Golonka w piwie po bawarsku według Magdy Gessler: przepis z restauracji Pyszny Browar [Enigma, RADOM]

Golonka w piwie po bawarsku według Magdy Gessler
Autor: Shutterstock Golonka po bawarsku to pyszne danie
łatwy
20 min
4

Kuchenna rewolucja w knajpie Enigma (obecnie Pyszny Browar) w Radomiu, okazała się wielką klapą. To tutaj pod adresem właścicieli Magda Gessler rzuciła: „Ja k...a kłamstwa nie znoszę”. Źródłem konfliktu był odmienny pogląd na to co można nazwać restauracją, a co jest tylko lokalem rozrywkowym. Jednak z 5 odc. 5 sez. „Kuchennych rewolucji” pozostał przepis na wyborną golonkę pieczoną w piwie. I chwała mu za to!

Golonka wieprzowa pieczona w piwie to tradycyjny przepis z Bawarii (Niemcy). Golonkę przed pieczeniem trzeba ugotować do miękkości, dzięki temu mięso będzie soczyste, a rozgotowana skórka podczas pieczenia nabierze pożądanej chrupkości. 

 

Polecamy także Przepis na golonkę w miodzie po podlasku oraz Przepis na golonkę w kapuście

SKŁADNIKI

  • 4 golonki tylne
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 1 por
  • 1 butelka ciemnego piwa ( ja daję piwo typu Porter )
  • 4 ząbki czosnku
  • łyżka słodkiej papryki
  • łyżka majeranku
  • pół łyżki mielonego kminku
  • pół łyżeczki pieprzu mielonego
  • 10 ziarenek pieprzu
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • sól

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Golonki myjemy, wkładamy do dużego gara, zalewamy wodą, dorzucamy pieprz w ziarenkach, liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy przez 2 godziny.
  • Po godzinie gotowania do golonki dorzucamy obrane marchewki, pietruszkę, seler i białą część pora. Wywar z golonką solimy. Po dodaniu warzyw i soli gotujemy kolejną godzinę. Po tym czasie golonki wyjmujemy z wywaru, studzimy.
  • Przygotowujemy marynatę: w dużej misce lub garnku mieszamy piwo z majerankiem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, papryką mieloną, kminkiem, pieprzem i ewentualnie solą (odrywamy kawałeczek mięsa i sprawdzamy jego słoność, jeśli jest potrzeba dosalamy).
  • Przestudzone golonki maczamy w marynacie polewając mięso z każdej strony. Odstawiamy na około 1 godzinę, w tym czasie często poruszając naczyniem, aby marynata pokrywała całość mięsa.
  • Po tym czasie golonki układamy w naczyniu żaroodpornym, polewamy marynatą i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200°C na około 1 godzinę. W czasie pieczenia mięso polewamy 3-4 razy marynatą spod golonek.
  • Podajemy z zasmażaną kapustą, musztardą, chrzanem i pieczywem.