Ryba w cieście piwnym: idealny przepis na smażoną rybę
2021-03-29
średni
30 min
4
Ryba w cieście piwnym jest doskonała w smaku. Dzięki piwnym bąbelkom ciasto jest puszyste i otula rybę grubą powłoką. Ryba w cieście piwnym to świetny przepis na piątkowy obiad i nie tylko.
SKŁADNIKI
- 1/2 kg filetów z ryb morskich (mintaj, morszczuk, łosoś, dorsz)
- sok z połowy cytryny
- olej do smażenia
- sol i pieprz
- Składniki na ciasto:
- 1 jajko
- 20 dag mąki
- pół szklanki piwa
- łyżeczka oleju i sól
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Najpierw przygotuj ciasto: mąkę, żółtka, olej oraz piwo utrzyj mikserem.
- Dodaj ubitą na sztywno pianę z białka oraz sól.
- Ryby umyj, osusz i pokrój na mniejsze kawałki. Następnie oprósz je przyprawami i pokrop sokiem z cytryny.
- Kawałki zanurzaj w cieście i kładź na gorący olej. Smaż około 2,5 minuty po każdej ze stron.