Potrawy z piwem - TOP 15 przepisów na dania z piwem
Piwo to dla wielu ulubiony trunek. Jego orzeźwiający smak z lekką goryczką to nieodłączny towarzysz wielu spotkań towarzyskich czy wieczornych seansów przed telewizorem. Jednak złoty trunek warto wykorzystać również w kuchni, przygotowując obiad czy kolację. Wysoka temperatura sprawia, że alkohol zawarty w piwie odparowuje, ale danie nabiera wyjątkowego aromatu. Oto nasze ulubione przepisy z piwem!
Golonka w piwie po bawarsku
Golonka pieczona w piwie po bawarsku to klasyka kuchni niemieckiej. Przygotowana w piwie goleń wieprzowa jest niesamowicie miękka i soczysta, a przy tym aromatyczna i smaczna. To potrawa, która wymaga nieco zachodu, ale warta jest każdej minuty przygotowań. Oto sprawdzony przepis na GOLONKĘ W PIWIE PO BAWARSKU.
Sos piwno -serowy
Sos piwno-serowy jest aksamitny, gęsty i aromatyczny. Idealny do grzanek z białego pieczywa, krakersów i surowych warzyw. Sprawdzi się również jako dodatek do chipsów. Jest łatwy w przygotowaniu i bardzo smaczny. Oto przepis na SOS PIWNO-SERWOY. SPRAWDŻ!
Wątróbka w piwie
Wątróbka w piwie nabiera wyjątkowego charakteru. jest smaczna, miękka, delikatna, ale wyrazista. Najlepiej przygotować ją z dodatkiem słodkich rodzynek, które przełamią nieco goryczkowy posmak piwa. Do tego dania można użyć wątróbki drobiowej: kurzej, kaczej, indyczej lub gęsiej, ale nada się także wątroba wieprzowa. Oto przepis na WĄTRÓBKĘ DUSZON A W PIWIE. SPRAWDŹ!
Kalafior w cieście piwnym
Różyczki kalafiora usmażone na głębokim tłuszczu w panierce z ciasta na bazie piwa. To smaczna przekąska imprezowa lub dodatek do dań mięsnych. Świetnie smakuje podany s sosem serowo piwnym, sosem czosnkowym lub tysiąca wysp. Oto przepis na KALAFIORA W CIEŚCIE PIWNYM. SPRAWDŹ!
Gramatka
Zupa gramatka to staropolska polewka jadana dawniej na śniadanie. Jej podstawowym składnikiem jest jasne pełne, które wręcz idealnie komponuje się pozostałymi składnikami: żółtkami jaj, twarogiem, czosnkiem i śmietaną. Oto przepis na staropolską GRAMATKĘ NA PIWIE. SPRAWDŹ!
Skrzydełka w piwie
Łatwy i bardzo smaczny sposób na przygotowanie chicken wings. Upieczone w piwie skrzydełka są miękkie i aromatyczne, idealne jako przekąska do szklaneczki złotego trunku. MOżna podać je z ziemniakami i surówka na obiad lub jako przekąskę z ulubionym sosem: salą, sosem blue cheese lub keczupem. SPRAWDŹ PRZEPIS!
Nogi kurczaka w piwie
Najlepszym rodzajem piwa do duszenia kurczaka jest ciemne piwo. Wspaniale sprawdzi się ciemny stout lub porter, ale może być też lżejsze piwo - brown ale lub lagera. Do tego przepisu nadaje się również piwo bezalkoholowe. SPRAWDŹ PRZEPIS NA NOGI KURCZAKA W SOSIE PIWNYM!
Zupa z porów na piwie
Zupa z porów na piwie nie będzie zawierała alkoholu, gdyż ten wyparuje podczas gotowania, natomiast smak zupy będzie wzbogacony o lekką chmielową goryczkę. SPRAWDŻ PRZEPIS!
Królik w piwie
Królik duszony w piwie to wyśmienite danie obiadowe dla całej rodziny. Mięso królika jest pyszne, bardzo delikatne, zdrowe i nie powoduje alergii. Warto poświęcić mu trochę czasu, aby mięso nabrało szlachetnego smaku i głębi. SPRAWDŻ PRZEPIS!
Ryba w cieście piwnym
Ryba w cieście piwnym i frytk ito nasza rodzima alternatywa dla brytyjskiego klasyka, czyli fish and chips. Piwo w cieście sprawia, że panierka wychodzi, puszysta, sprężysta i doskonale oblepia filet rybny. SPRAWDŻ PRZEPIS!
Sałatka ziemniaczana z sosem piwnym
Sałatka ziemniaczana z sosem piwnym to wariacja na temat katofelsalat. Sos piwny świetnie podbija smak sałatki, tworząc idealny dodatek do dań, zwłaszcza grillowanych. SPRZAWDŻ PRZEPIS!
Pieczona kaczka marynowana w piwie: nowy, rewelacyjny przepis na kaczkę po pekińsku
Pieczona kaczka marynowana w piwie to uproszczona wersja kaczki po pekińsku. Przepis jest specjalnie przystosowany do domowych piekarników, w których nie można zawiesić tuszki na haczyku i piec pionowo. SPRAWDŹ PRZEPIS!
Zupa piwna z serem, boczkiem i kurczakiem
Ta zupa jest przepyszna, piwo nadaje jej aromatu prażonego zboża, dzięki czemu nabiera nieoczywistego smaku. Świetna zupa do podania na przyjęciu. SPRZAWDŻ PRZEPIS!
Pasztet mięsny na piwie
Ten patent jest tak prosty, jak genialny. jeśli mięso na pasztet ugotujemy w piwie, w efekcie końcowym uzyskamy niesamowitą przystawkę, delikatną, puszystą i wykwintną. SPRZWDŻ PRZEPIS!
Faworki na piwie
Na koniec propozycja niesamowitego deseru. Faworki przygotowane z ciasta z dodatkiem piwa wychodzą niesamowicie lekkie, kruche i delikatne, po prostu idealne. SPRAWDŻ PRZEPIS!