Jajecznica - podstawowy przepis na klasyczną potrawę z rozmąconych jajek
2022-01-13
łatwy
5 min
2
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Jajecznica to klasyka prostej kuchni. Bo jajecznica to po prostu łatwa potrawa z rozmąconych i usmażonych jajek. Do przyrządzenia jajecznicy nie potrzeba żadnych specjalnych umiejętności. Jakbyście ją nie zrobili i tak zawsze jest smaczna. Oto podstawowy przepis na jajecznicę! Wystarczy zaopatrzyć się w jajka, masło i gotowe!
SKŁADNIKI
- 5 jajek M
- 2 płaskie łyżki masła (można go zastąpić olejem, oliwą, smalcem ze skwarkami, boczkiem)
- 1 szczypta soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Jajka wybij ze skorupek do szerokiej miski. Liczy się po 2 jajka na 1 osobę oraz 1 dodatkowe jajko na straty wilgoci podczas smażenia.
- Do jajek dodaj szczyptę soli. Za pomocą widelca rozmąć żółtko z białkiem. Nie rób tego zbyt dokładnie, bo masa będzie zbyt zbita po usmażeniu.
- Na patelni rozpuść masło. Gdy tłuszcz zacznie skwierczeć, zdejmij patelnię z ognia i postaw na żaroodpornej podstawce (np. na drewnianej desce do krojenia).
- Wylej masę jajeczną na tłuszcz. Białko natychmiast zacznie się ścinać. Za pomocą drewnianej szpatułki (jeśli używasz patelni teflonowej) lub za pomocą widelca mieszaj masę.
- Patelnie ponownie postaw na palnik. Mieszaj, aż jajecznica się zetnie. Zawsze mieszaj, jakbyś rysował_rysowała "ósemkę" na dnie patelni.
- Jeśli jajka ścinają się zbyt szybko, po prostu zdejmij patelnię z ognia i mieszaj dalej. W ten sposób cała masa będzie równo usmażona, bez surowego białka.
- Jajecznicę od razu podziel na dwa talerze. Przed podaniem oprósz świeżo zmielonym pieprzem. Podawaj z pieczywem.
Jajka – zdrowie w skorupce