Golonka w piwie po bawarsku według Magdy Gessler: przepis z restauracji Pyszny Browar [Enigma, RADOM]
2021-11-23
łatwy
20 min
4
Kuchenna rewolucja w knajpie Enigma (obecnie Pyszny Browar) w Radomiu, okazała się wielką klapą. To tutaj pod adresem właścicieli Magda Gessler rzuciła: „Ja k...a kłamstwa nie znoszę”. Źródłem konfliktu był odmienny pogląd na to co można nazwać restauracją, a co jest tylko lokalem rozrywkowym. Jednak z 5 odc. 5 sez. „Kuchennych rewolucji” pozostał przepis na wyborną golonkę pieczoną w piwie. I chwała mu za to!
Golonka wieprzowa pieczona w piwie to tradycyjny przepis z Bawarii (Niemcy). Golonkę przed pieczeniem trzeba ugotować do miękkości, dzięki temu mięso będzie soczyste, a rozgotowana skórka podczas pieczenia nabierze pożądanej chrupkości.
Polecamy także Przepis na golonkę w miodzie po podlasku oraz Przepis na golonkę w kapuście
SKŁADNIKI
- 4 golonki tylne
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- 1 por
- 1 butelka ciemnego piwa ( ja daję piwo typu Porter )
- 4 ząbki czosnku
- łyżka słodkiej papryki
- łyżka majeranku
- pół łyżki mielonego kminku
- pół łyżeczki pieprzu mielonego
- 10 ziarenek pieprzu
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 3 liście laurowe
- sól
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Golonki myjemy, wkładamy do dużego gara, zalewamy wodą, dorzucamy pieprz w ziarenkach, liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy przez 2 godziny.
- Po godzinie gotowania do golonki dorzucamy obrane marchewki, pietruszkę, seler i białą część pora. Wywar z golonką solimy. Po dodaniu warzyw i soli gotujemy kolejną godzinę. Po tym czasie golonki wyjmujemy z wywaru, studzimy.
- Przygotowujemy marynatę: w dużej misce lub garnku mieszamy piwo z majerankiem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, papryką mieloną, kminkiem, pieprzem i ewentualnie solą (odrywamy kawałeczek mięsa i sprawdzamy jego słoność, jeśli jest potrzeba dosalamy).
- Przestudzone golonki maczamy w marynacie polewając mięso z każdej strony. Odstawiamy na około 1 godzinę, w tym czasie często poruszając naczyniem, aby marynata pokrywała całość mięsa.
- Po tym czasie golonki układamy w naczyniu żaroodpornym, polewamy marynatą i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200°C na około 1 godzinę. W czasie pieczenia mięso polewamy 3-4 razy marynatą spod golonek.
- Podajemy z zasmażaną kapustą, musztardą, chrzanem i pieczywem.
Beszamel: Piwo