Zupa jak z bajki. Przygotuj w domu tę aromatyczną potrawę z filmu "Ratatuj"

Zupa jak z bajki. Przygotuj w domu tę aromatyczną potrawę z filmu Ratatuj
Autor: Shutterstock.com Zupa jak z bajki. Przygotuj w domu tę aromatyczną potrawę z filmu "Ratatuj"
łatwy
15 min
6

Dieta wegetariańska

To od tej zupy wszystko się zaczęło. Każdy, kto choć raz oglądał popularną bajkę "Ratatuj" kojarzy szczurzego szefa kuchni, którego kariera kucharska rozpoczęła się od pewnej aromatycznej zupy. I choć większość z nas nie ma do pomocy uzdolnionego w kuchni szczura, to wciąż może przygotować tę aromatyczną zupę.

Bajkowa jedzenie nie tylko na ekranie. Zrób w domu tę przepyszną zupę

"Ratatuj" to bez wątpienia jeden z najbardziej znanych filmów animowanych. Opowiada historię szczura Ramy'ego, którego marzeniem było gotować. I choć nie da się ukryć, że najbardziej rozpoznawalnym daniem z tego filmu jest właśnie tytułowe ratatouille, to zupa, którą "naprawił" nasz mały szef kuchni, również zasługuje, by bliżej ją poznać.

Przepyszna, kremowa i niezwykle aromatyczna. Zupa z pora z pieczarkami i ziemniakami to idealny pomysł na ciekawy obiad dla całej rodziny. Jej przygotowanie nie jest ciężkie, a smak zachwyci każdego.

Nie tylko dla fanów animacji. Ta zupa zasmakuje każdemu

Ta zupa wychodzi pełna głębi i smaku, nic dziwnego, że wszyscy w bajkowej restauracji byli nią zachwyceni. A możemy bez problemu przygotować ją w domu. Składniki są łatwodostępne i możemy bez problemu je kupić w większości sklepów.

To idealny pomysł na obiad, nie tylko dla miłośnika animacji, ale dla każdego. To prosty, ale wspaniały sposób na posiłek dla całej rodziny, który zaskoczy prostotą przygotowania i niesamowitym smakiem. Jeśli więc nie masz pomysłu na obiad, wypróbuj tę przepyszną zupę. Naszą zupę może podawać od razu po przygotowaniu lub poczekać, aż ostygnie i dokładnie zblendować.

SKŁADNIKI

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 0,5 szklanki śmietany kremówki
  • 2 łyżeczki soli
  • pieprz
  • 3 liście laurowe
  • 2 łyżki tymianku
  • 2 łyżki świeżej pietruszki
  • 2 łyżki bazylii
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 pory
  • 2 szalotki
  • 5 szklanek bulionu
  • 2 pory
  • 300 g ziemniaków
  • 250 g pieczarek
  • 40 g parmezanu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W dużym garnku rozgrzewamy oliwę z oliwek.
  • Dodajemy posiekaną szalotkę i tylko białą część pora.
  • Dodajemy posiekane pieczarki, czosnek, sól oraz pieprz.
  • Podsmażamy, aż pieczarki puszczą sok.
  • Obrane ziemniaki kroimy w kostkę.
  • Dodajemy do pieczarek.
  • Wlewamy bulion i dodajemy wszystkie świeże zioła.
  • Doprowadzamy do wrzenia, a następnie zmniejszamy moc palnika i gotujemy pod przykryciem ok. 20 minut.
  • Dodajemy parmezan i śmietanę.
  • Doprawiamy według preferencji.
Żurek czy barszcz biały? Która wielkanocna zupa jest lepsza?
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej