Nogi kurczaka duszone w piwie z kurkami i pieczarkami: przepis na pyszny obiad

Nogi kurczaka duszone w piwie z kurkami i pieczarkami: przepis na pyszny obiad
Autor: Shutterstock.com Nogi kurczaka duszone w piwie z grzybami prosto z piekarnika
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta niskokaloryczna

Kurczak duszony w piwie z grzybami to świetnym pomysł na obiad w środku tygodnia lub na weekend. Niebiańską soczystość nóżkom kurczaka nadaje powolne gotowanie w piwie z dodatkiem aromatycznych kurek i pysznych pieczarek. Koniecznie wypróbujcie! 

Dlaczego nogi kurczak dusić w piwie?

Jeśli szukacie łatwego przepisu na pyszny posiłek, ​​to trafiliście we właściwe miejsce. Te nogi kurczaka są chrupiące na zewnątrz, soczyste i delikatne w środku. Używanie udek z kurczaka ze skórą zapewnia chrupiącą skórkę na zewnątrz bez konieczności dodawania panierki. Dodatkowo piwo dodaje wytrawnego, głębokiego smaku, który kurczak pięknie wchłania. Poświęcenie kurczakowi czasu na powolne duszenie sprawia, że ​​mięso odpada z kości. I jest tak dobre, że nie będziecie mogli się najeść. 

Jak zrobić nogi kurczaka w piwie z grzybami?

Przygotowanie nóg kurczaka w piwei z grzybami to prosta kwestia obsmażania kurczaka i cebuli na patelni, a następnie dodania piwa i bulionu z kurczaka. Dodaj wszystkie składniki do naczynia żaroodpornego i pozwól piekarnikowi wykonać resztę pracy.

Zgadza się, wszystko, czego potrzebujesz jako sos do tego kurczaka, to piwo i rosół z kurczaka. Piwo gotuje się w piekarniku, tworząc bogaty sos, który można podawać z duszonym kurczakiem i grzybami. Wychodzi cudownie soczysty i pełen ciepłych smaków.

Jaki rodzaj piwa użyć?

Najlepszym rodzajem piwa do duszenia kurczaka jest ciemne piwo. Wspaniale sprawdzi się ciemny stout lub porter, ale jeśli wolisz lżejsze piwo, możesz użyć brown ale lub lagera. Jeśli wolisz nie gotować z alkoholem, użyj piwa bezalkoholowego lub podwójnej ilości bulionu z kurczaka.

SKŁADNIKI

  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 4 nogi kurczaka 
  • 1 łyżeczka soli 
  • 1/2 łyżeczki grubo mielonego czarnego pieprzu
  • 1 cebula, pokrojona w plastry
  • 200 g kurek
  • 200 g brązowych pieczarek, pokrojonych na połówki i ćwiartki
  • 330 ml piwa
  • 250 ml rosołu z kurczaka
  • 1 łyżeczka ostrej musztardy
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rozgrzej piekarnik do 190°C. Na kuchni rozgrzej olej na dużej patelni.
  • Przypraw nogi kurczaka solą i pieprzem. Połóż je na patelni skórą do dołu.
  • Smaż kurczaka, aż się zrumieni, około 3-4 minut, a następnie odwróć i smaż jeszcze przez 3-4 minuty. Przełóż do naczynia żaroodpornego. 
  • Zdejmij kurczaka, zmniejsz ogień do średniego i dodaj cebulę, smażać ją przez 4-5 minut, aż będzie przezroczysta. Zdejmim cebulę z patelni prosto do naczynia z kurczakiem.
  • Na gorącą patelnię dodaj kurki i smaż je przez 4 minyt na ostrym ogniu. Następni dodaj pieczarki i smaż, aż puszczą sok. Grzyby przełóż do naczynia z kurczakiem.
  • Wymieszaj piwo, bulion, musztardę i suszony tymianek. Otrzymanym płynem polej kurczaka.
  • Piecz przez 50-60 minut bez przykrycia, aż sos się zagotuje, a kurczak będzie zarumieniony i chrupiący.
Kurka, czyli pieprznik jadalny. Dlaczego warto jeść kurki?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej