Chleb na zakwasie piekę z tymi 2 nieoczywistymi składnikami. Jest obłędnie puszysty i urzeka smakiem

chleb z żurawiną i gruszką
Autor: Shutterstock Najlepszy chleb na zakwasie upieczesz tylko tak. Te 2 dodatki robią pyszną robotę.
łatwy
30 min
12

Dieta wegetariańska

Tradycja wypieku chleba sięga czasów antycznych. Pierwsze piekarnie powstały już w starożytnym Rzymie. Chleb stanowił obowiązkowy dodatek do posiłków Greków. Dziś piekarnie i sklepy oferują najróżniejsze pieczywo, ale najlepsze to to, które upiecze się w domu. Właśnie taki jest znakomity chleb na zakwasie z żurawiną, którego smak podkręca gruszka. Poznajcie przepis na doskonały chleb z tymi smakowitymi dodatkami.

Chleb z żurawiną i gruszką – jakie składniki?

Aby przygotować ciasto chlebowe według tego przepisu, potrzebne są składniki, które można kupić w prawie każdym sklepie spożywczym. Lista nie jest długa, a ceny niezbędnych produktów nie zwalają z nóg. Znalazły się na niej takie produkty jak:

  • mąki – pszenna i pszenna pełnoziarnista
  • woda
  • aktywny zakwas żytni
  • dodatki – żurawina i gruszka
  • przyprawy – sól, gałka muszkatołowa

Jak zrobić chleb z żurawiną?

Pieczenie chleba w domu wcale nie jest tak trudne, jak mogłoby się wydawać. Potrzebny jest tylko sprawdzony przepis, dobre chęci i trochę wolnego czasu. Na początek warto przygotować domowy chleb z żurawiną i gruszką, który oczaruje wyśmienitym smakiem. Zachowuje świeżość przez kilka dni, ma chrupiącą skórkę i miękki środek.

Warto pamiętać, że pyszny chleb żurawinowy robi się na aktywnym zakwasie żytnim. To właśnie ten składnik sprawia, że chleb ma głęboki smak, jest świeży i wilgotny nawet przez kilka dni. Wyrobione ciasto chlebowe powinno wyrastać przez pięć godzin, więc przygotowują je, należy uzbroić się w cierpliwość.

Jak więc upiec w domu najlepszy chleb? Postępując według kolejnych kroków podanych w tym prostym przepisie, pyszny chlebek żurawinowy z dodatkiem gruszki uda się za pierwszym razem.

  • 1. krok – wyrobienie ciasta chlebowego na zakwasie z żurawiną i gruszką
  • 2. krok – przełożenie ciasta do prostokątnej formy
  • 3. krok – odstawienie ciasta do wyrośnięcia
  • 4. krok – upieczenie chleba z żurawiną i gruszką w piekarniku

Z czym jeść chleb z żurawiną?

Doskonały domowy chleb na zakwasie wzbogacony suszoną żurawiną i gruszką sprawdzi się zawsze i będzie smakował każdemu. Można serwować go na śniadanie i kolację. To smakowity dodatek do dań na ciepło i przekąsek. Chociaż jego smak jest lekko słodki, pysznie komponuje się z wytrawnymi dodatkami, takimi jak wędliny, pieczone mięsa czy sery. To idealna baza do kanapek na słodko. Pasują do niego dżemy owocowe, konfitury i powidła. W każdej wersji chleb z żurawiną i gruszką oczaruje smakiem.

SKŁADNIKI

  • 350 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 350 ml letniej wody
  • 200 g mąki pszennej
  • 150 g aktywnego zakwasu żytniego
  • 1 gruszka
  • 50 g suszonej żurawiny
  • 2 łyżeczki soli
  • szczypta gałki muszkatołowej

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do większej miski wsypać obie mąki i wlać zakwas. Wsypać sól, gałkę muszkatołową i żurawinę. Wymieszać.
  • Dodać obraną i pokrojoną w drobną kostkę gruszkę.
  • Stopniowo wlewać wodę i mieszać, aż składniki się połączą. Następnie wyrobić elastyczne ciasto.
  • Formę keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć do niej ciasto chlebowe. Wyrównać wierzch, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcie w ciepłe miejsce na 5 godzin.
  • Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piec około 40 minut.
  • Wyjąć z piekarnika i odstawić do lekkiego ostygnięcia. Ostrożnie wyjąć z formy, przełożyć na kratkę i odstawić do całkowitego ostygnięcia.
  • Podawać na śniadanie, kolację i jako dodatek do dań głównych i przekąsek.
Żurawina - dlaczego warto ją jeść? Właściwości zdrowotne żurawiny
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej