Kremowa frittata z boczkiem i porem. Przepis, który pokochasz
Śniadanie, które praktycznie robi się samo. Przepyszna frittata z boczkiem i porem sprawdzi się idealnie, niezależnie od dnia tygodnia. Jest prosta w przygotowaniu, wygląda niesamowicie, a smakuje jeszcze lepiej! Zachwyć się tym niesamowitym daniem, którym naje się cała rodzina.
i
Dieta bezglutenowa
Śniadanie czy lunch? Ten przepis sprawdzi się o każdej porze dnia!
Frittata z porem i boczkiem to idealny sposób na rozpoczęcie dnia. Nie tylko jest to proste do wykonania danie, ale również niezwykle sycące. Wystarczy zaledwie kilka składników, by przygotować śniadanie dla całej rodziny, które zachwyci każdego - i to w kilka chwil.
Ta włoska zapiekanka jajeczna jest niezwykle elastyczna, jeśli chodzi o składniki, a co najlepsze? Może być również podawana zarówno na ciepło, jak i na zimno. Dzięki temu możemy się nią rozkoszować zarówno na śniadanie, jak i jako lunch.
Składniki, jakie tylko chcesz. Smak, który zachwyca
Jeśli chodzi o samą elastyczność składników, to możemy do masy dodać na przykład szpinak, cebulę, paprykę, pomidory, szparagi, kiełbasę czy szynkę - możliwości mamy naprawdę całe mnóstwo. Jeśli chodzi natomiast o jej przygotowanie, to możemy zrobić ją całkowicie na patelni lub też (jeśli patelnia jest do tego odpowiednia) wrzucić ją na około 10 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
Frittata to świetny pomysł na śniadanie czy lunch, przy którym nie trzeba będzie się specjalnie narobić, a będzie smakowało obłędnie. Wystarczy zaledwie kilka chwil i gotowe!
SKŁADNIKI
- 6 jajek
- 1 por
- 120 g boczku
- 50 g tartego sera
- 2 łyżki masła lub odrobina oliwy
- sól i pieprz do smaku
- opcjonalnie: szczypta chili, natka pietruszki, koperek
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Boczek kroimy i wrzucamy na zimną patelnię.
- Podsmażamy na średnim ogniu, aż lekko się zarumieni.
- Dorzucamy pokrojonego pora.
- Smażymy na mały ogniu, aż por zmięknie.
- W misce roztrzepujemy jajka z solą, pieprzem i ewentualnie chili.
- Dodajemy ser i mieszamy.
- Jajka wylewamy na patelnie z boczkiem i porem.
- Delikatnie ruszamy patelnią, tak by masa się równomiernie rozlała.
- Smażymy pod przykryciem na małym ogniu około 10 minut, aż masa się zetnie
- Podajemy frittatę posypaną natką pietruszki lub koperkiem.