Pieczona kaczka marynowana w piwie: nowy, rewelacyjny przepis na kaczkę po pekińsku
2021-03-29
łatwy
60 min
4
Pieczona kaczka marynowana w piwie to dużo łatwiejszy przepis na kaszkę po pekińsku. Przepis jest specjalnie przystosowany do domowych piekarników, w których nie można zawiesić kaczej tuszki na haczyku i piec pionowo. Kluczowy dla smaku jest tu czas marynowania w piwie z przyprawami. Oto nowy, rewelacyjny przepis na kaczkę po pekińsku!
Więcej przepisów na kaczkę
Głodni? Oto kilka super przepisów z kaczką w roli głównej:
Kaczka pieczona z jabłkami - przepis inspirowany przez Ewę Wachowicz
Kacze udka pieczone z jabłkami
Piersi kaczki - jak przyrządzić?
Kacze żołądki duszone w sosie koperkowym
Czernina, czarnina: przepis na zupę z kaczej krwi
SKŁADNIKI
- 1 kaczka rasy pekin(1,5 kg - 2 kg), wypatroszona i oczyszczona
- 1 szklanka piwa do polewania w czasie pieczenia
- Na marynatę:
- 4 szklanki (1000 ml) wody
- 1-3 suszone chili
- 130 g (1/2 szklanki) soli kamiennej
- 1/3 szklanki (60 gramów) ciemnobrązowego cukru
- 1/4 szklanki (50 gramów) cukru pudru
- 2 kostki bulionu drobiowego
- 6 ząbków czosnku, rozgniecionych
- 5 cm (30 gramów) imbiru, pokrojonego w plasterki
- oraz przyprawy:
- 2 łyżki pieprzu syczuańskiego
- 1 łyżka białego pieprzu
- 1 laska cynamonu (12 gramów)
- 5 sztuk (8 gramów) anyżu gwiazdkowego
- 6 dużych (3 gramy) suszonych liści laurowych
- 1 1/2 łyżki (9 gramów) nasion kminku
- 1 łyżka (6 gramów) nasion kopru włoskiego
- 1 czarny kardamon lub 6 zielonych kardamonów
- 1/2 łyżeczki (3 gramy) całych goździków
- 4 szklanki (1000 ml) piwa jasnego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Suche przyprawy rozkrusz w moździerzu lub za pomocą młynka do przypraw - powinny być grubo zmielone.
- Do dużego garnka dodaj zmielone przyprawy, całe suszone chili, sól, oba rodzaje cukru, rozgnieciony czosnek, plasterki imbiru i wodę. Zagotować, a następnie gotować na średnim ogniu przez 30 minut pod przykryciem.
- Marynatę zdjąć z ognia, dodać piwo i pozostawić do ostygnięcia.
- Gdy marynata ostygnie, zanurzyć w niej kaczkę i marynować co najmniej 18 godzin, a najlepiej do 48 godzin. W trakcie co 6 godzin przekręcać kaczkę.
- Rozgrzać piekarnik do 150°C.
- Kaczkę wyjąć z marynaty. Usunąć przyprawy, w razie potrzeby jeśli coś się do niej przykleiło, spłukać wodą i osuszyć papierowym ręcznikiem.
- Zaszyć lub spiąć wykałaczkami skórę wokół szyi oraz koło ogona.
- Kaczkę posmarować piwem. Ułożyć na ruszcie piersią do góry, pod spodem wstawić blachę wyłożoną folią aluminiową.
- Kaczkę piec 3 godziny w temperaturze 150°C. Co pół godziny kaczkę polać 2 łyżkami piwa.
- Jeśli uznasz, że jest zbyt mało przyrumieniona, ostatnie 20 minut piecz w temperaturze 190°C.
- Po upieczeniu usuń sznurek lub wykałaczki, odetnij nóżki i pokrój pierś na plasterki.
- Podawaj póki gorąca!