Zupa jak z bajki. Przygotuj w domu tę aromatyczną potrawę z filmu "Ratatuj"
To od tej zupy wszystko się zaczęło. Każdy, kto choć raz oglądał popularną bajkę "Ratatuj" kojarzy szczurzego szefa kuchni, którego kariera kucharska rozpoczęła się od pewnej aromatycznej zupy. I choć większość z nas nie ma do pomocy uzdolnionego w kuchni szczura, to wciąż może przygotować tę aromatyczną zupę.
i
Dieta wegetariańska
Bajkowa jedzenie nie tylko na ekranie. Zrób w domu tę przepyszną zupę
"Ratatuj" to bez wątpienia jeden z najbardziej znanych filmów animowanych. Opowiada historię szczura Ramy'ego, którego marzeniem było gotować. I choć nie da się ukryć, że najbardziej rozpoznawalnym daniem z tego filmu jest właśnie tytułowe ratatouille, to zupa, którą "naprawił" nasz mały szef kuchni, również zasługuje, by bliżej ją poznać.
Przepyszna, kremowa i niezwykle aromatyczna. Zupa z pora z pieczarkami i ziemniakami to idealny pomysł na ciekawy obiad dla całej rodziny. Jej przygotowanie nie jest ciężkie, a smak zachwyci każdego.
Nie tylko dla fanów animacji. Ta zupa zasmakuje każdemu
Ta zupa wychodzi pełna głębi i smaku, nic dziwnego, że wszyscy w bajkowej restauracji byli nią zachwyceni. A możemy bez problemu przygotować ją w domu. Składniki są łatwodostępne i możemy bez problemu je kupić w większości sklepów.
To idealny pomysł na obiad, nie tylko dla miłośnika animacji, ale dla każdego. To prosty, ale wspaniały sposób na posiłek dla całej rodziny, który zaskoczy prostotą przygotowania i niesamowitym smakiem. Jeśli więc nie masz pomysłu na obiad, wypróbuj tę przepyszną zupę. Naszą zupę może podawać od razu po przygotowaniu lub poczekać, aż ostygnie i dokładnie zblendować.
SKŁADNIKI
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 0,5 szklanki śmietany kremówki
- 2 łyżeczki soli
- pieprz
- 3 liście laurowe
- 2 łyżki tymianku
- 2 łyżki świeżej pietruszki
- 2 łyżki bazylii
- 2 ząbki czosnku
- 2 pory
- 2 szalotki
- 5 szklanek bulionu
- 2 pory
- 300 g ziemniaków
- 250 g pieczarek
- 40 g parmezanu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W dużym garnku rozgrzewamy oliwę z oliwek.
- Dodajemy posiekaną szalotkę i tylko białą część pora.
- Dodajemy posiekane pieczarki, czosnek, sól oraz pieprz.
- Podsmażamy, aż pieczarki puszczą sok.
- Obrane ziemniaki kroimy w kostkę.
- Dodajemy do pieczarek.
- Wlewamy bulion i dodajemy wszystkie świeże zioła.
- Doprowadzamy do wrzenia, a następnie zmniejszamy moc palnika i gotujemy pod przykryciem ok. 20 minut.
- Dodajemy parmezan i śmietanę.
- Doprawiamy według preferencji.