Zupa jak z bajki. Przygotuj w domu tę aromatyczną potrawę z filmu "Ratatuj"

Dieta wegetariańska
To od tej zupy wszystko się zaczęło. Każdy, kto choć raz oglądał popularną bajkę "Ratatuj" kojarzy szczurzego szefa kuchni, którego kariera kucharska rozpoczęła się od pewnej aromatycznej zupy. I choć większość z nas nie ma do pomocy uzdolnionego w kuchni szczura, to wciąż może przygotować tę aromatyczną zupę.
Bajkowa jedzenie nie tylko na ekranie. Zrób w domu tę przepyszną zupę
"Ratatuj" to bez wątpienia jeden z najbardziej znanych filmów animowanych. Opowiada historię szczura Ramy'ego, którego marzeniem było gotować. I choć nie da się ukryć, że najbardziej rozpoznawalnym daniem z tego filmu jest właśnie tytułowe ratatouille, to zupa, którą "naprawił" nasz mały szef kuchni, również zasługuje, by bliżej ją poznać.
Przepyszna, kremowa i niezwykle aromatyczna. Zupa z pora z pieczarkami i ziemniakami to idealny pomysł na ciekawy obiad dla całej rodziny. Jej przygotowanie nie jest ciężkie, a smak zachwyci każdego.
Nie tylko dla fanów animacji. Ta zupa zasmakuje każdemu
Ta zupa wychodzi pełna głębi i smaku, nic dziwnego, że wszyscy w bajkowej restauracji byli nią zachwyceni. A możemy bez problemu przygotować ją w domu. Składniki są łatwodostępne i możemy bez problemu je kupić w większości sklepów.
To idealny pomysł na obiad, nie tylko dla miłośnika animacji, ale dla każdego. To prosty, ale wspaniały sposób na posiłek dla całej rodziny, który zaskoczy prostotą przygotowania i niesamowitym smakiem. Jeśli więc nie masz pomysłu na obiad, wypróbuj tę przepyszną zupę. Naszą zupę może podawać od razu po przygotowaniu lub poczekać, aż ostygnie i dokładnie zblendować.
SKŁADNIKI
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 0,5 szklanki śmietany kremówki
- 2 łyżeczki soli
- pieprz
- 3 liście laurowe
- 2 łyżki tymianku
- 2 łyżki świeżej pietruszki
- 2 łyżki bazylii
- 2 ząbki czosnku
- 2 pory
- 2 szalotki
- 5 szklanek bulionu
- 2 pory
- 300 g ziemniaków
- 250 g pieczarek
- 40 g parmezanu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W dużym garnku rozgrzewamy oliwę z oliwek.
- Dodajemy posiekaną szalotkę i tylko białą część pora.
- Dodajemy posiekane pieczarki, czosnek, sól oraz pieprz.
- Podsmażamy, aż pieczarki puszczą sok.
- Obrane ziemniaki kroimy w kostkę.
- Dodajemy do pieczarek.
- Wlewamy bulion i dodajemy wszystkie świeże zioła.
- Doprowadzamy do wrzenia, a następnie zmniejszamy moc palnika i gotujemy pod przykryciem ok. 20 minut.
- Dodajemy parmezan i śmietanę.
- Doprawiamy według preferencji.