Zupa z porów na piwie - oryginalna odmiana codziennej zupy

Zupa z porów na piwie - oryginalna odmiana codziennej zupy

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Zupa z porów w niecodziennej odsłonie

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Przepis na zupę z porów o ciekawym smaku. Zupa na piwie nie będzie zawierała alkoholu, gdyż ten wyparuje podczas gotowania, natomiast smak zupy będzie wzbogacony o lekką chmielową goryczkę. Warto spróbować takiej odmiany, polubisz ten przepis.

Składniki

  • 2 pory
  • 2 cebule
  • 10 g masła
  • 2 łyżki oleju
  • 1/2 pęczka zielonej pietruszki
  • 1 l piwa
  • 2 duże ziemniaki
  • 1 l wody
  • 250 ml śmietany
  • gałka muszkatołowa do smaku
  • sól, pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Pory przekroić wzdłuż, dokładnie opłukać, pokroić w półtalarki. Cebulę obrać, pokroić w półtalarki.

  • W głębokim rondlu zeszklić pora, pokrojoną pietruszkę i cebulę na maśle z olejem, wlać piwo, zagotować.

  • Dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, Dolać wodę, posolić, gotować do miękkości (ok. 20 min.).

  • Zupę zmiksować, dodać śmietanę, doprawić pieprzem, gałką muszkatołową do smaku.