Ziemniaki zapiekane z porem i serem - nie dziękujcie za ten przepis, po prostu je zróbcie!

Ziemniaki zapiekane z porem i serem
Autor: Shutterstock.com Ziemniaki zapiekane z porem i serem
łatwy
20 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Przepyszne ziemniaki zapiekane z porem i serem - łatwe do przyrządzenia i doskonałe jako dodatek, a nawet danie główne. 

Kto nie lubi dania z ziemniakami i serem? Nigdy nie zobaczysz, jak podnoszę rękę w odpowiedzi na to pytanie. A ty? Czuję, że się doskonale rozumiemy. Tak to już jest między kartoflarami - ziemniaczane porozumienie kulinarne w rozkwicie. 

Ser i ziemniaki to jest jak idealne... małżeństwo. Mogą mi to podawać każdego dnia i nie sądzę, żebym kiedykolwiek narzekała.

Dodaję trochę porów do mieszanki i cóż, to jest właśnie niebiański pokarm dla młodych bogiń. Bo pamiętajcie, że pięćdziesiątka to nowa trzydziestka. Pyszna zapiekanka ziemniaczana znika ze stołu pierwsza. Ojej!!! - krzykniecie. Nie ma co ochać i achać, trzeba brać się do roboty. Smacznego! I nie dziękujcie!

SKŁADNIKI

  • 2 duże pory, pokrojone w plastry i dobrze umyte, osączone z wody
  • 700 g ziemniaków pokrojonych w cienkie plasterki
  • 120 ml (½ szklanki) bulionu warzywnego
  • 2 ząbki czosnku, zmiażdżone lub roztarte
  • 60 g parmezanu startego lub wegańskiego zamiennika
  • 50 g sera mozzarella, startego lub wegańskiego zamiennika
  • olej do smażenia
  • sól i czarny pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rozgrzej piekarnik do 200°C.
  • Rozgrzej 1 łyżkę oleju na patelni, dodaj pory i czosnek. Smaż, aż zmiękną. Dopraw solą i czarnym pieprzem
  • Do naczynia żaroodpornego doda połowę uduszonych porów, a następnie warstwę z połowy ziemniaków. Posyp 30 g parmezanu.
  • Dodaj warstwę drugiej połowy pora, a następnie ostatnią warstwę ziemniaków.
  • Zalej bulionem warzywnym Posyp serem mozzarella i pozostałymi 30 g parmezanu.
  • Piecz w piekarniku, aż wierzch się zarumieni, a ziemniaki będą ugotowane. (Około 40-45 minut)
  • Posyp świeżo zmielonym czarnym pieprzem
Ziemniaki! Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z ziemniaków?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej