Chleb na zakwasie piekę z tymi 2 nieoczywistymi składnikami. Jest obłędnie puszysty i urzeka smakiem
Dieta wegetariańska
Tradycja wypieku chleba sięga czasów antycznych. Pierwsze piekarnie powstały już w starożytnym Rzymie. Chleb stanowił obowiązkowy dodatek do posiłków Greków. Dziś piekarnie i sklepy oferują najróżniejsze pieczywo, ale najlepsze to to, które upiecze się w domu. Właśnie taki jest znakomity chleb na zakwasie z żurawiną, którego smak podkręca gruszka. Poznajcie przepis na doskonały chleb z tymi smakowitymi dodatkami.
Chleb z żurawiną i gruszką – jakie składniki?
Aby przygotować ciasto chlebowe według tego przepisu, potrzebne są składniki, które można kupić w prawie każdym sklepie spożywczym. Lista nie jest długa, a ceny niezbędnych produktów nie zwalają z nóg. Znalazły się na niej takie produkty jak:
- mąki – pszenna i pszenna pełnoziarnista
- woda
- aktywny zakwas żytni
- dodatki – żurawina i gruszka
- przyprawy – sól, gałka muszkatołowa
Jak zrobić chleb z żurawiną?
Pieczenie chleba w domu wcale nie jest tak trudne, jak mogłoby się wydawać. Potrzebny jest tylko sprawdzony przepis, dobre chęci i trochę wolnego czasu. Na początek warto przygotować domowy chleb z żurawiną i gruszką, który oczaruje wyśmienitym smakiem. Zachowuje świeżość przez kilka dni, ma chrupiącą skórkę i miękki środek.
Warto pamiętać, że pyszny chleb żurawinowy robi się na aktywnym zakwasie żytnim. To właśnie ten składnik sprawia, że chleb ma głęboki smak, jest świeży i wilgotny nawet przez kilka dni. Wyrobione ciasto chlebowe powinno wyrastać przez pięć godzin, więc przygotowują je, należy uzbroić się w cierpliwość.
Jak więc upiec w domu najlepszy chleb? Postępując według kolejnych kroków podanych w tym prostym przepisie, pyszny chlebek żurawinowy z dodatkiem gruszki uda się za pierwszym razem.
- 1. krok – wyrobienie ciasta chlebowego na zakwasie z żurawiną i gruszką
- 2. krok – przełożenie ciasta do prostokątnej formy
- 3. krok – odstawienie ciasta do wyrośnięcia
- 4. krok – upieczenie chleba z żurawiną i gruszką w piekarniku
Z czym jeść chleb z żurawiną?
Doskonały domowy chleb na zakwasie wzbogacony suszoną żurawiną i gruszką sprawdzi się zawsze i będzie smakował każdemu. Można serwować go na śniadanie i kolację. To smakowity dodatek do dań na ciepło i przekąsek. Chociaż jego smak jest lekko słodki, pysznie komponuje się z wytrawnymi dodatkami, takimi jak wędliny, pieczone mięsa czy sery. To idealna baza do kanapek na słodko. Pasują do niego dżemy owocowe, konfitury i powidła. W każdej wersji chleb z żurawiną i gruszką oczaruje smakiem.
SKŁADNIKI
- 350 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 350 ml letniej wody
- 200 g mąki pszennej
- 150 g aktywnego zakwasu żytniego
- 1 gruszka
- 50 g suszonej żurawiny
- 2 łyżeczki soli
- szczypta gałki muszkatołowej
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do większej miski wsypać obie mąki i wlać zakwas. Wsypać sól, gałkę muszkatołową i żurawinę. Wymieszać.
- Dodać obraną i pokrojoną w drobną kostkę gruszkę.
- Stopniowo wlewać wodę i mieszać, aż składniki się połączą. Następnie wyrobić elastyczne ciasto.
- Formę keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć do niej ciasto chlebowe. Wyrównać wierzch, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcie w ciepłe miejsce na 5 godzin.
- Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piec około 40 minut.
- Wyjąć z piekarnika i odstawić do lekkiego ostygnięcia. Ostrożnie wyjąć z formy, przełożyć na kratkę i odstawić do całkowitego ostygnięcia.
- Podawać na śniadanie, kolację i jako dodatek do dań głównych i przekąsek.