyłożyć na półmisek i polać sosem. Posypać posiekaną natką pietruszki.