Zupa zagraj z kluseczkami – tradycyjna "dziadowska" kartoflanka z zacierkami, która smakuje jak u babci!

Zupa zagraj z kluseczkami – prosta, sycąca i pełna smaku! Ta klasyczna kartoflanka z zacierkami to kwintesencja domowego jedzenia. Nazywana „dziadowską zupą” ze względu na swoją prostotę, dla wielu jest jednak bezcennym smakiem dzieciństwa. Kilka podstawowych składników, zero komplikacji, a efekt? Gęsta, aromatyczna i rozgrzewająca zupa, jaką gotowały babcie, ciocie i mamy. Spróbujcie, a poczujecie się jak w ciepłym, rodzinny domu!
Czym jest bieda-zupa?
Bieda-zupa to określenie na proste, tanie i sycące zupy, które przygotowywano z łatwo dostępnych, niedrogich składników. Powstawały w czasach, gdy trzeba było oszczędzać, ale mimo skromnych składów często zachwycały smakiem i dawały solidną porcję energii.
Typowe bieda-zupy to:
- Kartoflanka – ziemniaki, cebula, czasem mleko lub zacierki,
- Wodzianka – chleb zalany gorącą wodą z dodatkiem masła i czosnku,
- Polewka – na bazie maślanki, kefiru lub kwaśnego mleka,
- Kapuśniak – gotowany na wodzie z kiszoną kapustą i ziemniakami,
- Krupnik – kasza, warzywa, czasem kawałek mięsa,
- Barszcz biały na wodzie – zakwas, ziemniaki i przyprawy.
Choć kiedyś były symbolem skromnych czasów, dziś wracają do łask jako zdrowe, lekkie i nostalgiczne dania kuchni domowej!
Zobacz GALERIĘ: Zupa grzybowa - 8 naszych najlepszych przepisów na zupy grzybowe
SKŁADNIKI
- 15 dag wędzonego boczku (można zastąpić kiełbasą)
- 1 marchewka
- 1 cebula
- 1 ziemniak
- 1 mały por
- 1 pietruszka
- 2 liście selera
- 0,5 szklanki mąki
- koperek
- sól do smaku
- świeżo mielony pieprz do smaku
- 1 liść laurowy
- 2 kulki ziela angielskiego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wędzony boczek, ziemniaka, marchewkę i cebulę pokroić w kostkę, pora w półplasterki.
- W garnku zagotować ok. 1,5 litra wody.
- Na rozgrzaną patelnię wrzucić boczek i smażyć tak długo aż wytopi się z niego tłuszcz, następnie do boczku wrzucić pokrojoną cebulkę, a na koniec pora. Zarumieniony boczek z cebulą i porem wrzucić do wrzątku, dodać małą pietruszkę z nacią.
- Na patelni podsmażyć marchewkę i ziemniaki, przełożyć do garnka z zupą. Dodać liście selera, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz i sól do smaku. Gotować zupę pod przykryciem tak długo aż warzywa zmiękną.
- Wyłowić z zupy pietruszkę, liście selera, liść laurowy i ziele angielskie.
- W miseczce wymieszać mąkę ze szczyptą soli, dodać odrobinę letniej wody, a następnie mieszać tworząc malutkie kluseczki. Kluseczki wrzucić do gotującej się zupy, dodać posiekany koperek i gotować ok. 3 minuty.