Ziemniaki zapiekane z porem i serem - nie dziękujcie za ten przepis, po prostu je zróbcie!
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Przepyszne ziemniaki zapiekane z porem i serem - łatwe do przyrządzenia i doskonałe jako dodatek, a nawet danie główne.
Kto nie lubi dania z ziemniakami i serem? Nigdy nie zobaczysz, jak podnoszę rękę w odpowiedzi na to pytanie. A ty? Czuję, że się doskonale rozumiemy. Tak to już jest między kartoflarami - ziemniaczane porozumienie kulinarne w rozkwicie.
Ser i ziemniaki to jest jak idealne... małżeństwo. Mogą mi to podawać każdego dnia i nie sądzę, żebym kiedykolwiek narzekała.
Dodaję trochę porów do mieszanki i cóż, to jest właśnie niebiański pokarm dla młodych bogiń. Bo pamiętajcie, że pięćdziesiątka to nowa trzydziestka. Pyszna zapiekanka ziemniaczana znika ze stołu pierwsza. Ojej!!! - krzykniecie. Nie ma co ochać i achać, trzeba brać się do roboty. Smacznego! I nie dziękujcie!
SKŁADNIKI
- 2 duże pory, pokrojone w plastry i dobrze umyte, osączone z wody
- 700 g ziemniaków pokrojonych w cienkie plasterki
- 120 ml (½ szklanki) bulionu warzywnego
- 2 ząbki czosnku, zmiażdżone lub roztarte
- 60 g parmezanu startego lub wegańskiego zamiennika
- 50 g sera mozzarella, startego lub wegańskiego zamiennika
- olej do smażenia
- sól i czarny pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rozgrzej piekarnik do 200°C.
- Rozgrzej 1 łyżkę oleju na patelni, dodaj pory i czosnek. Smaż, aż zmiękną. Dopraw solą i czarnym pieprzem
- Do naczynia żaroodpornego doda połowę uduszonych porów, a następnie warstwę z połowy ziemniaków. Posyp 30 g parmezanu.
- Dodaj warstwę drugiej połowy pora, a następnie ostatnią warstwę ziemniaków.
- Zalej bulionem warzywnym Posyp serem mozzarella i pozostałymi 30 g parmezanu.
- Piecz w piekarniku, aż wierzch się zarumieni, a ziemniaki będą ugotowane. (Około 40-45 minut)
- Posyp świeżo zmielonym czarnym pieprzem