Pieczona kaczka marynowana w piwie: nowy, rewelacyjny przepis na kaczkę po pekińsku

Pieczona kaczka marynowana w piwie: nowy, rewelacyjny przepis na kaczkę po pekińsku
Autor: Shutterstock Kaczka po pekińsku marynowana w piwie i pieczona podana z sosem śliwkowym i zieloną cebulką
łatwy
60 min
4

Pieczona kaczka marynowana w piwie to dużo łatwiejszy przepis na kaszkę po pekińsku. Przepis jest specjalnie przystosowany do domowych piekarników, w których nie można zawiesić kaczej tuszki na haczyku i piec pionowo. Kluczowy dla smaku jest tu czas marynowania w piwie z przyprawami. Oto nowy, rewelacyjny przepis na kaczkę po pekińsku!

Więcej przepisów na kaczkę

Głodni? Oto kilka super przepisów z kaczką w roli głównej:

Kaczka pieczona z jabłkami - przepis inspirowany przez Ewę Wachowicz

Kacze udka pieczone z jabłkami 

Piersi kaczki - jak przyrządzić?

Kacze żołądki duszone w sosie koperkowym

Czernina, czarnina: przepis na zupę z kaczej krwi

 

SKŁADNIKI

  • 1 kaczka rasy pekin(1,5 kg - 2 kg), wypatroszona i oczyszczona
  • 1 szklanka piwa do polewania w czasie pieczenia
  • Na marynatę:
  • 4 szklanki (1000 ml) wody
  • 1-3 suszone chili
  • 130 g (1/2 szklanki) soli kamiennej
  • 1/3 szklanki (60 gramów) ciemnobrązowego cukru
  • 1/4 szklanki (50 gramów) cukru pudru
  • 2 kostki bulionu drobiowego
  • 6 ząbków czosnku, rozgniecionych
  • 5 cm (30 gramów) imbiru, pokrojonego w plasterki
  • oraz przyprawy:
  • 2 łyżki pieprzu syczuańskiego
  • 1 łyżka białego pieprzu
  • 1 laska cynamonu (12 gramów)
  • 5 sztuk (8 gramów) anyżu gwiazdkowego
  • 6 dużych (3 gramy) suszonych liści laurowych
  • 1 1/2 łyżki (9 gramów) nasion kminku
  • 1 łyżka (6 gramów) nasion kopru włoskiego
  • 1 czarny kardamon lub 6 zielonych kardamonów
  • 1/2 łyżeczki (3 gramy) całych goździków
  • 4 szklanki (1000 ml) piwa jasnego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Suche przyprawy rozkrusz w moździerzu lub za pomocą młynka do przypraw - powinny być grubo zmielone.
  • Do dużego garnka dodaj zmielone przyprawy, całe suszone chili, sól, oba rodzaje cukru, rozgnieciony czosnek, plasterki imbiru i wodę. Zagotować, a następnie gotować na średnim ogniu przez 30 minut pod przykryciem.
  • Marynatę zdjąć z ognia, dodać piwo i pozostawić do ostygnięcia.
  • Gdy marynata ostygnie, zanurzyć w niej kaczkę i marynować co najmniej 18 godzin, a najlepiej do 48 godzin. W trakcie co 6 godzin przekręcać kaczkę.
  • Rozgrzać piekarnik do 150°C.
  • Kaczkę wyjąć z marynaty. Usunąć przyprawy, w razie potrzeby jeśli coś się do niej przykleiło, spłukać wodą i osuszyć papierowym ręcznikiem.
  • Zaszyć lub spiąć wykałaczkami skórę wokół szyi oraz koło ogona.
  • Kaczkę posmarować piwem. Ułożyć na ruszcie piersią do góry, pod spodem wstawić blachę wyłożoną folią aluminiową.
  • Kaczkę piec 3 godziny w temperaturze 150°C. Co pół godziny kaczkę polać 2 łyżkami piwa. 
  • Jeśli uznasz, że jest zbyt mało przyrumieniona, ostatnie 20 minut piecz w temperaturze 190°C.
  • Po upieczeniu usuń sznurek lub wykałaczki, odetnij nóżki i pokrój pierś na plasterki. 
  • Podawaj póki gorąca!
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej