Zupa piwna z serem, boczkiem i kurczakiem

2021-03-29
Zupa piwna z serem, boczkiem i kurczakiem
Autor: thinkstockphotos.com Zupa piwna z serem i wkładką mięsną to ciekawe danie na imprezę w gronie dorosłych. 
łatwy
40 min
4

Zupa piwna z serem z dodatkiem boczku i pożywnego mięsa z piersi kurczak to sycące danie na chłodniejsze dni. Alkohol zawarty w piwie odparuje w trakcie gotowania, a piwo nada zupie dymny smak przyrumienionego zboża. Ta wytrawna zupa jako ciepła przystawka może śmiało poprzedzać eleganckie przyjęcie. Wypróbujcie przepis na zupę piwną z serem, boczkiem i kąskami kurczaka i cieszcie się jej wyrafinowanym smakiem razem z przyjaciółmi!

 Polecamy również przepis na zupę z porów na piwie

SKŁADNIKI

  • 6 cienkich plasterków boczku
  • 2 piersi kurczaka
  • 70 g masła
  • 20 g mąki
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 ml piwa pszenicznego
  • 500 ml bulionu drobiowego
  • 200 ml śmietany 12%
  • 150 g sera cheddar
  • 2 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • sól i pieprz do smaku
  • 1/2 pęczka szczypiorku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Boczek pokroić na cienkie paseczki i podsmażyć w garnku o grubym dnie. Wyjąć bekon z garnka, a na wytopionym tłuszczu zeszklić posiekany czosnek. Zarumieniony przełożyć do naczynia z boczkiem.
  • Następnie na tłuszczu z boczku podsmażyć pokrojonego w paski kurczaka - w razie potrzeby dodać masła. Gdy będzie złoty i podsmażony z każdej strony, wyjąć i dodać do usmażonego boczku.
  • W garnku rozpuścić masło, dodać mąkę, pieprz cayenne i słodką paprykę. Składniki wymieszać, wlać bulion i piwo, dodać też śmietanę i wymieszać.
  • Zawartość garnka zagotować, a po chwili dodać starty na tarce ser (zostawiając trochę do przybrania).
  • Gdy zupa nabierze jednolitej konsystencji dodać kurczaka, czosnek i boczek. Gotować jeszcze kwadrans, następnie doprawić do smaku.
  • Podawać w miseczkach z przybraniem sera oraz posiekanego szczypiorku.