Faworki na piwie: przepis na karnawałowy chrust [WIDEO]

Faworki na piwie: przepis na karnawałowy chrust [WIDEO]
Autor: Shutterstock.com Faworki na piwie: przepis na karnawałowy chrust [WIDEO]
łatwy
30 min
4

Faworki, inaczej chrust, to tradycyjny przysmak karnawałowego stołu. Faworki to rodzaj ciastek smażonych w głębokim tłuszczu, które dzięki temu są niezwykle kruche. Faworki są umiarkowanie słodkie, dlatego po smażeniu obsypuje się chrust cukrem pudrem. Na samą myśl ślinka cieknie... 

SKŁADNIKI

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Żółtka utrzeć z cukrem do białości. Następnie wlać piwo, wsypać przesianą przez sito mąkę, wyrobić elastyczne i lśniące ciasto (jak na pierogi).
  • Cienko je rozwałkować. Pokroić radełkiem w równej szerokości i równej długości paski. Naciąć każdy na środku wzdłuż i przewinąć jeden koniec paska przez otwór.
  • Faworki smażyć w głębokim tłuszczu na złoty kolor. Osączyć z tłuszczu na bibule lub papierowym ręczniku. Ułożyć na półmisku, posypując przez sitko cukrem pudrem.
Jak zrobić najlepsze kruche faworki? Oto przepis Beszamel.pl na Tłusty Czwartek

Zobacz GALERIĘ - faworki, chrusty, chruściki - 10 genialnych przepisów

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej