Pastę z tuńczyka podkręcam tym warzywem. Jest gotowa w 5 minut i smakuje wyśmienicie

pasta z tuńczyka i pora
Autor: Shutterstock Weź puszkę tuńczyka w sosie własnym i to warzywo. To najlepsza i najszybsza pasta kanapkowa.
łatwy
5 min
2

Dieta bezglutenowa

Zamiast zwykłych kanapek z wędliną, serem i warzywami, warto przygotować domową pastę z tuńczyka porem. To pyszne smarowidło do chleba, które odmieni monotonne śniadania. Sprawdzi się też na kolację i można serwować ją jako przekąskę. Poznajcie prosty i ekspresowy przepis na najlepszą pastę z tuńczyka z dodatkiem pora.

Czy pasta z tuńczyka jest zdrowa?

Pełna smaku pasta z tuńczyka wzbogacona porem to nie tylko pyszny dodatek do pieczywa. Jest zdrowa i zawiera sporo cennych dla zdrowia składników odżywczych. To świetne źródło białka i kwasów tłuszczowych. Tuńczyk jest bogaty w witaminę D, która pomaga budować odporność i wspiera kości, oraz witaminę B12 korzystnie wpływającą na układ nerwowy. Z kolei por obniża ciśnienie krwi, a dzięki zawartości błonnika ma świetnie działanie na jelita. Domową pastę z tuńczyka z porem przyrządzoną według tego przepisu bez obaw można spożywać na diecie bezglutenowej i redukcyjnej. Przypadnie do smaku fanom zdrowego odżywiania.

Jak zrobić pastę z tuńczyka i pora?

Przepis na wyśmienitą pastę przyrządzoną z tuńczyka w sosie własnym i pora nie jest trudny. Przygotowanie jest nie tylko łatwe, ale i błyskawiczne. Lista składników obejmuje zaledwie trzy składniki oraz dwie przyprawy, które każdy ma w domu. Wszystkie produkty są dostępne w większych i mniejszych sklepach bez względu na porę roku.

Jak więc robi się pyszną pastę kanapkową z tuńczyka i pora? To łatwy i ekspresowy przepis na pyszny i zdrowy dodatek do pieczywa.

  • 1. krok – odsączenie i rozdrobnienie tuńczyka
  • 2. krok – wymieszanie tuńczyka z posiekanym porem
  • 3. krok – połączenie składników z majonezem i przyprawami

Co zamiast majonezu do pasty z tuńczyka?

W tym prostym przepisie na pyszną domową pastę kanapkową z dodatkiem tuńczyka i pora do połączenia składników wykorzystuje się majonez. Składnik ten można jednak zastąpić innym produktem. Zamiast majonezu do pasty z tuńczyka i pora świetnie pasuje jogurt grecki. Składniki można też połączyć naturalnym serkiem kanapkowym o obniżonej zawartości tłuszczu. Pasta z tuńczyka i pora z tymi dodatkami sprawdzi się podczas diety odchudzającej.

SKŁADNIKI

  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
  • 1 i 1/2 łyżki majonezu lub jogurtu greckiego
  • 1 łyżka posiekanego pora
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Tuńczyka odsączyć z zalewy i przełożyć do miseczki. Rozdrobnić widelcem.
  • Dodać posiekanego pora i wymieszać.
  • Dodać majonez lub jogurt grecki i doprawić solą oraz pieprzem. Dokładnie wymieszać.
  • Podawać z ulubionym pieczywem na śniadanie, kolację lub jako przekąskę.
Ryby morskie – dlaczego warto je jeść?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej