Najlepsze ziemniaki zapiekane z porem i serem – spróbujesz raz i przepadasz!

Ziemniaki zapiekane z porem i serem
Autor: com/ Shutterstock Ziemniaki zapiekane z porem i serem
łatwy
20 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Ziemniaki zapiekane z porem i serem to danie, które ma w sobie wszystko – prostotę, niesamowity smak i aromat, który wypełnia cały dom. Kremowe w środku, chrupiące z wierzchu i cudownie serowe – smakują tak dobrze, że trudno im się oprzeć. Raz przygotujesz i gwarantuję, że ta zapiekanka trafi na listę Twoich ulubionych przepisów. Idealna na rodzinny obiad, kolację ze znajomymi czy leniwy wieczór w domowym zaciszu.

Dlaczego warto zrobić zapiekankę ziemniaczaną?

Kto nie kocha dania z ziemniakami i serem? Nie widzę żadnych podniesionych rąk, a sama nigdy bym tego nie zrobiła. Wiem, że się rozumiemy – to takie kartoflane braterstwo dusz. Bo przecież ziemniaki to comfort food w najczystszej postaci, a gdy dorzucimy do nich jeszcze ser, powstaje duet doskonały.

Ser i ziemniaki to naprawdę jak idealne małżeństwo – harmonijne, trwałe i zawsze pełne smaku. Mogłabym jeść je codziennie i wcale by mi się nie znudziły. A jeśli do tej pary dodamy delikatną słodycz pora, to efekt jest nie z tej ziemi. Powstaje coś, co można śmiało nazwać jedzeniem bogów – prostym, a jednocześnie wyjątkowym.

I wiecie co? Ta zapiekanka ma jeszcze jedną cechę – znika ze stołu szybciej niż cokolwiek innego. Nie ma co się zastanawiać, wzdychać i odkładać przepisu na później. Wystarczy rozgrzać piekarnik, przygotować składniki i zabrać się do roboty. Smacznego – i nie dziękujcie, bo naprawdę warto spróbować!

SKŁADNIKI

  • 2 duże pory, pokrojone w plastry i dobrze umyte, osączone z wody
  • 700 g ziemniaków pokrojonych w cienkie plasterki
  • 120 ml (½ szklanki) bulionu warzywnego
  • 2 ząbki czosnku, zmiażdżone lub roztarte
  • 60 g parmezanu startego lub wegańskiego zamiennika
  • 50 g sera mozzarella, startego lub wegańskiego zamiennika
  • olej do smażenia
  • sól i czarny pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rozgrzej piekarnik do 200°C.
  • Rozgrzej 1 łyżkę oleju na patelni, dodaj pory i czosnek. Smaż, aż zmiękną. Dopraw solą i czarnym pieprzem
  • Do naczynia żaroodpornego doda połowę uduszonych porów, a następnie warstwę z połowy ziemniaków. Posyp 30 g parmezanu.
  • Dodaj warstwę drugiej połowy pora, a następnie ostatnią warstwę ziemniaków.
  • Zalej bulionem warzywnym Posyp serem mozzarella i pozostałymi 30 g parmezanu.
  • Piecz w piekarniku, aż wierzch się zarumieni, a ziemniaki będą ugotowane. (Około 40-45 minut)
  • Posyp świeżo zmielonym czarnym pieprzem
Ziemniaki! Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z ziemniaków?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej