Zupa piwna z serem, boczkiem i kurczakiem
2021-03-29
łatwy
40 min
4
Zupa piwna z serem z dodatkiem boczku i pożywnego mięsa z piersi kurczak to sycące danie na chłodniejsze dni. Alkohol zawarty w piwie odparuje w trakcie gotowania, a piwo nada zupie dymny smak przyrumienionego zboża. Ta wytrawna zupa jako ciepła przystawka może śmiało poprzedzać eleganckie przyjęcie. Wypróbujcie przepis na zupę piwną z serem, boczkiem i kąskami kurczaka i cieszcie się jej wyrafinowanym smakiem razem z przyjaciółmi!
Polecamy również przepis na zupę z porów na piwie
SKŁADNIKI
- 6 cienkich plasterków boczku
- 2 piersi kurczaka
- 70 g masła
- 20 g mąki
- 2 ząbki czosnku
- 200 ml piwa pszenicznego
- 500 ml bulionu drobiowego
- 200 ml śmietany 12%
- 150 g sera cheddar
- 2 łyżeczki pieprzu cayenne
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- sól i pieprz do smaku
- 1/2 pęczka szczypiorku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Boczek pokroić na cienkie paseczki i podsmażyć w garnku o grubym dnie. Wyjąć bekon z garnka, a na wytopionym tłuszczu zeszklić posiekany czosnek. Zarumieniony przełożyć do naczynia z boczkiem.
- Następnie na tłuszczu z boczku podsmażyć pokrojonego w paski kurczaka - w razie potrzeby dodać masła. Gdy będzie złoty i podsmażony z każdej strony, wyjąć i dodać do usmażonego boczku.
- W garnku rozpuścić masło, dodać mąkę, pieprz cayenne i słodką paprykę. Składniki wymieszać, wlać bulion i piwo, dodać też śmietanę i wymieszać.
- Zawartość garnka zagotować, a po chwili dodać starty na tarce ser (zostawiając trochę do przybrania).
- Gdy zupa nabierze jednolitej konsystencji dodać kurczaka, czosnek i boczek. Gotować jeszcze kwadrans, następnie doprawić do smaku.
- Podawać w miseczkach z przybraniem sera oraz posiekanego szczypiorku.