Gramatka - staropolska zupa na piwie
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Gramatka to staropolska polewka, której obowiązkowym składnikiem jest jasne piwo. Dawniej często była podawana na śniadanie. Warto ją sobie przypomnieć ze względu na bardzo ciekawe połączeni smaków.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 1 l jasnego piwa
- 1 szklanka śmietany
- 4 żółtka
- 8 łyżek cukru
- 2 kostki twarogu
- 1 główka czosnku
- 1 łyżka masła
- sól
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Czosnek obrać i drobno posiekać, podsmażyć na maśle na złoto.
- Żółtka utrzeć z cukrem na kogel-mogel, dodać śmietanę i dokładnie połączyć.
- Piwo podgrzać i dobrze ciepłe wlać stopniowo cały czas mieszając do jajek ze śmietaną.
- Na talerz wyłożyć nieco przesmażonego czosnku i pokruszony twaróg. Zalać gorącą zupą.
- Podawać z grzankami z chleba.