Królik duszony w piwie
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Królik duszony w piwie to proste danie o uwodzicielskim smaku. Mięso królika jest nie tylko zdrowe, polecane dzieciom i seniorom, bogate w łatwo przyswajalne białko. Przede wszystkim królik jest pyszny. Warto poświęcić mu trochę czasu, aby mięso nabrało szlachetnego smaku i głębi. Królik duszony w piwie to wyśmienite danie obiadowe dla całej rodziny
SKŁADNIKI
- 80 dag królika (comber)
- 2 ząbki czosnku
- 15 dag cebuli
- 1 szklanka jasnego lekkiego piwa
- 2 łyżeczki suszonego tymianku lub 1 świeżego
- 1/2 łyżki musztardy
- sól
- pieprz
- gałka muszkatołowa
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mięso królika umyć, osuszyć, pokroić na porcje.
- Cebulę i czosnek obrać, opłukać. Cebulę pokrajać w kostkę, czosnek posiekać.
- W rondlu z grubym dnem rozgrzać tłuszcz. Dodać kawałki królika i zrumienić.
- Cebulę i czosnek dodać do rondla, osolić, podgrzewać chwilę. Gdy cebula się zeszkli, posolić, posypać tymiankiem, podlać połową piwa.
- Dusić pod przykryciem na małym ogniu. Gdy piwo odparuje, lekko skrapiać wodą.
- Resztę piwa wymieszać z musztardą i dodać do duszącej się potrawy wówczas, gdy mięso będzie prawie miękkie. Udusić do miękkości, przyprawić solą, pieprzem i odrobiną gałki muszkatołowej.
- Podawać na gorąco z dodatkiem ziemniaków purée, kaszą, ryżem, koniecznie w towarzystwie zasmażanych buraczków lub sałatki z buraków.