Pastę z tuńczyka podkręcam tym warzywem. Jest gotowa w 5 minut i smakuje wyśmienicie
Dieta bezglutenowa
Zamiast zwykłych kanapek z wędliną, serem i warzywami, warto przygotować domową pastę z tuńczyka porem. To pyszne smarowidło do chleba, które odmieni monotonne śniadania. Sprawdzi się też na kolację i można serwować ją jako przekąskę. Poznajcie prosty i ekspresowy przepis na najlepszą pastę z tuńczyka z dodatkiem pora.
Czy pasta z tuńczyka jest zdrowa?
Pełna smaku pasta z tuńczyka wzbogacona porem to nie tylko pyszny dodatek do pieczywa. Jest zdrowa i zawiera sporo cennych dla zdrowia składników odżywczych. To świetne źródło białka i kwasów tłuszczowych. Tuńczyk jest bogaty w witaminę D, która pomaga budować odporność i wspiera kości, oraz witaminę B12 korzystnie wpływającą na układ nerwowy. Z kolei por obniża ciśnienie krwi, a dzięki zawartości błonnika ma świetnie działanie na jelita. Domową pastę z tuńczyka z porem przyrządzoną według tego przepisu bez obaw można spożywać na diecie bezglutenowej i redukcyjnej. Przypadnie do smaku fanom zdrowego odżywiania.
Jak zrobić pastę z tuńczyka i pora?
Przepis na wyśmienitą pastę przyrządzoną z tuńczyka w sosie własnym i pora nie jest trudny. Przygotowanie jest nie tylko łatwe, ale i błyskawiczne. Lista składników obejmuje zaledwie trzy składniki oraz dwie przyprawy, które każdy ma w domu. Wszystkie produkty są dostępne w większych i mniejszych sklepach bez względu na porę roku.
Jak więc robi się pyszną pastę kanapkową z tuńczyka i pora? To łatwy i ekspresowy przepis na pyszny i zdrowy dodatek do pieczywa.
- 1. krok – odsączenie i rozdrobnienie tuńczyka
- 2. krok – wymieszanie tuńczyka z posiekanym porem
- 3. krok – połączenie składników z majonezem i przyprawami
Co zamiast majonezu do pasty z tuńczyka?
W tym prostym przepisie na pyszną domową pastę kanapkową z dodatkiem tuńczyka i pora do połączenia składników wykorzystuje się majonez. Składnik ten można jednak zastąpić innym produktem. Zamiast majonezu do pasty z tuńczyka i pora świetnie pasuje jogurt grecki. Składniki można też połączyć naturalnym serkiem kanapkowym o obniżonej zawartości tłuszczu. Pasta z tuńczyka i pora z tymi dodatkami sprawdzi się podczas diety odchudzającej.
SKŁADNIKI
- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
- 1 i 1/2 łyżki majonezu lub jogurtu greckiego
- 1 łyżka posiekanego pora
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Tuńczyka odsączyć z zalewy i przełożyć do miseczki. Rozdrobnić widelcem.
- Dodać posiekanego pora i wymieszać.
- Dodać majonez lub jogurt grecki i doprawić solą oraz pieprzem. Dokładnie wymieszać.
- Podawać z ulubionym pieczywem na śniadanie, kolację lub jako przekąskę.