Królik duszony w piwie

2021-03-29
Królik duszony w piwie
Autor: Shutterstock Królik duszony w piwie to rozpływające się w ustach mięso, doskonały sos i niezapomniany smak
łatwy
30 min
4

Królik duszony w piwie to proste danie o uwodzicielskim smaku. Mięso królika jest nie tylko zdrowe, polecane dzieciom i seniorom, bogate w łatwo przyswajalne białko. Przede wszystkim królik jest pyszny. Warto poświęcić mu trochę czasu, aby mięso nabrało szlachetnego smaku i głębi. Królik duszony w piwie to wyśmienite danie obiadowe dla całej rodziny

SKŁADNIKI

  • 80 dag królika (comber)
  • 2 ząbki czosnku
  • 15 dag cebuli
  • 1 szklanka jasnego lekkiego piwa
  • 2 łyżeczki suszonego tymianku lub 1 świeżego
  • 1/2 łyżki musztardy
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mięso królika umyć, osuszyć, pokroić na porcje.
  • Cebulę i czosnek obrać, opłukać. Cebulę pokrajać w kostkę, czosnek posiekać.
  • W rondlu z grubym dnem rozgrzać tłuszcz. Dodać kawałki królika i zrumienić.
  • Cebulę i czosnek dodać do rondla, osolić, podgrzewać chwilę. Gdy cebula się zeszkli, posolić, posypać tymiankiem, podlać połową piwa.
  • Dusić pod przykryciem na małym ogniu. Gdy piwo odparuje, lekko skrapiać wodą.
  • Resztę piwa wymieszać z musztardą i dodać do duszącej się potrawy wówczas, gdy mięso będzie prawie miękkie. Udusić do miękkości, przyprawić solą, pieprzem i odrobiną gałki muszkatołowej.
  • Podawać na gorąco z dodatkiem ziemniaków purée, kaszą, ryżem, koniecznie w towarzystwie zasmażanych buraczków lub sałatki z buraków.