Niebo dla mięsożerców! Golonka w piwie według Magdy Gessler z restauracji Pyszny Browar

Niebo dla mięsożerców! Golonka w piwie według Magdy Gessler z restauracji Pyszny Browar
Autor: Shutterstock Golonkę po bawarsku wg Magdy Gessler z powodzeniem przygotujesz we własnej kuchni
łatwy
20 min
4

Kuchenna rewolucja w radomskiej Enigmie (dziś Pyszny Browar) przeszła do historii — nie tyle dzięki konfliktowi, co dzięki jednemu daniu, które skradło show. To właśnie tam Magda Gessler podała przepis na legendarną golonkę w piwie po bawarsku – soczystą, pachnącą i z chrupiącą skórką, której nie sposób się oprzeć. Golonka gotowana do miękkości, a potem zapiekana w piwie, to prawdziwe niebo dla mięsożerców i dowód, że klasyka niemieckiej kuchni w polskim wydaniu może być absolutnie wyjątkowa.

 

Golonka po bawarsku - zjedz ją nie tylko na Oktoberfest!

Kuchenna rewolucja w radomskiej Enigmie (dziś Pyszny Browar) przeszła do historii nie tylko z powodu emocji, jakie wywołała Magda Gessler, ale przede wszystkim dzięki jednemu daniu, które podbiło serca widzów. To właśnie tam narodził się przepis na legendarną golonkę w piwie po bawarsku – soczystą, pachnącą chmielem i przyprawami, z cudownie chrupiącą skórką. Magda Gessler udowodniła, że nawet po burzliwych rewolucjach może powstać coś absolutnie wyjątkowego.

Golonka pieczona w piwie to kwintesencja kuchni bawarskiej – danie, które od wieków króluje na stołach podczas słynnego Oktoberfestu. W Monachium podaje się ją z kapustą, knedlami i kuflem piwa, a jej aromat potrafi przyciągnąć tłumy głodnych smakoszy. Nic dziwnego, że ten przepis znalazł swoje miejsce także w polskich restauracjach – zwłaszcza w tych, gdzie piwo leje się strumieniami, jak w radomskim Pysznym Browarze.

Sekret udanej golonki tkwi w prostocie i cierpliwości. Najpierw trzeba ją ugotować do miękkości, by mięso było delikatne i rozpływało się w ustach. Dopiero potem trafia do piekarnika, gdzie piwo nadaje jej głęboki aromat, a skórka zamienia się w złocistą, chrupiącą skorupkę. Efekt? Danie, które smakuje jak niebo w gębie – idealne na jesienny obiad, rodzinne spotkanie albo… małe, domowe Oktoberfest.

Polecamy także Przepis na golonkę w miodzie po podlasku oraz Przepis na golonkę w kapuście

SKŁADNIKI

  • 4 golonki tylne
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 1 por
  • 1 butelka ciemnego piwa (ja daję piwo typu Porter)
  • 4 ząbki czosnku
  • łyżka słodkiej papryki
  • łyżka majeranku
  • pół łyżki mielonego kminku
  • pół łyżeczki pieprzu mielonego
  • 10 ziarenek pieprzu
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • sól

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Golonki myjemy, wkładamy do dużego gara, zalewamy wodą, dorzucamy pieprz w ziarenkach, liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy przez 2 godziny.
  • Po godzinie gotowania do golonki dorzucamy obrane marchewki, pietruszkę, seler i białą część pora. Wywar z golonką solimy. Po dodaniu warzyw i soli gotujemy kolejną godzinę. Po tym czasie golonki wyjmujemy z wywaru, studzimy.
  • Przygotowujemy marynatę: w dużej misce lub garnku mieszamy piwo z majerankiem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, papryką mieloną, kminkiem, pieprzem i ewentualnie solą (odrywamy kawałeczek mięsa i sprawdzamy jego słoność, jeśli jest potrzeba dosalamy).
  • Przestudzone golonki maczamy w marynacie polewając mięso z każdej strony. Odstawiamy na około 1 godzinę, w tym czasie często poruszając naczyniem, aby marynata pokrywała całość mięsa.
  • Po tym czasie golonki układamy w naczyniu żaroodpornym, polewamy marynatą i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200°C na około 1 godzinę. W czasie pieczenia mięso polewamy 3-4 razy marynatą spod golonek.
  • Podajemy z zasmażaną kapustą, musztardą, chrzanem i pieczywem.
Beszamel: Piwo
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej