Zupa zagraj z kluseczkami - przepis na zupę dziadowską, czyli kartoflankę z zacierkami
2021-12-07
łatwy
35 min
4
Zupa zagraj z kluseczkami to klasyczna bieda-zupa, czyli kartoflanka z drobnymi kluseczkami. To co wielu z nas lubi najbardziej. Kilka powszechnie dostępnych składników, prostota wykonania a efekt szybki, sycący i przepyszny. Dla wielu osób zupa dziadowska - kartoflanka z zacierkami - to smak dzieciństwa. Zapamiętali ją z domów dziadków, czy tak jak ja z domu cioci. U niej była najlepsza!
SKŁADNIKI
- 15 dag wędzonego boczku (można zastąpić kiełbasą)
- 1 marchewka
- 1 cebula
- 1 ziemniak
- 1 mały por
- 1 pietruszka
- 2 liście selera
- 0,5 szklanki mąki
- koperek
- sól do smaku
- świeżo mielony pieprz do smaku
- 1 liść laurowy
- 2 kulki ziela angielskiego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wędzony boczek, ziemniaka, marchewkę i cebulę pokroić w kostkę, pora w półplasterki.
- W garnku zagotować ok. 1,5 litra wody.
- Na rozgrzaną patelnię wrzucić boczek i smażyć tak długo aż wytopi się z niego tłuszcz, następnie do boczku wrzucić pokrojoną cebulkę, a na koniec pora. Zarumieniony boczek z cebulą i porem wrzucić do wrzątku, dodać małą pietruszkę z nacią.
- Na patelni podsmażyć marchewkę i ziemniaki, przełożyć do garnka z zupą. Dodać liście selera, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz i sól do smaku. Gotować zupę pod przykryciem tak długo aż warzywa zmiękną.
- Wyłowić z zupy pietruszkę, liście selera, liść laurowy i ziele angielskie.
- W miseczce wymieszać mąkę ze szczyptą soli, dodać odrobinę letniej wody, a następnie mieszać tworząc malutkie kluseczki. Kluseczki wrzucić do gotującej się zupy, dodać posiekany koperek i gotować ok. 3 minuty.
Ziemniaki! Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z ziemniaków?