Faworki na piwie: przepis na karnawałowy chrust

Faworki na piwie: przepis na karnawałowy chrust
Autor: thinkstockphotos.com Faworki na piwie są lekkie i kruche - wyśmienite na karnawałowy stół. 
łatwy
30 min
4

Faworki, inaczej chrust, to tradycyjny przysmak karnawałowego stołu. Faworki to rodzaj ciastek smażonych w głębokim tłuszczu, które są niezwykle kruche. Słodycz faworków uzyskuje się przez oprószenie ciastek cukrem pudrem po ich usmażeniu. 

Polecamy również: Róże karnawałoweFaworki czyli domowy chrustPączki z lukrem i białą czekoladąSernik kajmakowy oraz Karnawałowe muffinki

SKŁADNIKI

  • 25 dag mąki pszennej
  • 6 żółtek
  • 1/3 szklanki jasnego piwa
  • 3 łyżki cukru
  • tłuszcz do smażenia
  • cukier puder do posypania faworków

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Żółtka utrzeć z cukrem do białości. Następnie wlać piwo, wsypać przesianą przez sito mąkę, wyrobić elastyczne i lśniące ciasto (jak na pierogi).
  • Cienko je rozwałkować. Pokroić radełkiem w równej szerokości paski. Naciąć każdy na środku wzdłuż i przewinąć jeden koniec przez otwór.
  • Faworki smażyć w głębokim tłuszczu na złoty kolor. Osączyć z tłuszczu na bibule lub papierowym ręczniku. Ułożyć na półmisku, posypując przez sitko cukrem pudrem.