Sos chrzanowy: przepis na dodatek do mięs, jaj i ryb

2021-03-29
Sos chrzanowy: przepis na dodatek do mięs, jaj i ryb
Autor: Shutterstock Stary sprawdzony przepis na sos chrzanowy z dodatkiem jajek  - pyszny i delikatny, odpowiedni dla tych którzy wolą delikatniejszą wersję chrzanu.
łatwy
35 min
4

Sos chrzanowy to hit na polskich stołach. Chrzan jest zdrowy, smaczny i idealny do wędlin - nadaje wyjątkowy smak! Pasuje też do jaj i ryb - nadaje im niepowtarzalny smak.

Polecamy także przepisy na: Sos żurawinowy do pieczystego  Sos pomarańczowy do ciemnych mięs  Sos cumberland z czerwonej porzeczki

SKŁADNIKI

  • 2-3 korzenie chrzanu
  • sok z cytryny lub rozpuszczony kwasek cytrynowy
  • 2 jajka
  • szklanka śmietany
  • sól i cukier do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Oczyszczony chrzan zetrzeć na drobnej tarce i skropić od razu sokiem cytryny lub rozpuszczonym kwaskiem cytrynowym
  • Jaja ugotować na twardo, wystudzić, obrać. Żółtka oddzielić od białek.
  • Żółtka przetrzeć przez sitko albo zblendować, następnie cienkim strumieniem dodać do nich śmietanę i ucierać jak majonez. Można do żółtek dodać też płaską łyżeczkę musztardy dla smaku.
  • Do tego sosu dodać chrzan, bardzo drobno posiekane białka jaj, przyprawić do smaku solą i cukrem.