Rewelacyjna zupa krem z białych warzyw według Magdy Gessler

2023-06-15
Zupa z białych warzyw: rewelacyjny przepis
Autor: Shutterstock Zupa krem z białych warzyw doskonale smakuje posypana prażonymi orzechami lub migdałami
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Modna zupa z białych warzyw - do jej przygotowania potrzeba np.  kalafiora, kalarepy, selera, pietruszki, cebuli, białej części pora, czyli wyłącznie jarzyn o białej lub kremowej barwie. Zupa może być za każdym razem inna! Gdy wrzucimy więcej pora czy czosnku, zupa będzie miała ostrzejszy smak. Kalafior natomiast go złagodzi. Pietruszka lub pasternak także złagodzą smak. Można dorzucić ziemniaki, wtedy zupa będzie gęściejsza.

SKŁADNIKI

  • średni kalafior
  • nieduży seler
  • pietruszka
  • kalarepa
  • biała część pora
  • ząbek czosnku
  • 1-2 duże ziemniaki
  • olej truflowy
  • pokruszone i podprażone orzechy włoskie
  • sól i pieprz do smaku
  • gałka muszkatołowa, liść laurowy, ziele angielskie
  • sok z cytryny

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cebulę lekko podsmażamy na maśle, zalewamy wodą (może być też dobry wywar drobiowy), gotujemy z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego.
  • Do garnka dodajemy pozostałe warzywa, pokrojone na kawałki podobnej wielkości i gotujemy, aż jarzyny będą miękkie.
  • Miksujemy zupę na krem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dodajemy pozostałe przyprawy i sok z cytryny
  • Wlewamy na talerz, dodajemy łyżeczkę oliwy truflowej, zdobimy prażonymi orzechami.
Zupa krem z białych warzyw

Zobacz naszą galerię z innymi przepisami na zupy z młodych warzyw