Sos serowo-piwny - idealny dodatek do grzanek, czipsów lub nachosów

Sos serowo-piwny - idealny dodatek do grzanek, czipsów lub nachosów
Autor: Shutterstock Sos serowo-piwny przygotujesz dosłownie w kilka minut
łatwy
15 min
4

Sos serowo-piwny to doskonały dodatek do grzanek, czipsów czy nachosów. Można w nim zanurzać także warzywa pokrojone w słupki. Zrobisz go dosłownie w 5 minut, podpowiadamy - gdy  w perspektywie jest  domówka, warto podwoić porcję.

SKŁADNIKI

  • 15 dag sera cheddar
  • 5 łyżek piwa
  • 1 łyżka mąki
  • 5 dag masła
  • 1 łyżeczka musztardy
  • sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mąkę zrumienić na suchej patelni, dodać masło, wymieszać.
  • Zasmażkę rozprowadzić zimnym piwem, wsypać utarty ser, dodać musztardę, sól i pieprz do smaku. Gdyby sos wydawał się zbyt gęsty, można dolać jeszcze piwa, krótko zagotować mieszając.
Beszamel: Piwo
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej