Pasztet mięsny na piwie - patent na rewelacyjny pasztet, mięciutki i aromatyczny
Mięso na pasztet uduszone w piwie nabiera niezwykłej soczystości i kruchości. Dzięki temu przygotowana z niego wędlina jest delikatna i puszysta, a jednocześnie nie jest sucha. Ten pasztet rozpływa się w ustach i ma szansę stać się gwiazdą świątecznego stołu.
Jakie dodatki podać do pasztetu?
Ten pasztet jest tak smaczny, że najlepiej smakuje sam lub z kromką świeżego, białego chleba. Można go jednak podać z różnymi dodatkami, najlepiej takimi, jakie lubią wszyscy domownicy. Znakomicie pasują do niego domowe pikle: marynowane grzybki, konserwowa papryka i kiszone ogórki.
Sosy do pasztetu
Pasztet domowy świetnie smakuje również z sosami - można więc podać tradycyjną świąteczną żurawinę do mięs lub nieco bardziej oryginalnie - chutney śliwkowy. Sosy owocowe bardzo dobrze podkreślają smak pasztetu. Jeśli wolisz coś ostrzejszego - podaj ćwikłę z chrzanem lub sos chrzanowy. U nas dzieciaki polewają go obficie keczupem - może to lekka profanacja, ale skoro tak im najbardziej smakuje, to czemu nie. Dorosła cześć domowników zdecydowanie wybiera do tego pasztetu domowy chrzan.
Polecamy też:
Kalendarz świątecznych przygotowań na lockdown: jak przygotować Wigilię i Święta w okresie pandemii
Kalendarium świątecznych zakupów spożywczych: co i kiedy kupić na Wigilię i święta
Świąteczne zakupy spożywcze online: przewodnik jak i gdzie zamawiać przez internet?
Kilka innych przepisów na domowe pasztety znajdziesz w galerii:
SKŁADNIKI
- 200 g pręgi wołowej
- 200 g wieprzowiny
- 200 g wątróbki cielęcej
- 150 g podgardla
- 3 jajka
- 1 spora cebula
- 5 suszonych podgrzybków
- 2 czerstwe bułki
- 1 butelka piwa
- majeranek
- kminek
- pieprz i sól
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cebule obrać i pokroić na mniejsze części, grzyby namoczyć, bułki namoczyć.
- Mięso i podroby umyć i pokroić na mniejsze kawałki, włożyć do garnka razem z cebulą i grzybami.
- Całość zalać piwem, zagotować i zostawić na małym ogniu, aż piwo całkiem odparuje.
- Ugotowane składniki zmielić trzy razy, dodać odciśniętą bułkę.
- Masę przyprawić do smaku, dodać do niej jajka i dokładnie wyrobić.
- Keksówkę lub naczynie żaroodporne wysmarować smalcem i wyłożyć do niej masę.
- Wstawić do większej blaszki. Wlać wody do połowy wysokości keksówki.
- Piec 90 minut w 200 st. C., od czasu do czasu dolewając wody.