Golonka w piwie po bawarsku. Przepis na pieczoną golonkę wieprzową soczystą i rumianą

Golonka w piwie, czyli pieczona z dodatkiem aromatycznego złocistego trunku, to klasyczne danie kuchni bawarskiej. Aby przygotować idealną golonkę po bawarsku, mięso należy najpierw ugotować do miękkości, co zapewni jego soczystość. Podczas pieczenia skórka nabierze apetycznej chrupkości, nadając potrawie wyjątkowego charakteru.
Golonka - co warto o niej wiedzieć?
Golonki dzielą się na tylne i przednie. Przednie mają mniej mięsa, ale są też zdecydowanie tańsze. Tylne są bardziej mięsiste, ale też dłużej się gotują i oczywiście są nieco droższe od przednich.
Golonka ma delikatne, lekko kleiste mięso ze względu na sporą ilość kości i chrząstek, którą to mięso otacza. Po ugotowaniu wywar sam się żeluje, co oznacza, że zjedzenie bogatej w kolagen golonki korzystnie wpłynie na nasze stawy i skórę. Niestety, golonka jest też dość tłusta. Ale gotowanie, a potem pieczenie golonki sprawia, że nadmiar tłuszczu zostaje w wywarze i na blasze piekarnika. Jeśli więc nie musisz rygorystycznie przestrzegać diety, skuś się od czasu do czasu na kawałek miękkiej golonki w złocistej skórce.
Polecamy także Przepis na golonkę w miodzie po podlasku oraz Przepis na golonkę w kapuście
SKŁADNIKI
- 4 golonki tylne
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- 1 por
- 1 butelka ciemnego piwa ( ja daję piwo typu Porter )
- 4 ząbki czosnku
- łyżka słodkiej papryki
- łyżka majeranku
- pół łyżki mielonego kminku
- pół łyżeczki pieprzu mielonego
- 10 ziarenek pieprzu
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 3 liście laurowe
- sól
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Golonki myjemy, wkładamy do dużego gara, zalewamy wodą, dorzucamy pieprz w ziarenkach, liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy przez 2 godziny.
- Po godzinie gotowania do golonki dorzucamy obrane marchewki, pietruszkę, seler i białą część pora. Wywar z golonką solimy. Po dodaniu warzyw i soli gotujemy kolejną godzinę. Po tym czasie golonki wyjmujemy z wywaru, studzimy.
- Przygotowujemy marynatę: w dużej misce lub garnku mieszamy piwo z majerankiem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, papryką mieloną, kminkiem, pieprzem i ewentualnie solą (odrywamy kawałeczek mięsa i sprawdzamy jego słoność, jeśli jest potrzeba dosalamy).
- Przestudzone golonki maczamy w marynacie polewając mięso z każdej strony. Odstawiamy na około 1 godzinę, w tym czasie często poruszając naczyniem, aby marynata pokrywała całość mięsa.
- Po tym czasie golonki układamy w naczyniu żaroodpornym, polewamy marynatą i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200°C na około 1 godzinę. W czasie pieczenia mięso polewamy 3-4 razy marynatą spod golonek.
- Podajemy z zasmażaną kapustą, musztardą, chrzanem i pieczywem.